Маразм без вихідних днів

Ірина Геращенко

Чи потрібен карантин вихідного дня? Логічне і ключове питання в іншому – що це дасть?

Усвідомлюючи характер поширення інфекції, кількість хворих, збільшення важких випадків, нестачу і втому медиків, заповненість лікарень, відсутність кисню і захисних засобів, дороговизну тестів, колапс в лабораторіях, неможливість здати безкоштовні тести, бо їх обмаль, і це черги, й результат за кілька днів, я не хочу впадати в огульну критику влади. Мені навіть її шкода. Розумію, що пандемія – важке випробування не лише для України, для всього світу.
Але…

1. Кожна країна, впроваджуючи антиковідний план, враховує особливості своєї економіки, можливості свого бюджету і на перший план ставить захист лікаря та пацієнта. Китай – через максимально жорсткий локдаун, Швеція – через більш ліберальні правила. Український сценарій – це суцільний хаос.

2. Коли навесні мали одну жертву COVIDу, закрили країну на жорсткий карантин. Зупинили транспорт і бізнеси. Проголосили шляхетну мету – підготувати систему охорони здоров’я до справжньої хвилі захворювань. Виділили 65 млрд і… вкатали їх в асфальт.

3. Найстрашніше, що втратила українська влада, – це час. 8 місяців не вистачило для створення додаткових відділень, забезпечених не пустими ліжками, а киснем. Для виплати обіцяних лікарям доплат і страховок, для налагодження виробництва захисних костюмів, створення лабораторій, впровадження доступної системи широкого тестування. Всі ці очевидні та логічні кроки, зрозумілі будь якому управлінцю, сприяли б зменшенню заражень і покращенню допомоги важким хворим.

3. Щодня влада Зеленського і їх підспівувачі, міністр Степанов, слуги на всіх телеканалах обпльовують медичну реформу, розпочату в попередні роки. Але! Саме система сімейних лікарів рятує сьогодні українську медицину від колапсу. Це депутат від слуг може собі дозволити з температурою 36,8 лягти в приватну чи відомчу клініку. Більшість українців йдуть на самоізоляцію, і єдиний шанс отримати консультацію чи бути врятованим через направлення на КТ – це сімейні лікарі, які на постійному телефонному контакті. Самі вони тримаються з останніх сил, але, віддамо належне, зарплати сімейних лікарів сьогодні на порядок вищі аніж медиків другої ланки та можуть досягати 20 тис. Це хоч якийсь стимул триматися на роботі. На жаль, ми не встигли реалізувати другий етап реформи, слуги її фактично заблокували. Зарплата медиків другої ланки (а саме вони в лікарнях несуть все навантаження з хворими на ковід) – 8-10 тис грн. Ніхто не отримує 300% обіцяної надбавки, а лише 2-4 тисячі. За такі гроші щодня ризикувати життям, бути на межі сил від втоми, ще і заповнювати десятки сторінок дурнуватих звітностей і перевірок – це занадто. Лікарі, медсестри, санітарки масово звільняються.

4. Влада не залучила до вироблення плану боротьби з COVID професіоналів, експертів, відмовилася від діалогу з парламентом. Ми десятки разів пропонували Зеленському зустріч і дискусію, як захистити лікаря і бізнес, але на це немає часу і бажання. Власне, карантин вихідного дня – це напівзахід, мета якого незрозуміла. Влада не визначила і не оголосила, де, за оцінкою експертів, найбільші ризики. Якщо це навчальні заклади, – на онлайн треба відправити їх, якщо це ТРЦ, – то чому інші 5 днів вони працюють, якщо це громадський транспорт, – то які механізми мінімізувати ризики? Тому це напіввагітне рішення навряд чи дасть ефект. Навряд чи створить передишку медикам. Але остаточно доб’є малий бізнес, особливо ятки, які живляться за рахунок суботньо- недільних походів українців на базари.

5. Безумовно, всі країни закривають на карантин свої заклади. Але інші країни при цьому підтримують бізнеси – готельний, туристичний, креативний, ресторанний. Видатки на підтримку малого бізнесу в країнах ЄС вже сягають мільярдів євро. Так, Україна бідна, але ж як тоді влада сміла викинути такі потрібні сьогодні для захисту медиків і бізнесу 65 млрд грн на безтендерне будівництво доріг. Це ж, дійсно, ремонти на крові.

6. РНБО на тему протидії пандемії мало відбутися ще в серпні. Результатом мали стати реальні законопроекти на підтримку медиків, стимулювання для повернення в медсферу всіх, хто може зараз допомогти руками – пенсіонерів-лікарів, студентів останніх курсів профільних вишів, військових медиків, викладачів профільних вишів, тих, хто має військову спеціальність по мобілізації, всіх, хто міг би розвантажити лікарні. Швидкі курси і перенавчання медиків інших спеціальностей для тимчасового залучення до допомоги хворим на ковід можна ж давно організувати, якби подумали над цим в березні, а не сьогодні, коли гінекологи, урологи проявляють солідарність і допомагають колегам.

7. Відомчі лікарні потрібно відкрити для допомоги важкохворим. Чому пологові будинки передають для інфікованих, а ВІП-палати профільних лікарень стоять порожні, чекаючи, поки в когось важливого підніметься 36, 8…

9. Потрібно негайно припинити знущатися з бізнесу. Треба відтермінувати всі ці новації з касовими апаратами бодай на рік, почути ФОПів, протягнути їм руку помочі, а не ставити підніжки. Минулого тижня слуги провалили закон про підтримку ФОПів, в країні пройшли масові протести. Ці люди утримують родини, сплачують податки та створюють робочі місця. Та їм щодня треба дякувати, а не гнобити.

10. Окрема тема – неповага самої влади до засобів захисту, всі ці походи в закриті ресторани без масок, сидіння в залі ВР без масок на очах всієї крани створюють поганий фон для масочного режиму в країні. Якщо президенту і депутатам можна, то чому українцям нізя?

Мене лякає, що влада кидається з крайнощі в крайнощ, нехтуючи при цьому залученням професіоналів, експертною думкою, ще й залякуючи лікарів говорити правду про відсутність надбавок, страховки, захисних засобів. Так довго бути просто не може. Воно вибухне.


Anton Senenko

Щодо карантину вихідного дня, запровадженого вчора урядом, маю кілька нагальних питань:

1. Де можна подивитися перелік ресторанів і магазинів, які підпадатимуть під категорію “Велюр” і працюватимуть без змін?

2. По скільки поліціянтів буде виділятися на одного порушника в плавках – так само, як під час весняного локдауну чи менше/більше?

3. Якщо навесні забороняли гуляти в парках, щоб налякати людей, то які лякалки у карантині вихідного дня? Хочеться знати наперед.

4. Носик над маскою людям можна буде тримати в які дні? Як зараз – завжди, чи тепер тільки у робочі дні?

5. Вірус, взагалі, в курсі про карантин вихідного дня? Яким чином йому повідомили про зміни графіку?

Можете додавати питання в коментарях, бо я поки трохи розгубився.
Такий фонтан ідей…


Олена Монова

Оцей “карантин вихідного дня” — це як виразкову хворобу лікувати в середу і четвер, а в п’ятницю нах*яритись буряківки. І так до тих пір, поки над каталкою не схилиться патологоанатом, постукає зігнутим пальцем в жовте чоло і не скаже “ну а шо ти хотів, чувак, ти ж бухав, як свиня”, після чого піде незворушно колупати твій внутрішній світ. І нікого не буде цікавити, шо впродовж місяців в середу і четвер ти лікувався. І тебе теж вже ніц не буде цікавити, бо ти голий на каталці, та тобі вже навіть не холодно.

Але ж, пацани з Кабміну, дехто все ж виживе і прийде вас 3,14дити педалькою від Новатора.
Навіть не сумнівайтеся.


Зоя Ярош

Тут міг бути розлогий пост про безсенсовість «карантину вихідного дня». Бо він:

1) нічого не виправить в епідемічній ситуації, а навпаки ще й посприяє поширенню вірусу;
2) доб’є бізнес.

Але про це вже всі написали. Як і про те, що реальних кроків щодо боротьби з пандемією влада як не робила з весни, так і не робить.

То ж просто задам 2 питання:

– Як швидко ми прийдемо до повного локдауну?
– Чи є хоч хтось притомний у Кабміні?
– Коли їх почнуть бити?

Ой, вийшло 3 питання. Але якщо чесно відповісти на перші 2, то третє логічно витікає.


Володимир Омелян

Історія нас вчить, що вона нас нічого не вчить.

Незважаючи на всі протести бізнесу і неоднозначну оцінку медицини, Уряд все ж вирішив ввести карантин «вихідного дня» з 00:00 суботи до 24:00 неділі та зупинити країну.

Бізнес знову не отримає жодної підтримки – виживайте як хочете.

До 1 000 000 000 000 доларів невикористаного потенціалу скоро додасться ще один трильйон завдяки Зеленському, який вгробив Україну.

* * *

Що мав зробити Зеленський для боротьби з пандемією?

Сьогодні Шмигаль забирає з доріг і віддає на закупівлю кисневих станцій для лікарень 900 млн грн. І ще й вказує, що доручення уряду «не виконуються».
А як їх виконати без грошей?
Це можна було раніше зробити?
Нехай не в березні, так бодай у вересні?
Можна було, але всі сподівалися на «авось» і «якось пронесе».

Те саме з тестуванням: виділити 1 млрд на тест-лабораторії в кожен райцентр можна було?

Дигіталізатори могли бодай в Дії розсилати повідомлення всім абонентам, хто був в контакті з пацієнтом? І всі би Дію завантажили.

Доплату медикам можна було забезпечити в автоматичному режимі та прозоро?

Медицину треба було залити грошима. Тим більше, ці гроші були!

Але всі займалися чим завгодно, але не роботою: переслідуванням опозиції та Байдена, місцевими виборами, танкером Делфі і т.д.

А тупо зупинити роботу бізнесу на вихідні – найпростіше, але абсолютно неефективне заняття.
Це вже пробували робити в інших країнах – отримали дикі черги і ще більше інфікування людей у будні в торгових центрах, а також величезні збитки для бізнесу.

Хто буде компенсувати людям безконечні провали Зеленського?!

ТРЦ, ресторани, кафе, фітнес-центри, кінотеатри, театри – закриті.

Епіцентри і велюри – тепер стануть аптеками?


Татьяна Худякова

И когда кажется, что лимит х*йни уже исчерпан полностью, наши чемпионы снова демонстрируют, что нет никаких лимитов, творимая х*йня бесконечна.

В далёкие времена, когда бабам жопы увеличивали не хируги, а жизнь, было простое правило: «Не умеешь? Учись!». Ломоносов вот полкарты про3,14довал за знаниями, а ведь он не был сыной профессора.

Ну уже ж каждому, имеющему в междуушье хоть что-то, понятно – власть не справляется.
Не справляется ни с чем: ни с экономикой, ни с вирусом, ни с одним из многочисленных и живописных планов прекращения войны через жопу.

Главный санитайзер заявляет, что дней через 10 медотрасль страны не сможет больше принять ни одного ургентного пациента. Ковидом уже занимаются урологи, фтизиатры и дерматологи. Когда закончатся косметологи и ортодонты, в ход пойдут, наверное, патологоанатомы. Они как диагносты, конечно, вне конкуренции, а вот с живыми людьми умеют не очень, но кого это волнует?

Алексей Давиденко, директор Медтехники, пишет:

«Устаткування одного Палацу Спорту під Польовий госпіталь на 500 ліжок зайняло би 2 тижні та обійшлося б в 25 мільйонів гривень. Навіть 25 таких госпіталів по країні коштували б лише 600 мільйонів гривень.
40’000 кисневих концентраторів, щоб закрити всю потребу українських ліжок стаціонарів в швидкому кисні, – це всього 1 мільярд гривень.
Автономна киснева станція для однієї лікарні на 200 ліжок – це 4 мільйони гривень. Тобто 100 лікарень по країні можна забезпечити штатним киснем за 400 мільйонів гривень.

Ще в березні китайці офіційно вели переговори з ОП і пропонували побудувати в Україні мобільні інфекційні госпіталі “під ключ” на 250 ліжок кожен за 60 днів і 25 мільйонів доларів».

В березні, Карл!
В грёбаном МАРТЕ китайцы предлагали вам решить НЕИЗБЕЖНУЮ проблему.

Но у вас же способность к прогнозированию на уровне трёхлетнего ребёнка. Вы ж грохнули экономику весенним карантином за ради попугать. Ну шо? Попугали? Прям обосрались все, имея 100 заболевших в день. И теперь, когда за сутки уже 10к новых хворых, вы начинаете новый цирк: сидите дома по субботам, да. Стильно, модно, молодёжно.

Вместо того, чтобі научиться у знающих реально работающим методам, вы смело идёте за грань х*йни. Налоговые каникулы вы не проголосовали, налоги вам нужны как воздух, но бизнес вести не даёте. Вы не можете контролировать бабулек, которые шараё*ятся в метро без намордников, а вот кинотеатры проконтролировать – это ж как два пальца.
Ну и что, что противовирусного эффекта ноль? Надо ж показать, что вы там сидите на своих невъе*енных зарплатах не просто так, а генерируя, сука, «простые решения» чаще, чем Мендель несёт дичь в интернетике.

Очередной велюровый карантин выходного дня НИ НА ПРОЦЕНТ не снизит заболеваемость, только снова врежет под дых тому бизнесу, который пережил пугательный карантин весной. И только в Епицентре у нас будет вечная пятница!

Господи, какие же вы долбоё*ы… Эталонные просто, в стиле классик. Найдите уже хоть кого-то с головой на плечах и НАУЧИТЕСЬ. Заплатите китайцам, вирус не закончится послезавтра, он с нами надолго. А вот вы, походу, нет.

Выздоравливай, Бубочка, не хворай. Это я от всей души. Ты так просто не отделаешься, тебя еще скамья подсудимых ждёт.

 

Карикатура  © Oleksandr Grekhov

Автор