Зради і перемоги тижня. 2 – 15 жовтня 2020 р.

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Щоразу по п’ятницях (по можливості) – #зрадатижня_перемогатижня.

Розглянемо події 2 – 15 жовтня 2020 р.

ЗРАДА

Деяким українським політикам і олігархам можуть скасувати безвізовий режим з Євросоюзом у зв’язку з проблемами з корупцією. Про це йдеться у відкритому листі, адресованому голові фракції “Слуга народу” Давиду Арахамії, який підписали євродепутати Віола фон Крамон, Міхаель Галер і Раса Юкневичене. Водночас це ні в якому разі не намір з боку ЄС скасувати це велике досягнення для громадян України та громадян ЄС. Що безвізовому режиму нічого не загрожує заявив також президент Зеленський.

Членам правління Нацбанку Катерині Рожковій та Дмитру Сологубові висловили недовіру через їх публічні виступи. Рожкова у Facebook повідомила, що вважає оголошення догани за спілкування зі ЗМІ «перемогою минулого над майбутнім» і «тривожним сигналом для незалежності НБУ, та й загалом для здорового глузду». Голова Національного банку Кирило Шевченко заявив, що Катерина Рожкова та Дмитро Сологуб порушили політику комунікацій Нацбанку.

Під час сутичок під Київським апеляційним судом постраждав протестувальник. Київський апеляційний суд залишив за ґратами фігуранта справи Шеремета Андрія Антоненка.

Американський бізнесмен Амос Хохштайн припиняє повноваження незалежного директора в наглядовій раді Нафтогазу. Він заявив, що йде у зв’язку з посиленням протидії процесам реформування ринку газу і трансформації “Нафтогазу” в незалежну ефективну компанію. У колонці для видання KyivPost Хохштайн написав, що “Нафтогазу” загрожує наростаючий саботаж з боку корумпованих сил”.

У ніч на 11 жовтня військовослужбовець Микола Микитенко, одягнувши однострій з бойовими нагородами, вчинив самоспалення на Майдані Незалежності.

ПЕРЕМОГА

В Києві урочисто відкрили пам’ятник видатному українському військовому діячеві, полковнику Армії УНР Петрові Болбочану (1883-1919). Петро Болбочан – український військовий діяч, полковник армії УНР, командувач Кримської операції зі звільнення Криму від більшовиків і взяття під контроль Чорноморського флоту.

Цього року Служба безпеки у районі проведення операції Об’єднаних сил вилучила зі схронів бойовиків понад 137 кілограмів тротилу, пластиду і артилерійського пороху, більш ніж 40 одиниць вогнепальної зброї та майже 100 тисяч боєприпасів. Про це йдеться на сайті СБУ.

Велика Британія планує виділити гуманітарну допомогу Україні в розмірі п’яти мільйонів фунтів на потреби підтримки суспільства на сході України. Також Київ та Єврокомісія підписали три угоди, які передбачають виділення Україні 60 млн євро. При цьому траншів макрофінансової допомоги у 1 мільярд 200 мільйонів євро до України не надходило.

ДАХК «Артем» завершила випробування першої партії некерованих авіаційних ракет РС-80. PC-80 – некерований реактивний снаряд повітряного базування з кумулятивно-осколковою бойовою частиною. Призначений для ураження броньованих цілей, танків, бронетранспортерів, САУ, тощо.

Міжнародний валютний фонд поліпшив оцінку падіння ВВП України у 2020 році до 7,2% – з 8,2% у червневому прогнозі.

Успішних вихідних! І до зустрічі на зраді/перемозі за тиждень.

Автор