Світ 25-26 березня. Результати двох днів

Iliya Kousa

День Волі в Білорусі, антикорупційні виступи в Росії, нова глава адміністрації Гонконга, теракти у Бангладеш, ювілейний саміт ЄС у Римі, парламентські вибори в Болгарії, смертельний авіаудар США у Мосулі, захоплення авіабази курдами в Сирії та багато іншого.

Африка:

– Група терористів «Ісламської держави» в Єгипті підірвала будівлю ісламського університету у місті Аль-Аріш на півночі Синайського півострова. В результаті вибуху ніхто не постраждав.

Америка:

– Колишній радник президента США з питань національної безпеки Майкл Флінн мав намір ухвалити рішення про видачу Туреччині опозиційного проповідника Фетуллаха Гюлена в обхід позиції Вашингтона. Про це заявив колишній директор ЦРУ Джеймс Вулсі. Він повідомив, що Флінн був лобістом Анкари та отримував за це гроші.

Азія:

– Новою главою адміністрації Гонконга в Китаї стала про-пекінський кандидат Керрі Лам. Вона перша в історії міста жінка на посаді глави Гонконга. Її головним суперником був екс-міністр фінансів Джон Цан, який користується тут великою популярністю. Навколо будівлі, де обирали нового керівника міста, зібралися тисячі людей, які протестували проти про-пекінського кандидата. Вони вимагали демократизації процедури обрання головного чиновника Гонконга.

– Один з лідерів терористичної організації «Аль-Каїда» Карі Ясін був убитий ударом американського БПЛА в Афганістані. Ясін – пакистанець. Він відповідальний за серію гучних терактів, внаслідок яких загинули десятки цивільних. Серед його операцій – теракт 2008 року в Ісламабаді, коли загинули 54 людини.

– Шестеро людей загинули та десятки поранені внаслідок вибухів у Бангладеш. Серед загиблих – двоє поліцейських. Інцидент стався у північно-східному місті Сілхет. Там спецпризначенці оточили групу терористів у житловому будинку, де перебували 70 цивільних. Ті відмовилися скласти зброю, і силовики розпочали штурм. Під час нього, смертник підірвав себе у будинку. Відповідальність за це взяла на себе «Ісламська держава». У Бангладеш діє місцеве відділення терористів під назвою «Джамаат-уль-Муджахіддін Бангладеш».

– У Киргизстані поліція затримала колишнього депутата парламенту Садира Жапанова за підозрою у спробі захоплення адміністративних будівель та викраденні людей. За даними спецслужб, Жапаров нібито фінансував групу бойовиків у 2013 році, яка мала захопили владу.

– 22 терориста «Ісламської держави» були знищені повітряними ударами сил США в Афганістані в провінції Нангархар.

Європа:

– Від 400 до 800 осіб затримані поліцією в Білорусі в Мінську. Там відбулися акції протесту, приурочені до Дня Волі – національного свята незалежності країни. Поліція застосувала кийки та водомети. Чимало людей зазнали поранень. Пізніше, частину затриманих відпустили. Масові арешти та побиття активістів пройшли у Гродні, Вітебську, Гомелі та Бресті.

– У Росії – масштабні антикорупційні протести «Он нам не Димон». Мітинги проти корупції чиновників охопили Москву, Санкт-Петербург, Новосибірськ, Владивосток, Курськ, Тамбов, Казань, Махачкалу, Тулу та Сиктивкар. Люди вимагали відставки прем’єр-міністра Дмитра Медведєва та його оточення та звинувачували їх у корупції. Поліція мітинги розігнала. Понад 450 осіб затримані у Москві. Демонстрантів відтіснили від Пушкінської площі до Охотського ряду. Серед затриманих й лідер протестів – Олексій Навальний. Також поліцейські затримали усіх співробітників його «Фонду боротьби з корупцією». Їхній офіс обшукали та закрили. Також арешти та побиття пройшли й в інших регіонах та містах. У Махачкалі затримали 156 людей. Понад 100 осіб доправлені в СІЗО у Краснодарі. У Санкт-Петербурзі на площі Повстання затримали від 30 до 50 осіб. Також десятки протестуючих поліція побила та затримала на Уралі та в Сибіру.

– Британська поліція заявила, що 52-річний Халід Масуд, який скоїв теракт на Вестмінстерському мосту у Лондоні, діяв один та не мав спільників. В результаті нападу Масуда, п’ятеро людей загинули та близько 50 зазнали поранень. Раніше, з’явилася інформація, що Халід Масуд має бойовий досвід. Він воював у складі ісламістських угруповань у Боснії у 1990-х роках.

– У Римі в Італії пройшов урочистий саміт Євросоюзу, присвячений 60 роковинам підписання Римських угод. Церемонія відкриття відбулася у відомому Палаці Гуріціїв та Куріаціїв на Капітолійському пагорбі – у місці, де в 1957 році шість країн-засновників ЄС (Бельгія, Нідерланди, Люксембург, Франція, Німеччина, Італія) підписали Римські домовленості. Вони поклали початок європейській інтеграції та дали поштовх до подальшого формування ЄС у нинішньому вигляді. Саміт пройшов без участі Великої Британії, яка запустила процес виходу країни зі складу ЄС.

– У Болгарії проходять парламентські вибори. Боротьба розгорнулася між двома партіями – «Громадяни за європейський розвиток Болгарії» (ГЕРБ) на чолі з колишнім прем’єром Бойко Борисовим та «Болгарською соціалістичною партією» нового президента Румена Радева.

– Понад 30 одиниць бронетехніки прибули в Естонію для посилення французького контингенту НАТО в межах операції «Атлантична рішучість» з посилення східних кордонів Європи та стримування Росії.

– Президент Молдови Ігор Додон виступив за проведення референдуму за відставку мера Кишинева Доріна Кіртоаке з «Ліберальної партії». Він вважає його некомпетентним та безвідповідальним політиком. Водночас, дехто вбачає у такому кроці наміри Додона замінити лібералів на ключових посадах своїми людьми з Соціалістичної партії.

Близький Схід:

– Щонайменше 16 людей загинули внаслідок авіаудару по в’язниці у провінції Ідліб на півночі Сирії. Невстановлені літаки розбомбили один з корпусів буцегарні. Серед загиблих – двоє охоронців.

– Близько 200 цивільних загинули в результаті повітряних ударів сил коаліції по західному Мосулу в Іраку. За даними правозахисників, розбомбили житловий будинок у кварталі Ан-Наблус. Сполучені штати заявили, що розслідуватимуть авіаудар, хоча зазначили – він був проведений за запитом іракських військ. Це найбільша кількість загиблих цивільних внаслідок авіаудару за останні 13 років.

– Сирійська армія звільнила від терористів «Ісламської держави» ще 8 населених пунктів на сході провінції Алеппо. Вони прямують убік стратегічної авіабази «Аль-Джиррах» – останнього укріпленого пункту терористів на півночі Сирії. Місто Дейр-Хафір все ще перебуває в блокаді, сирійські війська розміновують територію на його околицях.

– Іракська армія призупинила операцію зі звільнення західного Мосула від терористів «Ісламської держави». Причиною стала висока кількість загиблих серед цивільного населення у Старому місті. Верховне командування Іраку та США має намір переглянути тактику наступальної операції. Тим часом, кількість біженців з західного Мосула сягнула 200 тисяч людей.

– Понад 400 тисяч людей вийшли на мітинг в центрі єменської столиці Сани. Так вони згадали другу річницю початку війни в країні. Учасники демонстрації протестували проти вторгнення Саудівської Аравії та погрожували обстріляти її прикордонні території. Війна в Ємені розпочалася 2 роки тому із вторгненням Саудівської Аравії та її союзників на захист сунітського уряду Абд Раббо Мансура Хаді. За цей час загинули від 20 до 30 тисяч людей. Водночас, військовий суд в Сані визнав президента Хаді «втікачем» та засудив до смертної кари.

– Арабсько-курдські збройні формування «Сирійські демократичні сили» звільнили від терористів «Ісламської держави» стратегічну авіабазу «Ат-Табка» поблизу однойменного міста біля Ракки в Сирії. Це вперше з 2014 року, коли терористи були вибиті з цього об’єкту. Авіабаза є найбільшим тренувальним табором бойовиків у Сирії. Тим часом, внаслідок авіаударів коаліції серйозно пошкоджена гребля «Ат-Табка». Це загрожує проривом греблі, що призведе до затоплення міста Ракка.

– У Сирії на півночі провінції Хама триває криваве протистояння між сирійськими військами та коаліцією джихадистів «Аль-Каїди». Сирійська армія відбила четверту атаку терористів на місто Комхана та зайняла висоту Таль Аль-Самсам перед містом, таким чином унеможлививши наступні атаки бойовиків. У складі ісламістів воюють 600 бійців про-турецької коаліції «Щит Євфрату» з турецькою бронетехнікою. З боку сирійських військ – російська техніка та спецпризначенці. Тим часом, на передову прибув особисто начальник Генштабу ЗС Сирії, генерал Алі Абдалла Айюб. З боку бойовиків на лінію фронту прибув верховний емір терористів «Аль-Каїди» в Сирії Абу Мухаммед Аль-Джулані та лідер коаліції «Тахрір Аш-Шям» Абу Джабер аш-Шейх.