Черговий провокаційний вкид від монобільшості

Тарас Чорновіл

Уся ця історія з законопроектом однієї зі служок про допустимість скасування другого туру виборів голів ОТГ наробила багато галасу. Оцінювали її з правового боку, а тут суцільний абсурд і навіть антиконституційність такої норми. Може, через це привалені все більшим шквалом звинувачень слуги поспішили відректися від цієї ініціативи, списавши її на особисту позицію депутатки Тетяни Грищенко. От тільки з “особистою позицією” якось не особливо складається…

У неї на сайті Верховної Ради числиться доволі багато законопроектів. Але простий перегляд відразу списує її практично у всіх випадках лише до ролі масовки. Там десятки співавторів, яких набирали для масовості й для доброї статистики своїх нардепів. Індивідуальних проектів там може зо три. Щось чисто лобістське, щось аграрне.

Ну й ця ініціатива зовсім не із сфери компетентності цієї пані з Малина. Вона член комітету з аграрної політики, освіта середня спеціальна, працювала простим соціальним працівником та контролером газової контори. Але підробляла членом комісій на різних виборах. Завжди була від Партії регіонів, Опоблоку, ОПЗЖ. За світоглядом сповідувала їхні погляди. Десь колись проскакувала інформація, ніби до виборів була в ОПЗЖ, але скопіювати й перевірити не зміг, а потім уже не знаходив. Перед другим туром президентських її у вигляді гумдопомоги передали зі штабу Бойка в штаб Зеленського, який не мав людей, щоб накривати комісії. Працювала в окружній комісії й раптом виявилася кандидатом у нардепи в окрузі. Кандидатом була нульовим, але наші тупорилі виборці й не за таке проголосували б, аби лише із зеленою блямбою. Я тоді писав для когось із замовників великий аналіз усіх кандидатів від слуг на мажоритарці. Добавлю тут тодішній кусочок тексту. Це було відразу після висунення, десь на початку липня 2019 року. Тоді не вірив, що навіть такі зможуть стати депутатами…

Але все це до чого? Ну не вірю я в її особисту ініціативу в питанні, яке від неї, як від мене бальні танці. Ще якби щось про аграрну реформу, соцзабезпечення селян, але вибори у великих містах, які їй чужі й незрозумілі?..

Тут може бути звична для зелених практика пробної кулі: запустили, оцінили відгук, залишили, нехай звикаються. А там, можливо, й витягнемо в слушну мить. Але можуть бути й уже інші лобістські інтереси, того ж ОПЗЖ чи осіб, близьких до старого Опоблоку, бо й такі зав’язки там проглядаються.

Тому я б не радив цю дурну ініціативу остаточно списувати в утиль. Принаймні зараховувати її до приватних замахів на вимах від якоїсь окремої депутатки. Це точно не індивідуальна ініціатива. А чи вона вистрелить – ще побачимо. Але готовими бути треба. Бо біди цим можуть наробити багато.

 

Фото © Facebook Грищенко Тетяна

Автор