«Ніякої УПЦ МП в Україні не існує» – Вселенський патріарх

Джон Сміт

Вселенський патріарх у відповідь на звернення активістів ще раз пояснив:

1. Ніякої “УПЦ МП” в Україні не існує.
2. Єдина канонічна церква в Україні – це Православна Церква України. Предстоятель – митрополит Епіфаній.
3. Московські попи на території України не розглядаються як перші українські ієрархи. “Онуфрій вже не розглядається як канонічний митрополит Київський, але як ієрарх, що проживає в Києві”.
4. ВП нагадує, що тимчасово терпить їх і виказує надію, що, волею Божою, вони незабаром об’єднаються з помісною Церквою (ПЦУ).

Це ще раз нагадування тим у владі, таким, як заступник голови офісу президента Трофімов, хто продовжує порушувати закон і допомагає чужій церкві контролювати наші святині. Києво-Печерська лавра заснована в 1051 році. А Москва – лише в 1157. То чому Києво-Печерська лавра належить Московській церкві?
Нам не відповідають.

Бо пацани ці тільки на словах православні. А насправді чомусь не слухають Центр світового православ’я. Бо вони не “православні”, а “російські православні”. Такі самі як Гіркін та інші, що вбивали православних українців і відрубували руки за тризуби.

Єдиний шлях для ієрархів московської церкви в Україні залишитися в українських храмах – це перейти в канонічну Українську Церкву. Інший шлях – анафема з боку Вселенського патріарха і еміграція на улюблену Росію, де російські брати відправлять їх керувати церквами Снєжногорська, Ніжнєвартовська і Саранська.

 

Церкваріум: Переклад українською відповіді Його Всесвятості патріарха Варфоломія на лист редакторів Церкваріума щодо справжнього канонічного статусу УПЦ МП