Грошей нема, а ви працюйте

Ігор Артюшенко

Розповім вам про чергову локшину на вуха від команди Зеленського про збільшення капітаційної ставки сімейних лікарів.

Підвищення заробітної платні медичним працівникам — одна з головних обіцянок Зеленського. Про це він каже постійно, але реальні доходи лікарів зараз тільки наближаються до зарплати некваліфікованих працівників у сфері торгівлі та значно менші за зарплати працівників правоохоронних органів та держслужбовців, які отримують премії з “ковідного” фонду.

Так ось!

КМУ прийняв рішення підвищити з 1 листопада поточного року виплати лікарям первинної медичної допомоги за кожну укладену з пацієнтом декларацію з нинішніх 600,48 грн на рік до 651,60 грн на рік. Про це під час щоденного брифінгу 30 жовтня повідомив М. Степанов. Одразу телеканали почали радісно знімати сюжети, провладні видання писати про мудрість цього кроку, а в соцмережах підраховували скільки мерседесів зможе купити лікар за додаткові 50 грн.

Але…

На сайті уряду постанова так і не з’явилася. Її прийняли з доопрацюванням, після чого МОЗ України направило до Мінфіну інформаційний запит про погодження змін у постанову КМУ №65.

А у Мінфіні зазначили, що МОЗ не написало звідки брати гроші, а тому збільшити ставку неможливо. Дослівно:

“Міністерством охорони здоров’я надано пропозицію щодо підвищення тарифів на первинну медичну допомогу (капітаційної ставки) без реальних джерел покриття додаткових видатків. Тому Мінфін запропонував комплексно проаналізувати реалізацію програми медичних гарантій до кінця року щодо забезпеченості видатків за всіма пакетами медичних послуг, зокрема, щодо реалізації пакетів медичних послуг з надання медичної допомоги з COVID-19”.

На цьому казочці кінець!

Автор