Громадськість та народні депутати закликають повернути фінансування Архіву національної пам’яті

Представники культури, науки, медіа та парламентарі оприлюднили відкрите звернення до Верховної Ради та Кабінету Міністрів, в якому наголошують, що приміщення Архіву національної пам’яті потребує реконструкції, та висловлюють стурбованість, що у проєкті Державного бюджету на 2021 рік не виділено коштів на будівництво інституції.

Підписанти листа нагадують, що у 2015 році Україна спеціальним законом “Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років” остаточно відкрила архіви репресивних органів Радянського Союзу. Відтоді кожен громадянин, історик, журналіст, науковець як з України, так і з-за кордону може вільно отримати доступ до справи свого репресованого родича, дослідити питання репресій комуністичного та нацистського режимів, депортацій та іншої інформації з документів КҐБ та інших репресивних органів.

Цей же закон передбачив створення Архіву національної пам’яті (повна офіційна назва – Галузевий державний архів Українського інституту національної пам’яті), який має зібрати в одному місці близько 4 мільйонів документів за 1917-1991 роки. Наразі ці справи зберігаються у Службі безпеки, Службі зовнішньої розвідки, Міністерстві внутрішніх справ, судах, прокуратурах та інших органах.

Архів національної пам’яті вже має приміщення в 11 тис. м² на вулиці Пухівській, 7 у Києві, а також – проєкт реконструкції та позитивний експертний звіт. Загальна сума реконструкції становить 685,7 мільйонів гривень. За умови належного фінансування Архів може бути побудований протягом двох років.

Однак у квітні 2020 року Верховна Рада вилучила в Архіву 57,6 мільйонів гривень, передбачених на реконструкцію приміщення. Ці гроші пішли у фонд боротьби з коронавірусом. Проєкт Державного бюджету на 2021 рік також не містить жодних видатків, що мали б бути спрямовані для проведення реконструкції, попри подану бюджетну заявку в обсязі 349,8 мільйонів гривень.

Серед підписантів листа – головний редактор сайту “Історична правда” Вахтанг Кіпіані, керівник Українського центру вивчення історії Голокосту Анатолій Подольський, члени Ініціативної групи “Першого грудня” Мирослав Маринович, Йосиф Зісельс, заслужена артистка України Анжеліка Рудницька, журналісти Акім Галімов, Едуард Андрющенко, Анастасія Рінгіс, Зоя Казанжи, співаки Віктор Бронюк, Олександр Сидоренко “Фоззі” та інші.

Повний текст звернення щодо фінансування реконструкції будівлі Архіву національної пам’яті та перелік підписантів, який оновлюється, за посиланням.

Усі охочі представники громадськості, культури, науки, медіа, правозахисники, народні депутати можуть долучитися до підписання звернення.

Джерело

Автор