Петро Порошенко взяв участь у Спеціальному Безпековому Форумі в Києві (фото, відео)

Розпочався спеціальний Київський безпековий форум, у якому візьмуть участь провідні політики і громадські діячі

У п’ятницю розпочався Спеціальний Київський безпековий форум 2020 року «Імунітет Східної Європи: Вакцина свободи проти вірусу поневолення».

Серед обговорюваних питань:

– Якою бачить світ нову пандемічну добу і її майбутні пост-пандемічні горизонти?
– Як приборкати російського агресора, який посилює війну проти України і Заходу?
– Яким є справжній шлях до довгострокового миру у нашій частині Європи?
– Як підтримати громадянське і національне піднесення в Білорусі?
– Які приносить висновки і становить загрози нове військове протистояння на Кавказі?
– Як сформувати нову інклюзивну політику ЄС стосовно Сходу Європи?
– Як відновити єдність між Сполученими Штатами та Європою?

У заході візьмуть участь провідні політики, дипломати і громадські діячі з України, Європи та США.

Зокрема, на форумі виступлять Прем’єр-міністр України у 2014-16 роках і голова Київського безпекового форуму Арсеній Яценюк, Голова партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко, Голова партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко, Голова партії «Голос» Кіра Рудик, мер Львова Андрій Садовий, заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, секретар РНБО Олексій Данілов, Голова Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України з Європейським Союзом Іванна Климпуш-Цинцадзе, Віце-прем’єр-міністр України – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков, член Стратегічної Ради «Руху опору капітуляції», посол Володимир Василенко.

Також зі спеціальними онлайн-зверненнями до учасників форуму звернуться Президент Європейської народної партії і Президент Європейської Ради у 2014-19 роках Дональд Туск, професор Стенфордського університету і всесвітньовідомий філософ Френсіс Фукуяма, а також зовнішньополітичний радник Віце-президента Сполучених Штатів Джо Байдена, виконавчий директор Пенн-Байден Центру з дипломатії і глобальної взаємодії Майкл Карпентер.

Події у Білорусі прокоментують перший лідер незалежної Білорусі Станіслав Шушкевич і білоруська правозахисниця і політична діячка Світлана Тихановська.

У дискусіях форуму візьмуть участь міністр закордонних справ Литовської Республіки Лінас Лінкявічус, командувач Збройних Сил Сполучених Штатів у Європі у 2014-17 роках Генерал-лейтенант Бенджамін Годжес, радниця Президента США у 2013-17 роках, заступниця міністра оборони Сполучених Штатів у 2009-12 роках Селеста Волландер, заступниця Директора Центру Євразії Атлантичної Ради Мелінда Гарінг, Посол США в Україні у 2003-06 роках, Директор Центру Євразії Атлантичної ради Джон Гербст, спеціальний радник Державного секретаря США у 1997-2001 роках, Старший науковий співробітник Ради міжнародних відносин Стівен Сестанович, спеціальна радниця Державного секретаря США Майкла Помпео у 2018-19 роках, професор університету Карнегі-Меллон Кірон Скіннер.

Онлайн трансляцію форуму можна переглянути на веб-сайті Київського безпекового форуму, на YouTube чи Facebook.

Організатори форуму створили максимально безпечні умови перебування для учасників. Подія була організована згідно з розробленим COVID-Протоколом, а учасників було застраховано за програмою страхування «СтопКоронавірус» від банку ПУМБ та страхової компанії «АСКА-ЖИТТЯ». ПУМБ виступив страховим партнером Спеціального Київського Безпекового Форуму.

Джерело

 

Петро Порошенко представив головні безпекові завдання для України: дорожня карта, прискорення інтеграції до НАТО та ЄС, посилення санкцій проти Росії

 

П’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» під час виступу на Спеціальному Безпековому Форумі у Києві представив чіткі рекомендації щодо зміцнення позицій України у протистоянні з країною-агресором.

«Що треба робити саме зараз, без жартів, піару, перетягування історій успіху інших на свій власний рахунок? Я готовий будь-кому віддати цю пальму першості. Головне – зберегти Україну, перемогти ворога, об’єднати і тримати зцементованою державу», – зауважив Порошенко.

«По-перше, надзвичайно важливою є внутрішня згуртованість, єдність, довіра з боку партнерів. По-друге, життєво важливо подвоїти темпи нашої інтеграції до європейської та євроатлантичної спільноти. Хоча зараз Україна тупцює на місці. Адже це вимога Конституції, яку ми спільно зробили в 2019-му році», – нагадав п’ятий Президент.

«По-третє, посилити координацію зусиль з міжнародними партнерами і виходити проти Російської Федерації з об’єднаною чіткою позицією всієї нашої коаліції. Варто готуватися до того, що РФ зараз готова до згортання діалогу із Заходом. Росія ставатиме все менш зговірливою, тому швидких результатів не буде, і не треба дурити людей», – застерігає Петро Порошенко.

Він висловив сподівання, що після президентських виборів до мирного процесу активно долучаться Сполучені Штати Америки. «Зокрема, буде призначено спецпредставника США з питань України – нового Курта Волкера. Я хочу скористатися можливістю і дуже подякувати йому за ту роль, яку він відігравав», – зазначив Порошенко.

«Слід відновити переговори щодо дорожньої карти Мінських угод. Наполягати на виведенні російських військ та зброї з території України, відновлення контролю над кордоном, започаткування миротворчої місії ООН. У 2017-му році ми, нарешті, отримали згоду всіх учасників процесу. Кордон на першому етапі має бути перекритий миротворцями з мандатом Ради Безпеки ООН», – переконаний лідер «Європейської Солідарності».

«Треба посилювати режим санкцій проти Росії. Потрібне подальше зміцнення нашої стійкості у відсічі російської агресії: забезпечити успіх у впровадженні реформ, зокрема у сфері верховенства права, антикорупційної політики, фінансово-економічної стабільності; незалежність СБУ, конкурси при формуванні державної служби. Все, що зараз «зелена влада» зруйнувала», – наголошує Порошенко.

«Потрібна оборонна летальна зброя для переоснащення та посилення армії. Не треба обмежуватись Джавелінами та турецькими бойовими дронами, які були закуплені нашою командою. Треба перейти до посилення протиповітряної оборони, до закупівлі ЗРК Петріот, тому що треба бути готовим до повітряного удару РФ. Нам потрібне високоточне озброєння, засоби радіоелектронної боротьби», – зазначає п’ятий Президент.

Порошенко також закликав посилити заходи кібербезпеки, зупинити антиукраїнські проекти на зразок Північного потоку-2 і просувати міжнародне визнання Православної церкви України.

«Лише спільно, лише разом ми зможемо подолати сучасні виклики, зробити Україну сильнішою і забезпечити фантастичний розвиток нашої держави», – резюмував Петро Порошенко.

Джерело

 

Я в 2014 в Німеччині двигун для танка не міг купити – Порошенко розказав, як добився постачання західного озброєння в Україну

Україні у 2014 році вдалося не просто швидко сформувати антипутінську коаліцію, а й подолати ембарго на постачання західного озброєння. Про це нагадав п’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко під час дискусії на Спеціальному Київському Безпековому Форумі.

«Нам треба було створювати новий формат світової коаліції на підтримку України з санкціями, поставкою нам летального озброєння. Я хочу нагадати – коли я вступив на посаду президента 7 червня 2014 року, проти України діяло офіційне ембарго західних країн на постачання будь-якої зброї, навіть нелетальної», – зауважив Порошенко.

«Я в Німеччині двигун для танка не міг купити, бо це була продукція подвійного призначення. Я в Італії не міг купити навігаційне обладнання, тому що нам директиви забороняли. І прорив був перший, коли на переговорах з Франсуа Олландом ми домовилися за одну зустріч про зупинку будівництва і постачання вертолітоносців Містраль і постачання нам дуже важливих елементів радіоелектронної боротьби. Ми закупили, щоб в 2015 році поставили, включили, на 30 км навколо дротові телефони перегоріли. І ми це використовували на фронті», – згадує лідер «Європейської Солідарності».

«У нас не було жодного дрону. Я хочу нагадати, скільки критики було, коли я ухвалив рішення під час візиту в Туреччину і зустрічі з Ердоганом закупити бойові ударні дрони. Подивіться зараз, як вони застосовуються в Азербайджані. Саме такі, як ми купили. І подивіться, як вони «використовуються» в Україні», – зауважив Петро Порошенко.

Він також зазначив, що скоро вже два роки як Зеленський при владі, і в нього є достатньо повноважень, щоб почати реалізовувати власну безпекову стратегію, а не сподіватися на примарні «гарантії» Будапештського меморандуму.

«Скоро 2 роки, чоловіче. Подобається Будапештський меморандум – роби по Будапештському. Подобається Мінськ – роби по Мінську. Подобається інший – роби!», – закликав Петро Порошенко.

«Самі не розумієте – спитайте в розумних людей, вам підкажуть. Навіщо питати в українців, які життя віддають за те, щоб захистити свою землю, чи треба нам скористатися можливістю «бетонних» гарантій, які містяться в Будапештському меморандумі? Спитайте в Кравчука, там немає бетонних гарантій, спитайте в експертів з міжнародного права, там взагалі немає гарантій», – констатує Порошенко.

Джерело

 

Петро Порошенко: Жодна пандемія не послаблює російські загарбницькі апетити

 

Російська агресія спрямована не лише проти України, а й проти всього цивілізованого світу.

Про це заявив лідер партії «Європейська солідарність», Президент України у 2014-2019рр. Петро Порошенко в ході виступу на Спеціальному Київському безпековому форумі у п’ятницю, 23 жовтня.

«Прикро, що в черговий раз ми обговорюємо проблематику миру та виклики світовій безпеці за незмінних умов триваючої російської агресії. Агресії не лише проти України, а й проти всього цивілізованого світу. Жодна пандемія не послаблює російські загарбницькі апетити», – наголосив Петро Порошенко.

«Хочу повторити слова Дональда Туска: Кремль не вміє жити в мирі зі своїми сусідами. Кремлю обов’язково потрібна війна, і там, де є Росія, чекай на біду», – заявив лідер «ЄС».

За його словами, фактор Росії посилює загрозливу тенденцію послаблення ролі міжнародних організації у врегулюванні конфліктів.

«На жаль, це спонукає зацікавлені сторони до самостійного вирішення проблем силовими методами, відтак розпалюються локальні війни: Сирія, Лівія, Нагірний Карабах… Тому дуже гостро постає питання посилення міжнародних організацій, посилення їхнього інструментарію для зміцнення міжнародної безпеки», – зазначив Петро Порошенко.

Лідер «Європейської Солідарності» також заявив, що фраза про те, нібито весь світ «втомився від України» – це з темників Кремля та Russia Today.

«Це – з підручників російських «стратегів», які прагнуть показати Україну як державу, що не відбулася, і таким чином зменшити міжнародну підтримку України», – пояснив він.

«Світ, не втомлюючись, захищав та захищає Україну, нам вдалося створити світову коаліцію з підтримки України, і за це ми вдячні кожній країні – члену цієї коаліції», – додав політик.

«Сьогодні українська влада працює на користь міжнародної реабілітації агресора, і саме це мало б зникнути як явище», – наголосив лідер «Європейської солідарності».

За його словами, сьогодні понад усе важливою є внутрішня згуртованість українців, про що в п’ятницю говорили всі виступаючі.

«По-друге, життєво важливо подвоїти темпи інтеграції до європейської та євроатлантичної спільноти, бо сьогодні Україна тупцює на місці», – підсумував Петро Порошенко.

Джерело

 

Україна повинна мати перспективу членства в ЄС і НАТО – Дональд Туск

 

Україна і Європейський Союз повинні мати спільну позицію щодо російської агресії та продемонструвати солідарність в умовах пандемії COVID-19.

Про це заявив Президент Європейської народної партії, Президент Європейської Ради у 2014-19 роках Дональд Туск у відеозверненні до учасників спеціального Київського безпекового форуму-2020, започаткованого Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну».

«Серед багатьох полів бою, де наша єдність є найбільш необхідною, є два надзвичайно важливі фронти: наша спільна позиція проти російської агресії та наша солідарність в умовах пандемії COVID-19», – сказав він.

Дональд Туск наголосив, що важко сказати, який із цих викликів є небезпечнішим та який є більш загрозливим для людей та націй: вірус чи сусід-агресор.

«Ці обидві загрози атакують несподівано, вони підступні, вони не поважають правил і приносять смерть для тисяч невинних людей. Коли ці виклики атакують одночасно, нам як ніколи потрібна солідарність та підтримка наших друзів. Адже, як ми всі знаємо, друг пізнається в біді», – наголосив Президент Європейської народної партії.

Україна досягла великого прогресу, починаючи з 2014 року, і не повинна зупинятися на шляху реформ.

Про це заявив Президент Європейської народної партії, Президент Європейської Ради у 2014-19 роках Дональд Туск у відеозверненні до учасників спеціального Київського безпекового форуму-2020, започаткованого Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну».

«Те, чого досягла Україна на сьогодні, – це спільний неймовірний результат усіх ваших політичних лідерів, урядів та громадянського суспільства з 2014 року. Ось що означає і чого може досягнути справжня єдність», – наголосив він.

Дональд Туск закликав політиків не змагатися між собою, хто досяг більших результатів: «це ваше спільне досягнення».

Він нагадав свої слова, які сказав у виступі перед Верховною Радою 19 листопада 2019 року: «Не надто сперечайтеся під час виборчої кампанії. Ваша історія, як і історія мого народу, підтверджує: внутрішні конфлікти в наших країнах є найбільшим подарунком для третьої сторони. І ви як ніхто знаєте, кого я маю на увазі».

Президент Європейської народної партії підкреслив важливість єдності українців перед найважливішими викликами: російською агресією, європейською перспективою для України, внутрішніми реформами та пандемією.

«Якщо ви не поважаєте одне одного, якщо присвячуєте більшість свого часу та сил міжусобицям, то станете легкою мішенню як для Кремля, так і для коронавірусу», – резюмував він.

Нинішня Росія продовжує сповідувати неоімперську модель політики.

Про це заявив Президент Європейської народної партії, Президент Європейської Ради у 2014-19 роках Дональд Туск у відеозверненні до учасників спеціального Київського безпекового форуму-2020, започаткованого Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну».

«У той час, як нації Східної Європи прагнуть національної та громадянської свободи, а також рівноправної участі у європейських та глобальних справах як суверенні держави, нинішня Росія продовжує чіплятися за неоімперську модель політики. Насправді, Москва не визнає жодної форми співіснування з сусідами, окрім підкорення та захоплення», – наголосив він.

Туск зазначив, що загрози з боку Кремля та його провокації проти Східної Європи не є епізодичними.

«Агресія Росії проти незалежності сусідів є систематичною, постійною і послідовною. Природа цього протистояння – екзистенційна; це – наслідок повністю протилежних векторів історичного розвитку», – сказав він.

Зокрема, коментуючи останні події у Білорусі, Президент Європейської народної партії назвав героїчною поведінку білоруського суспільства. Він підкреслив, що велика потенційна небезпека залишити Білорусь під російським впливом на невизначений час вимагає, «аби об’єднаний Захід та Україна діяли без вагань».

Європейському Союзу слід переглянути своє ставлення до Сходу Європи в цілому.

Про це заявив Президент Європейської народної партії, Президент Європейської Ради у 2014-19 роках Дональд Туск у відеозверненні до учасників спеціального Київського безпекового форуму-2020, започаткованого Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну».

«Всім зацікавленим країнам треба подати політичний сигнал та гарантувати досяжність мети членства в ЄС та НАТО з чіткими планами дій», – наголосив Дональд Туск.

Він підкреслив, що потрібне сильне демократичне лідерство Заходу, і розповів про дві можливі перспективи.

«Або Сполучені Штати, Європейський Союз та демократії регіону, серед яких і Україна, запропонують продумані підходи, як підтримати Схід Європи на важкому шляху до демократії, реальної незалежності та членства в Європейському проекті, або ж вакуум лідерства заповнить Росія», – сказав Президент ЄНП.

Він зазначив, що нещодавно у «Financial Times» Арсеній Яценюк закликав американських та європейських партнерів створити спільну місію високого рівня для консолідації глобальних дій на захист свободи та демократії у Східній Європі.

«Це – слушна ідея. Я поділяю думку, що така місія може виробити спільне бачення, як продовжити процес історичного об’єднання Європи та її звільнення від загроз авторитаризму, зовнішньої агресії та зневаги до людської та національної свободи.», – сказав Дональд Туск.

Він також нагадав свої слова, сказані у виступі перед Верховною Радою у 2019 році: «Не може бути справедливої Європи без незалежної України. Не може бути безпечної Європи без безпечної України. Простіше кажучи, не може бути Європи без України».

Джерело

 

Відеозвернення професора Стенфордського університету, відомого філософа Френсіса Фукуями до учасників спеціального Київського безпекового форуму-2020

 

Посилення позицій авторитарних держав, насамперед Росії та Китаю, загрожує демократіям по всьому світу.

Про це заявив професор Стенфордського університету, відомий філософ Френсіс Фукуяма у відеозверненні до учасників спеціального Київського безпекового форуму-2020, започаткованого Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну».

«Росія втрутилася у внутрішні справи своїх сусідів та політику демократичних країн, зокрема Сполучених Штатів», – сказав він.

«Росія освоїла ряд нових засобів для дестабілізації демократій по всьому світу. Вона перетворила інтернет на зброю і створила новий тип гібридної війни, що дозволяє їй направляти збройні сили до інших країн і водночас це заперечувати», – наголосив Фукуяма.

У той же час він підкреслив, що у президента Путіна немає сильної основи, на якій можна сформувати статус великої держави.

«Модернізація російської економіки провалилася. Вона не може бути конкурентоздатною, бо продовжує занадто сильно залежати від корисних копалин та цін на електроенергію», – зазначив Френсіс Фукуяма.

Тим не менше, додав професор Стенфордського університету, Путін пішов на величезний ризик, перетворивши слабкість своїх позицій на політичну перевагу.

«Він вторгся в Грузію та Україну і направив сили до таких віддалених країн, як Венесуела. Ця дуже ризикована ставка зміцнила позиції Росії як арбітра, від якого залежить розвиток ситуації в окремих регіонах. Але це також наклало на Росію високу ціну міжнародної ізоляції та санкцій західних держав», – сказав Фукуяма.

Пандемія коронавірусу стала серйозним викликом демократичним інституціям і продемонструвала важливість кількох речей для успішного стримування хвороби.

Про це заявив професор Стенфордського університету, відомий філософ Френсіс Фукуяма у відеозверненні до учасників спеціального Київського безпекового форуму-2020, започаткованого Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну».

«Перша – це мати достатні державні ресурси для надзвичайних ситуацій у сфері охорони здоров’я. Це означає – мати достатню кількість лікарів, медичних сестер і братів, інших медичних працівників, які стоять на передовій, матеріальну базу та засоби для їхнього забезпечення», – сказав він.

Другий фактор, на його думку, – це суспільна довіра.

«Це – довіра між громадянами та громадян до їхньої влади. Якщо довіри немає, то громадяни не будуть добровільно дотримуватися обмежень, необхідних для стримування хвороби, як-то карантин чи соціальна дистанція», – наголосив Френсіс Фукуяма.

Останнім третім фактором професор Стенфордського університету назвав правильний тип політичного лідерства.

«Під час пандемії неправильні рішення окремих керівників призвели до катастрофічних наслідків. Переважно популістські лідери діють під час пандемії неефективно, бо не хочуть асоціюватися з поганими новинами. Вони не реагують зі всією серйозністю на загрози. Прикладом цього може бути Білорусь», – сказав Фукуяма.

Вибори президента Сполучених Штатів Америки, які відбудуться 3 листопада, матимуть виняткове значення для України.

Про це заявив професор Стенфордського університету, відомий філософ Френсіс Фукуяма у відеозверненні до учасників спеціального Київського безпекового форуму-2020, започаткованого Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну».

«Президент Трамп ясно висловив свою прихильність до авторитарного режиму Путіна на противагу демократичній Україні. Досі він не мав змоги діяльно продемонструвати свої преференції, зокрема, наприклад, знявши санкції з Росії. Але це може змінитися, якщо його переоберуть», – наголосив Фукуяма.

На його думку, за президентства Джо Байдена підтримка України з боку Сполучених Штатів буде відновлена.

«Втім, Україні не варто сприймати підтримку США як щось самоочевидне, навіть під керівництвом нової адміністрації. Ця підтримка великою мірою залежатиме від того, чи продовжиться розвиток українських демократичних інституцій, і чи країна досягне прогресу в боротьбі з корупцією», – підкреслив професор Стенфордського університету.

Він додав, що американські платники податків не захочуть, аби їхні долари спрямовувалися до країни, де державні ресурси зникають в кишенях чиновників.

«Є чіткі кроки, які країна може зробити для посилення антикорупційних інституцій та підзвітності політиків. США мають бачити, що ці кроки впроваджуються», – резюмував Френсіс Фукуяма.

Україна – це ключова держава для нинішньої глобальної геополітики та для майбутнього демократії у всьому світі.

Про це заявив професор Стенфордського університету, відомий філософ Френсіс Фукуяма у відеозверненні до учасників спеціального Київського безпекового форуму-2020, започаткованого Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну».

«Якщо Україна не досягне успіху в розбудові демократичних інституцій і в боротьбі з корупцією, то низка інших країн регіону теж не зможуть цього досягти», – наголосив він.

«З іншого боку, Україна може стати натхненням для інших народів, які прагнуть жити у вільних й демократичних суспільствах, як цього прагне нині так багато білорусів», – додав Френсіс Фукуяма.

На його думку, ситуацією в Білорусі найбільше занепокоєна Росія.

«Для президента Путіна ці протести становлять екзистенційну загрозу його режиму. Він усвідомлює, що вони можуть спалахнути в Росії та в будь-який момент призвести до його повалення. Відтак, він не може допустити, щоб протести досягли успіху, й використовує будь-які наявні механізми, аби їх зупинити», – підкреслив професор Стенфордського університету.

Джерело

 

Повне відео Форуму (7 год 16 хв):

 

З іншими матеріалами Форуму можна ознайомитись тут.