Конституційний суд України скасував антикорупційну реформу

Корупційні практики в Україні перемагають на найвищому рівні

Судді Конституційного Суду прийняли рішення в «справі про незаконне збагачення» у власних інтересах.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) виявило ознаки декларування недостовірної інформації у двох суддів Конституційного Суду — Ірини Завгородньої та Сергія Головатого.

Це порушення статті 366-1 Кримінального кодексу України. Сьогодні судді голосували у справі про визнання цієї статті неконституційною.

Це свідчить про наявність у Ірини Завгородньої та Сергія Головатого конфлікту інтересів під час участі в прийнятті рішення.

Закон забороняє суддям брати участь у справі за таких умов.

Так, у декларації Сергія Головатого за 2019 рік виявлено 3,6 млн грн. недостовірних відомостей.

У декларації Ірини Завгородньої за 2018 рік виявлено недостовірних відомостей на 615 тис. грн, у декларації за 2019 рік — 754 тис. грн.

«Розгляд цими суддями справи ставить під питання об’єктивність рішення Конституційного Суду. І це в той час, коли мова йде про справу, від якої залежить майбутнє України, її сприйняття на міжнародному рівні, доступ українців до правди про життя посадовців», — зазначив Голова НАЗК Олександр Новіков.

Зазначимо, що під час перевірки щорічних декларацій судді Конституційного Суду Володимира Мойсика НАЗК встановило ознаки злочину передбаченого ч. 4 ст. 358 Кримінального кодексу України — використання завідомо підробленого документа.

Раніше НАЗК також склало адміністративні протоколи щодо неподання повідомлень про суттєві зміни в майновому стані суддями КСУ Володимиром Мойсиком та Ігорем Сліденком.

Після оприлюднення рішення ми продовжимо інформувати суспільство про подальші результати роботи в напрямку розбудови вказаних практик.

Джерело

 

 

Представники Посольства США та Представництва ЄС в Україні зустрілися з Головою Конституційного Суду України

Плідна зустріч представників Посольства США та Представництва ЄС в Україні з Головою Конституційного Суду України. Було обговорено низку питань, що становлять взаємний інтерес, зокрема важливість прозорості та підтримання реформ, запроваджених після Революції Гідності у 2014 році.

Джерело

 

Голова КСУ провів низку робочих зустрічей з представниками закордонних дипломатичних установ в Україні

Сьогодні, 27 жовтня, Конституційний Суд України відвідали Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Такаші Кураі, Голова Представництва Європейського Союзу в Україні, Посол Матті Маасікас та тимчасовий повірений у справах США в Україні Крістіна Квін, де вони зустрілися з Головою Конституційного Суду України Олександром Тупицьким.

У ході зустрічей сторони обговорили низку питань діяльності Конституційного Суду в аспекті відповідності конституційним правилам та принципам мети створення та завдань системи антикорупційних органів.

Джерело

 

Конституційний суд заявив про тиск з боку НАБУ і НАЗК

ЗАЯВА
Зборів суддів Конституційного Суду України
до Президента України Зеленського В. О.,
Голови Верховної Ради України Разумкова Д. О.,
Прем’єр-міністра України Шмигаля Д. А.

Відповідно до частини 2 статті 149 Конституції України, статті 24 Закону України «Про Конституційний Суд України» вплив на суддю Конституційного Суду України в будь-який спосіб забороняється.

Конституційний Суд України упродовж кількох місяців перебуває під постійним тиском органів державної влади, зокрема  Національного агентства з питань запобігання корупції України, Національного антикорупційного бюро України та деяких політиків. Незаконний вплив чиниться як на окремих суддів Конституційного Суду України так і Суд в цілому з метою зупинки його роботи, підриву авторитету та втрати суспільної довіри.

Офіційно заявляємо, що всупереч спробам окремих високопосадовців та політиків дестабілізувати роботу органу конституційної юрисдикції Конституційний Суд України у своїй роботі керуватиметься Конституцією, Законом України «Про Конституційний Суд України» та діятиме виключно в інтересах Українського народу.

Попри всі обставини та умови, у яких тривалий час доводиться працювати Конституційному Суду України, незважаючи на звинувачення в упередженості та заангажованості, поширення компрометуючої інформації стосовно професійної діяльності суддів та погрози щодо їх кримінального переслідування, Конституційний Суд України і надалі забезпечуватиме верховенство Конституції України та захист прав людини і громадянина.

Рішенням зборів суддів Конституційного Суду України Голові КСУ Тупицькому О. М. доручено повідомити особисто Президента України, Голову Верховної Ради України та Прем’єр-міністра України про ситуацію, що склалася.

Джерело