Корупція. Люди боротьби не бачать

Дмитро Вовнянко

Вищий антикорупційний суд зняв браслет із нардепа «Слуги народу» Андрія Юрченка. Тобто так, Юрченко лишається під особистим зобов’язанням, справа триває, але браслет він більше не носить. З усіма похідними.

А тепер нагадаю.

«Я радий, що затримали людину, яка в партії «Слуга народу» і який був такий, знаєте, завжди казав, що він чесна і порядна людина. Сьогодні дали підозру генеральний прокурор, він її отримав і обов’язково сяде в тюрму», – це президент Володимир Зеленський про Юрченка, коли йому тільки-но вручили підозру.

А от ще.

«Чому ж тоді вперше в історії України депутат провладної, президентської партії після публікації відео від НАБУ вже через два дні отримує підозру, а через тиждень опиняється в слідчому ізоляторі?.. І як би там не було – це історичний прецедент», – це той самий президент Володимир Зеленський у посланні президента Верховній Раді 20 жовтня 2020 року.

Як бачимо, прецедент дійсно стався, і не один. Те, що справу спершу намагалися зам’яти, і що проект підозри нардепу кілька днів пролежав на столі генпрокурора Венедиктової, яка заявляла, що не має підстав для оголошення підозри, – не прецедент. У «Слузі народу»  підозру не вручали також нардепам Корявченкову, Холодову, Дубінському. А ще були заступник міністра Семиволос, голова офісу президента Єрмак тощо.

Прецедент – те, що нардепу «Слуги народу» Юрченко якраз вручили підозру і надягнули браслет. Але цього ніколи б не сталося, якби не розголос, скандал і наближення місцевих виборів. «Слуга народу» просто злякалася, що може вибори програти. Проте, як бачимо, недовго музика та грала. Вибори пройшли, результат вони дали… жалюгідний. Корчити неприйняття корупції керівництву країни більше не обов’язково. І от – Юрченко на свободі. Що не кажи, а прецедент.

Прецедент того, що боротися з корупцією в середовищі зелених не збирається ніхто. Я вже писав: того, хто реально бореться з корупцією, ненавидіти мусять водночас і корупціонери, і палкі активісти-борці з корупцією, як це досі триває з Петром Порошенком. Для всіх для них Порошенко був тим, хто відбирав їхніх хліб. Нині і корупціонери не лементують, і активісти владу ледве покусують, а на спільних ефірах навіть зализують її до блиску, як щойно на ICTV. Проте є ще народ. І народ далеко не такий дурний і наївний, як цього хотілося б ЗЕкоманді.

Свіже опитування «Рейтингу» показало, 47% не побачили ніяких перемін у боротьбі з корупцією, а 34% вважають, що ситуація погіршилася. Ситуація гіршає – люди це бачать. І роблять висновки. Це підтверджують не тільки результати «Рейтингу», а й результати місцевих виборів. Проте до справжнього вибуху невдоволення ще далеко.

Відтак, очевидно. Якихось різких перемін у боротьбі з корупцією не станеться. Ніхто не займатиметься ані схемами обкрадання «Центренерго», ані комунікаціями Шефіра з олігархами. Те, що з нардепа Юрченка зняли браслет, – ще один доказ.