PROстыми словами – 12.11.2020

Елена Кудренко

#PROстими_словами

1. “У нас не совок, вибачте…” – сказав Володимир Зеленський 26 березня 2020 року і в той же день дав доручення прем’єру прибрати всі ті віп-палати для високопосадовців.

Пройшло кілька місяців, і “прибрані” палати знов звідкись з’явилися. Навіть зі спецзв’язком та окремою залою для засідань.
Стидаюсь запитати – а парковка для велосипедів там теж є?

2. За найкращими сподіваннями нашого міністра охорони здоров’я, вакцину від Ковіду (не російську, звичайно) ми отримаємо до кінця першого кварталу 2021 року.

Всього буде 8 млн доз трьома траншами. На всіх не вистачить спочатку.
Як ви думаєте, за якою ціною вона буде продаватись? І кому? І в яких аптеках чи “феофаніях”? Те, що отримаємо, добре. Але коли народ вже проходив “дешеві” маски, “дешевий” антисептик та “вчасно підготовлені” місця в лікарнях, звісно, ось такі питання. Я не хочу тролити, але готуйте, як завжди, гроші.

Може, вакцина буде продаватися в “Епіцентрі”? Там же навіть, коли іншим не можна працювати, є все?

3. Проти карантину вихідного дня виступили мери міст: Одеса, Львів, Миколаїв, Слов’янськ, Черкаси.

Так, Зе, у нас не совок. Але з іншого боку, що це? Вже немає вертикалі влади, яку Слуги намагались побудувати? Тепер все частіше міста будуть робити своє. Це наочний приклад падіння дутих рейтингів.

4. Українська “Мотор Січ” мала виготовляти двигуни для турецьких Байрактарів.

Але турки відмовились від співпраці з нами на користь свого, турецького виробника. Зараз “Мотор Січ” втрачає прибуток та скорочує працівників.

У мене звідкись є правило, прочитане багато років тому в якійсь книжці: “не прийняли в гру – почни свою”. Колись Володимир Зеленський (Боже, це було не так давно, у тому році) приїхав у Харків та привселюдно оголосив, що той факт, що ВСУ отримали за роки війни всього 1 новий танк (інші модернізовані), його дуже здивував.

Чи турборежим стосується перерозподілу крісел та грошей тільки? Чи, може, треба б було у тому ж турборежимі допомогти своїм?
Не беруть двигуни – треба почати виробляти власні аналоги байрактарів, для яких деталі зможе постачати власний виробник. Я розумію, що далека від нюансів – скільки це коштує та наскільки це вигідно. Але ми та країна, яка може ламати стереотипи, ми це в 2014-му довели. Я навіть не уявляю, скільки грошей в країні зараз вилітає в трубу. В зелену трубу.

(Вибачайте за помилки. Пишу як “русскочелюстная”)