Рішення Конституційного суду – відверта прокремлівська операція проти України

Володимир Ар’єв

В 2010 році при владі Януковича був скасований пакет антикорупційного законодавства, який був Євросоюзом оцінений дуже високо, але так і не став чинним.

В 2020 році при владі Зеленського шматочками обдирають антикорупційну реформу, почату за часів Порошенка і яка прив‘язана до угод з Євросоюзом, в тому числі й про безвіз.

А ще Зеленський, напевно, погано пам‘ятає, що сталося з Януковичем, коли той вирішив відвернути Україну від Європи.

Був Зек, став Зе. Різниця в одну букву і 10 років. Закінчить теж достроково.


Олександр Турчинов

Єдине, що чинна влада робить системно, – це демонтаж антикорупційних органів і програм, створених і запроваджених у 2014-2019 роках.

Останньою крапкою стало скасування Конституційним Судом України відповідальності за надання неправдивої інформації в електронних деклараціях.

Конституційний Суд повністю підконтрольний владі та завжди виконує забаганки Зеленського. Згадайте лише схвалення незаконного розпуску попереднього парламенту та інші ганебні рішення.

Тепер будь-який сенс у декларуванні втрачається, тому що у декларацію чиновників можна написати все, що завгодно, або не писати взагалі нічого.


Андрій Смолій

Рішення Конституційного суду – це відверта прокремлівська операція проти України, яка реалізована людьми Медведчука та Коломойського. А головне, за повної згоди Зеленського та його офісу.

Більше того, такими рішеннями влада Зеленського провокує масштабний міжнародний скандал. Вже вчора, за даними інсайдів, до Зеленського телефонував тимчасовий повірений США у справах України. Розмова була не з приємних. Ніхто в світі не вірить, що Зеленський не втручався в рішення КС.

Так як більшість коштів від міжнародних партнерів + безвіз давалися під антикорупційну інфраструктуру, Україна матиме величезні наслідки від фактичного знищення інституційності НАЗК. Чи хтось захоче нам давати тепер кредити? Ні. Чи хтось надаватиме допомогу такій державі? Ні. Безвізу і так вже немає з березня. Є безвиїзд. Не за горами коли його остаточно можуть скасувати.

А тепер ще гірше. Це внутрішні справи України. Поданням до КС займалися дві фракції/групи у ВР – ОПЗЖ Медведчука (вважайте Путіна) і «За Майбутнє» Коломойського. Тобто це напряму вигідно олігархам, кремлівським силам і прямо Кремлю. Адже розвалена інституційно Україна без демократичних механізмів, без реальних засобів впливу на топ-корупціонерів – це те що потрібно. Вони вже почали свій бліцкриг півднем та сходом після виборів. Тепер вони через своїх людей у владі довалюють остаточно демократію в Україні.

І все це відбувається дякуючи одні команді – Зеленського, який поставив Медведчука та Коломойського вище Української Держави.


Mark Savchuk

Продолжаем парад ада. Я уверен, что вы уже окончательно запутались от количества кала, которое сыпется на нас теперь БЕСПЕРЕБОЙНО.

Объясняю очень просто, что произошло:

1) Деклараций чиновников теперь НЕТ в открытом доступе. Все – 3,14дец. Раньше вы могли просмотреть декларации чиновников. Просто ввести его имя в гугле и слово “декларация”, и вы попадали на сайт НАЗК и видели сколько у него денег.
С 18:00 сегодняшнего дня у вас больше НЕТ такой возможности.

2) За вранье в декларации теперь НЕТ уголовной ответственности. С завтрашнего дня Дубинский просто будет писать в декларации, что у него 1 машина и квартира, И ВСЕ. И ДАЖЕ ЕСЛИ КТО-ТО ДОКАЖЕТ, ЧТО У НЕГО 3,14ДЕЖ В ДЕКЛАРАЦИИ, ему будет светить максимум админка – штраф в 42К грн (это максимально возможный штраф). $1,5K – смешные бабки для тех, кто ворует миллионы.

Мы вам говорили, что Зеленский – это конец Украины. Теперь сбывается наше пророчество.


Ірина Геращенко

Створення незалежних антикорупційних органів і введення е-декларування було обов’язковою умовою безвізу. Прийняття цих законів, відкриття інформації про статки чиновників і стали тією електоральною революцією, яка змінила політичний ландшафт суспільства. Люди вивчали декларації політиків, це стало найзахопливішим чтивом, квартал присвячував «баригам» свої скетчі та саме так прийшов до влади. По дорозі забув пару раз щось задекларувати, але ж він « чесний», йому можна. Народ повірив, що ці мільйонери з офшорними рахунками своїх студій бєдниє і чєсниє.

Наша команда впровадила антикорупційну реформу. В епоху Зеленського її ліквідували.

Ці закони точно не були ідеальними, вони непросто приймалися під улюлюкання «антикорупціонерів», точно потребували вдосконалення, але не ліквідації. Ці рішення матимуть вкрай негативні наслідки для країни, населення якої, як ми пам’ятаємо, ще 2 дні тому «проголосувало» за пожиттєве для корупціонерів, а МВФ відмовив в черговому транші через непрозоре обрання конкурсної комісії САП.

Рівно тиждень тому Зеленський з трибуни ВР розпинався, що він повернув відповідальність за незаконне збагачення, перезавантажив НАЗК і розпочав хрестовий похід проти корупції.
А можна сьогодні його виступ на біс, пліз?

Слуги з усіх каналів кричали, що опозиція боїться опитування, бо не хоче боротися з корупцією. Ну-ну.
Зате виконана найяскравіша частина інавгураційної промови зеленого президента: « Я поверну всіх українців додому!» Дякуємо, дуже дякуємо!

P.S. З трибуни ВР Зеленський ще розпинався про зняття недоторканості. В першому ряду йому радісно кивав бідний, але чесний, згідно декларації, депутат Юрченко, зловлений на хабарі та випущений під мільйонну заставу. Потім ми його зустріли в буфеті. Пив каву, насолоджувався життям.


Nick Vest

Сокрушительное поражение Украины!  🙁

Вчера, когда все узнали, что по решению Конституционного суда отменяется статья, предписывающая ответственность за недостоверность поданных чиновником данных в декларации о доходах, это были только цветочки.

Ягодки созрели сегодня. Забудьте про декларации чиновников о доходах, их нет. Национальное агентство по противодействию коррупции закрыло в 18:00 28 октября реестр электронных деклараций во исполнение решения КСУ, заявил глава НАПК Александр Новиков.

«Конституционный суд признал 27 числа — и сегодня решение опубликовано — неконституционным доступ граждан к информации о доходах, расходах и имуществе как себя, так и всех лиц, получающих зарплату за счет налогов Украины. (С 18:00 на сайте, — ред.) не будет реестра деклараций», — сообщил Новиков.

Он сказал, что решение КСУ возвращает Украину «не в 2013-й, а в 1991-й год, когда вообще не существовало никакого антикоррупционного законодательства». По словам Новикова, КСУ отменил все механизмы предотвращения коррупции, выстроенные за годы Независимости.

Ви зробили це разом, довбойо*и! Это – цена вашего выбора полтора года назад. Вас, идиотов, предупреждали, что это – не шутки, что к выбору надо относится ответственно. Конченные мрази, нагадившие у себя в доме, у нас, в нашем общем доме.


Володимир Омелян

Ну що ж…

Корупція перемогла антикорупцію в Конституційному суді.

Всі антикорупційні реформи, які з таким болем народжувалися і втілювалися з 2014 року, знищено.

НАЗК фактично позбавлене повноважень.

Залишився ще лише один крок: демонтувати інститути НАБУ та Вищого антикорупційного суду.
Кажуть, це трапиться впродовж наступних днів.

Але навіть через сьогоднішні дії влади на співпраці з західними партнерами поставлено хрест: не буде більше ні підтримки, ні довіри. Адже саме антикорупційна реформа була однією з основоположних у налагодженні діалогу з Заходом.

І все це зроблено з єдиною метою – безкарно грабувати Україну далі, зруйнувати взаємодію з західними партнерами і, як наслідок, повернути російський контроль над Україною. Бо через економічну і політичну кризу, спровоковану Зеленським, нам наодинці не вистояти.

Українці впродовж багатьох років обурювалися корупцією, визначали боротьбу з нею серед топ-пріоритетів держави і влади.

В п’ятницю, 30 жовтня, о 9:00 збираємося біля приміщення Конституційного суду за адресою Жилянська 14.

А звідти можемо піти в гості до Зеленського. Щоб він потім не казав, що навіть не здогадувався…

Покажемо владі, скільки нас!
Тих, які не хочуть повернення в СРСР!

П.С. Фото протесту в Румунії проти корумпованої влади


Тарас Чорновіл

Вибори минули. Тепер можна відкрити справжнє обличчя. Навіть тиждень для добропорядного вигляду не вичекали… З ковідного фонду вирвали ще два мільярди. Не на медицину, яка вже остаточно загинається під натиском епідемії. На поліцію. А пригадуєте, який ґвалт стояв від усіх тих борцунів при кожному бюджеті часів Порошенка, що там, бачте, не лише на армію, але й на силові відомства значні суми йшли. Зараз це вже класичний бюджет поліцейської держави. Ще й украй цинічної, коли вкрадене спершу в освіти, культури та місцевого самоврядування, а опісля з медицини передають поліцейським, які мають рятувати злочинний режим від власного народу. Де масові виступи тих борцунів?

А головне, сьогоднішнє рішення Конституційного Суду. Сьогодні в Україні скасована корупція. Тобто, вона тепер може процвітати повністю безкарно. Бо скасовується покарання за первинний її вияв та ліквідується головний механізм, за допомогою якого корупціонерів можна виявляти й карати. НАЗК сьогодні ж від 18:00 на виконання цього рішення вже закрило доступ до декларацій, а НАБУ й САП будуть вимушені закрити всі відкриті провадження. Більшість з них були на фінальній стадії. Звісно, їх було занадто мало, й велися вони аж надто повільно… Але й їх більше нема. І ще, щодо розповідей Зе і його камарильї, що “скасування безвізу скасовується”. Тепер уже перейдено останню межу. Після скасування карантинних обмежень на відновлення безвізового режиму сподіватися – непомірний оптимізм. Адже саме цей антикорупційний пакет був основою Угоди про надання безвізу.

І не треба розказувати, який у нас “незалежний” КСУ. Ми це вже й на плівках Вовка чули й у рішеннях, якими легітимізували антиконституційних указ про розпуск Ради, читали. Суд “чєво-с ізволітє-с” не ризикнув би винести таке руйнівне для внутрішньої й зовнішньої політики держави рішення без височайшєго соізволєнія. Більше того, доки Зеленський загравав із уподобаннями своїх виборців питаннячком про довічне ув’язнення для корупціонерів, КСУ тихенько і таємно щось собі там розглядав у закритому режимі (з порушенням закону про КСУ). А коли вибори пройшли, слуги на них прогоріли, а “опитування” було дискредитоване самим же населенням, рішення миттєво ухвалили й оприлюднили. А те, як там будуть Зеленський і його слуги заламувати ручки й кричати, що вони все виправлять, – це тільки добавить цинічності ситуації. До речі, це рішення винесене не тільки на користь тисяч анонімних у своїй масовості різношерстних корупціонерів, а найперше заради спокійного сну самого Зеленського. Суд чітко пройшовся по больових струнах його неправдивих декларацій, приховування доходів і видатків, неправомірної вигоди тощо…

Вибори пройшли. Тепер прикидатися не треба. З нетерпінням чекаю повідомлення про остаточне рішення піднести до небес тарифи й скоротити соціальні виплати. Бідні поділяться з багатими. Бо “зробили себе разом”…


Антон Швец

Что нам говорит решение Конституционного суда?

Оно нам говорит, что судьи – это отдельная ветвь власти, и потому любой контроль над ними властью исполнительной недопустим. Потому что может использоваться как влияние на судей.

И потому НАЗК не может проверять судей. И декларироваться судьи не могут и не должны как все. У них будет своя отдельная антикоррупционная вертикаль. И свое декларирование. И все это будет починено судейскому самоуправлению.

То есть независимость судебной ветки власти КСУ трактовал как буквальную независимость.

Очень интересно. Очень свежо.

Но давайте пойдем дальше.

Охрана судов и судей тоже выполняется силами исполнительной власти. И это может быть использовано как влияние на судей. Как минимум был один случай, когда Аваков охрану из-под суда убрал.

По идее, теперь КСУ может сказать, что им нужна собственная охрана судов и судей (и членов их семей), которая бы подчинялась ВРП, например. И чего ограничиваться только судами и судьями, пусть у судей будет вообще своя служба правопорядка на случай, если судья, скажем, гуляет, чтобы на него патрулька не влияла.

Тут опять же новая проблема. Армия, которая защищает украинских судей от внешнего влияния, которое совсем внешнее. Она тоже в сфере исполнительной власти. И тоже, выходит, может влиять на судей. Потому судейской системе надо, выходит, своей армией обзавестись. Я бы остановился на паре танковых бригад, для обороны достаточно – обойдемся без авиации и флота.

Еще дороги. Когда судья на машине едет, он целиком во власти исполнительной ветви. Знаки, регулировщики, светофоры. Судье явно нужны, как минимум, свои знаки и светофоры, а лучше, конечно, свои дороги. А то вдруг регулировщик не пропустит судью, или пробка там из-за неправильной развязки, – и все, опоздал судья на заседание. Пострадала честь мундира.

Дальше таможня. И пограничники. Вот прилетает судья из командировки – и что ему как обычному гражданину таможню проходить? Погранцов вот этих? Не должно быть так. Отдельную судейскую таможню надо, отдельные коридоры, как дипломатам.

Опять же. Президент утвреждает судей? Влияние исполнительнйо власти. Не надо утверждать. Вон до сих пор КСУ не заполнен. Должно быть все сделано органами судейского самоврядування.

И это только исполнительная ветвь власти.

А есть же еще законодательная.

В рамках независимости судебной ветки власти от законодательной я предлагаю украинским судьям и уважаемому Конституционному суду наконец-то официально отказаться от использования украинских законов, принятых ВР, и в дальнейшем пользоваться только специальными законами, которые судьи напишут силами судейского самоврядування. Потому что законы, принятые ВР, могут использоваться как инструмент влияния на решение украинских судов или даже ограничивать дискрецию суда, как это сделал антиколомойский закон. А так быть не должно, ведь судьи это отдельная ветвь власти.

Сим победиши.

УПД.

Як підказали кваліфіковані люди у каментах, частину цього плану вже реалізовано.

З 2019 року у суддів є власна Служба судової охорони, яка підзвітна Вищій раді правосуддя та підконтрольна Державній судовій адміністрації України. Створена вона зі спецпідрозділу МВС Грифон. Гранична чисельність працівників Служби на кінець 2021 року планується на рівні 14 тисяч осіб.

ЧОТИРНАДЦЯТЬ ТИСЯЧ ОСІБ. Піхотна дивізія майже.

Ну що ж.

* * *

Акція “Встигни наробити кухні до виборів у США”.

У прокуратурі і до рішення КСУ була акція “Злий дві своїх справи за ціною однієї”, а тепер взагалі “Приведи двох своїх друзів декларантів та всі разом йдіть з Богом з половини”. У САП складно, бо не зрозуміло, куди та як вирулить ситуація, але також є вільна каса.

В Офісі Президента всі намагаються злитися зі стінами і сказати, що не впливають на суд, взагалі на суди, на ВРП, на ВККС, на ГРД, ні на що не впливають, це не ми.

Грошей нема. І вже насправді і не буде. Але економічний блок живе так, ніби вони є. ОВДП хз як будуть продаватися. Далі без МВФ тільки примусовий викуп держбанками. А це смерть.

Автор