Бюджет катастрофи

Михайло Забродський

В умовах відкладення на невизначений термін пошуку шляхів виходу з конституційної кризи і небезпідставних хвилювань стосовно результатів президентських виборів у США вчора якось дуже буденно і без традиційного ажіотажу в залу ВРУ був внесений проект Закону про Державний бюджет України на 2021 рік.

Переваги та реалістичність поданого проекту послідовно відстоювали всі причетні: від міністра фінансів до представника профільного комітету. Щоправда, всі більш-менш зрозумілі тези цього відстоювання можна звести лише до простого формулювання – “проект бюджету добрий, тому що він наш”!
Що ж можна побачити в проекті бюджету звичайному громадянину?

По-перше, одразу викликає запитання прибуткова частина. Внутрішнім запозиченням в ній відведена чимала складова, аж до 66%! На практиці таке означає, що країна і далі буде продовжувати жити за рахунок внутрішнього позичання грошей. Країна, де падіння ВВП тільки за дев’ять місяців поточного року вже складає близько 6 %, і показник цей продовжує погіршуватись.

По-друге, традиційно хвилююча видаткова частина. В ній фінансові фантазії правлячої команди розгорнуті на всю ширину! Чого тут тільки нема. Зменшення видатків розвитку, зменшення на 561 млн. гривень видатків на пенсії та субсидії, 620 млрд. гривень (65% ВВП!) на погашення боргів тощо.

Крім того закладений 6% дефіцит бюджету, при нормі в 3%. Вочевидь майбутній рік бачиться аж настільки успішним для влади, і, здається, лише для неї. А для місцевих органів влади приготовлений невтішний прогноз щодо “планового” зростання частки дотаційних регіонів. А що для нас? А для нас – заморожування підняття мінімальної заробітної платні на півроку. А для місцевих бюджетів – ще й виключення із доходів земельного податку Укрзалізниці!

Проект бюджету – вкрай непрофесійний і безвідповідальний продукт “напруженої” роботи владної команди, яка натомість не забулася збільшити на 147 млн гривень видатки на будівництво доріг. Команди, яка вже другий рік все ще намагається виправдати власну недолугість “впливом Порошенка”.

Як же голосували народні обранці? Про монобільшість і супутні політичні проекти говорити не варто. Ганебний проект бюджету не був підтриманий лише опозиційною ЄС і фракціями, які позиціонують себе такими.

Ну а мотивацію волевиявлення решти фракцій і окремих депутатів можна характеризувати влучним мемом, який народився сьогодні під куполом: “Це бюджет катастрофи, але ми будемо його підтримувати!…”