Шахрайський «опитувальник». Зе-питання №2

Антон Швец

Друге питання Зеленського.

Чи підтримуєш ти створення вільної економічної зони на Донбасі?

Що таке вільна економічна зона?

Вільна економічна зона (ВЕЗ) — частина території країни, виділена із загального митного кордону держави, яка має повну свободу в режимі господарських питань, з особливим режимом управління і пільговими умовами діяльності, податковими пільгами для місцевих підприємців та іноземних фірм.

Основна тема – особливий режим оподаткування.

Йдемо далі.

Конституція України.
Стаття 74. Референдум не допускається щодо законопроектів з питань податків, бюджету та амністії.

Тобто навіть у нашу соціалістичну Конституцію прямо вписано, що опитувати народ про податки та видатки ЗАБОРОНЕНО.

Я, звісно, прибічник зниження податків та видатків, але не через референдуми чи квазіреферендуми.

Макрофінансова, бюджетна та податкова політики є дуже складними речами, і їх долю, особливо у часи кризи, повинні вирішувати професіонали.

А не намальоване «опитування».


Володимир Ар’єв

Друге питання від Зеленського насправді звучить так:

Чи дозволите ви нам торгувати із терористами? Легалізація бізнесу на крові.

Цікаво, вода в анексований Крим у наступному питанні?

І скільки Зеленський ще має перетнути червоних ліній, щоб його з Єрмаком вигнали геть?


Андрій Смолій

«Питання номер 2» під‘їхало.

Що казали? Буде питання по Донбасу.

І тут Зеленський чітко озвучує позицію Кравчука та Фокіна: створити ВІЛЬНУ ЕКОНОМІЧНУ ЗОНУ на Донбасі.

Тільки створювати «вільну економічну зону» з ким? З терористами чи з російсько-окупаційними військами? Торгувати з окупантом? Що означає «вільна економічна зона» у розуміння Зеленського?

А що буде наступне? Амністія для бойовиків чи «автономія» для ДНР/ЛНР?

Давайте, пробивайте дно далі.


Олексій Петров

Прекрасно понимая, что провальную ситуацию с фото из солдатской столовой не спас даже потомственный железнодорожник Сирожа, на Банковой решили срочно переключить внимание общества! И выбросили второй вопрос в пространство!

«Чи підтримуємо ми створення на Донбасі вільної економічної зони?»

Одразу і відповім, щоби не чекати! Ні… Не підтримую!

Я підтримую ТЕРМІНОВУ деокупацію Донбасу від російських сраних «братів!»

Але, судячи з усього, це питання не цікавить тандем Зеленський-Ермак!


Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Наш найвпливовіший лідер сучасності розродився другим питанням – тепер його цікавить, чи потрібно створювати на Донбасі вільну економічну зону? Що стоїть за цим питанням?

Ідея не нова – її часто підіймають на переговорах у ТКГ. Формально йдеться про те, аби на Донбас завести інвестиції, створити робочі місця та поліпшити життя місцевих мешканців. Що на це можна сказати?

Році так у 2018-му автор цих рядків був на зустрічі з тодішнім головою Дніпровської ОДА Валентином Резніченком. І на тій зустрічі відвертим текстом прозвучала фраза: «Забудьте, будь ласка, термін «прифронтова область». Якщо ми оперуватимемо цим терміном, Дніпропетровщина не отримає жодних інвестицій». Тодішнє керівництво Дніпропетровщини зі шкіри пнулося, аби довести інвесторам, що війна – то далеко, а безпосередньо Дніпропетровщині нічого не загрожує. Чому? Та тому що туди, де запросто може прилетіти пакет «Градів» або вибухнути міна, підкладена ДРГ, у здоровому глузді не інвестуватиме ніхто.

Очевидно, йдеться про впровадження вільної економічної зони на підконтрольній території України. На непідконтрольній території щось впроваджувати чи не впроваджувати може тільки Москва. А підконтрольні зони Донбасу повсякчас знаходяться під загрозою загострення конфлікту. Особливо зараз, коли Москва по суті блокує всі рішення ТКГ через невиконання Україною її ультиматуму – проведення місцевих виборів на окупованих територіях спільно з усією Україною.

Скажіть, хто з серйозних бізнес-корпорацій буде інвестувати в ТАКИЙ регіон? Будь-яке зменшення податків – це ніщо порівняно з перспективою втратити все і зразу. А враховуючи те, що крупний бізнес там і так належить українським холдингам, аби створити там щось реально значуще, інвестувати потрібно мільйони. Хто їх туди заведе?

До цього додамо, що після запуску децентралізації єдиний податок, податки на майно та на адміністративні послуги та ще добряча частина інших податків лишаються в руках ОТГ, тож виходить так, що вільною економічною зоною уряд підірве добробут місцевих громад! Хто компенсує громадам ці витрати? Громади як ніхто зацікавлені в залученні інвесторів до себе, і тут існує широке поле засобів. То якщо податки віддали громадам, може, хай і вирішують це делікатне питання самі громади?

Що ж лишається у підсумку? А лишається ідея під маркою «вільної економічної зони» створити всередині України такі собі офшори, де можна буде легально обходити цілу низку податків. В Україні вже існувало щось подібне за Януковича. Результат – території, де впроваджували такі «зони», лишалися в тому самому занепаді як і раніше, натомість туди різко перереєструвалися головні офіси багатьох «потрібних» фірм. Що нині олігархи потирають руки в очікуванні такого «дарунку», навіть не сумнівайтеся. Про можливості розмитнення товарів через такі зони дисертації писати можна. І так, місцеві бюджети така «зона» певною мірою наповнить – знову таки через податки, що залишаться в громадах. Але в обсягах всієї країни це буде відчутне зменшення надходження податків в бюджет держави. А в бюджеті, нагадаю, вже зараз діра у 300 мільярдів. В країні у півтора рази підскочило безробіття. До кінця року не факт що уряд зможе платити всі бюджетні платежі. Вільна економічна зона, кажете?

Все перелічене доводить, що з великою долею вірогідності ніяка вільна економічна зона на Донбасі впроваджена не буде. А що буде? А все те саме, що ми бачимо від ЗЕкоманди вже 1,5 роки як. Кричущий популізм і нуль реальних справ.

І так, з першим питанням піарники ЗЕкоманди явно прокололися, – смішно виглядає, коли президент питає, чи треба впроваджувати довічне ув’язнення, коли впровадити його можна просто голосуванням монобільшості. Тепер зачепили тему більш болючу – Донбас. Піар у всій красі.


Гліб Бабіч

Ти питаєш мене, Вова, чи підтримую я створення на Донбасі вільної економічної зони?

Ти ж проскочив якось питання звільнення Донбасу від російської окупації? Відразу перейшов до вільної зони. Не будемо воювати, будемо торгувати?

Так ось, економіст мамкін. Там росія захопила величезний шматок Донбасу. І нічого там вільного немає та не буде, поки вона звідти не забереться.
І всі розмови про «зони» – блеф імпотента.
За нинішньої ситуації в цій «вільній економічній зоні» будуть «вільні економічні зеки». До того моменту, поки останній проросійський бандюк не втече за останнім російським солдатом.
Але ти ж не говориш про це, правда?
Ти, як завжди, посміхаєшся та брешеш.

Напевно, тобі здається, що ти рубаєш вікно в нову реальність?
А мені здається, що ти прокладаєш свій особистий коридор до Ростова.


Сергій Марченко

Що таке вільна економічна зона для Донбасу?

1. Це значить, що частина податків, які платилися на Донбасі, перестануть збиратися до бюджету.
2. У держави сталі видатки, які вона не може зменшити. Це значить, що для забезпечення своїх видатків держава збере податки, які недоотримає на Донбасі, у інших регіонах України.
3. Коли підприємець Донбасу отримає податкову пільгу, він стане конкурентнішим за підприємця з Харкова. Для того, шоб конкурувати за покупця, підприємець з Харкова буде шукати шляхи, як би оформити свою продукцію так, щоб вона була ніби з Донбасу. Він знайде схему, заплатить хабар потрібним людям і перестане платити податки у Харкові, бо стане типу донецьким.
4. А всі інші платники податків будуть платити ще більше, щоб компенсувати втрати бюджету не тільки від донецьких, а тепер ще й від харківської компанії.
5. Звичайно, десь у Штатах, Великій Британії, Китаї можуть успішно працювати вільні економічні зони, і вони можуть не боятися пунктів 3 та 4. Але ми ніфіга не Штати і навіть не Китай. Тут не буде ніякого розвитку територій і підйому промисловості, а тупо вкрадуть з бюджету бабки і розпиляють між Ахметовим, Коломойським і юзіками попроще.

Це мої п’ять відповідей на одне питання Зеленського.

* * *

До речі, я тут подумав про вільну економічну зону для Донбасу трошки ширше. І от які в мене думки.

Навіть якби все було задумано для блага народу, а не Ахметова, і несплата податків пішла на реальне відновлення Донбасу, я не впевнений, що нам треба відновлювати Донбас за державні кошти. Це якийсь дуже дебільний сигнал для інших регіонів: пацани у себе все розх*ярили к єб*ням, а їм за це дали бабла, щоб вони могли назад все полагодити. Зробити місточки, клумбочки, бордюрчики побілити.

Такий сигнал кагбє натякає іншим: ну, давай! Я ж бачу, ти хочеш! А як не вийде ніфіга із сепаратизмом, і Москва (Будапешт, Анкара, Бухарест, Варшава) не візьмуть, то дурні хохли дадуть грошей все відбудувати і ще й с3,14дити трохи.

Х*юшки, кормільци ви наші. Ви ж всю Україну кормили (за легендами), да? То прокорміть себе самі. Багато орки у Донецьку відбудували? Як там Дебальцеве? Вже як Монако чи поки що тільки як Вроцлав?

Давайте зробимо так: ви це замутили, ви це і фіксите, ладушки? Сходіть до Ахметова. Він там дудів у гудок і сепарів запускав, щоб на Київ натиснути? Так натисніть на його кишені. Там вже не так багато, але ще є.

А поки не відбудуєте, поки в бур’янах і з розграбованими заводами та магазинами, будемо до вас екскурсії возити. З Одеси, Харкова, Закарпаття. Щоб бачили, скільки коштує замутить якусь х*йню.


Николай Ильинов

Людям, которые вкладывали деньги в “B2B Jewelry”, начали задавать вопросы по свободным экономическим зонам!

Щас, они вам ответят, телефон только в кредит возьмут под 120% годовых и ответят…

 

Автор