Зради і перемоги тижня. 16 – 29 жовтня 2020 р.

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Щоразу по п’ятницях (по можливості) – #зрадатижня_перемогатижня.

Розглянемо події 16 – 29 жовтня 2020 р.

ЗРАДА

Дарницький районний суд Києва частково задовольнив позов народного депутата Віктора Медведчука проти видавництва Vivat і книжки історика Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса». Після ухвали суду книжку повністю розкупили і у видавництві Vivat, і у решти дистриб’юторів.

Нардеп та колишній голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович заявив, що Архів національної пам’яті вже другий рік не отримує фінансування від держави.

Всенародне опитування від президента Володимира Зеленського могло частково створити неправомірну політичну перевагу для партії влади. Про це заявили спостерігачі ОБСЄ. Серед порушень, зафіксованих небайдужими громадянами України: агітація прямо на дільницях біля місць для голосування; покривання “опитування” членами ДВК; залучення до агітації неповнолітніх тощо.

КСУ визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. Національне агентство з питань запобігання корупції закрило реєстр електронних декларацій на виконання рішення Конституційного суду.

У Дергачівському районі Харківщини стався вибух на території газопереробної станції. Вибухнув природний газ. За попередньою інформацією, двоє людей загинули, 9 отримали різні травми.

Окружний адмінсуд Києва ухвалив викреслити з державного реєстру інформацію про Артема Ситника як директора НАБУ. Підставою є рішення Конституційного Суду. Міністерство юстиції заявило, що воно не може внести зміни до Єдиного держреєстру, оскільки не має відповідних повноважень та правових підстав для цих змін.

Апарат Верховної Ради України та Комітет ВРУ з питань свободи слова всупереч законодавству позбавили акредитації 19 українських медіа. Зокрема акредитацію забрали у «Слідства.інфо», «Громадського телебачення Донбасу», «Никвести» та низки інших медіа.

ПЕРЕМОГА

У Києві провели спільні антитерористичні навчання. У них взяли участь підрозділи Національної поліції, СБУ, ДСНС, Нацгвардії, МЗС та представники органів влади та посольства Ізраїлю.

Приморський райсуд Одеси визнав Ігоря Павловського винним у приховуванні злочину проти херсонської активістки Катерини Гандзюк та призначив йому покарання у вигляді двох років позбавлення волі з іспитовим строком на 1 рік (тобто 1 рік умовно). Водночас Павловський залишається в ізоляторі СБУ, оскільки є фігурантом справ щодо створення організованої злочинної групи на Херсонщині та незаконного заволодіння транспортними засобами.

Родинам курсантів Харківського національного університету Повітряних сил, які загинули 25 вересня в авіакатастрофі Ан-26Ш у Чугуєві, виплатили компенсації. Мова йде про виплату в розмірі 750-кратного прожиткового мінімуму. Також сімох членів екіпажу літака Ан-26Ш, який зазнав катастрофи 25 вересня неподалік Чугуєва, посмертно нагородили медалями “За зразкову службу Україні”.

Сергій Журавель, батько розвідника Ярослава Журавля, який загинув у липні під Зайцевим, подав позов проти президента Володимира Зеленського до Державного бюро розслідувань через перевищення ним службових повноважень. Журавель вважає, що дії Зеленського призвели до загибелі його сина.

Посли країн G7 привітали українців з проведенням місцевих виборів.

Православна церква Кіпру визнала автокефалію Православної церкви України. Таким чином, ПЦУ визнали вже чотири церкви.

Національне антикорупційне бюро викрило керівників порту «Южний» викрили на зловживаннях. Один із чинних керівників «Южного» разом із колишнім заступником директора цього ж держпідприємства та керівником приватної компанії впродовж 2017-2018 років організували схему, через яку держпідприємство незаконно переплатило 47,5 млн грн при закупівлі товарів.

Успішних вихідних! І до зустрічі на зраді/перемозі за тиждень.

Автор