Про ефективність НАБУ, або Кому з серйозних дядь НАБУ та САП роблять боляче

Mark Savchuk

Всім привіт, це Марк – голова Ради Громадського Контролю НАБУ, і це лонгрід. Влаштовуйтесь зручно, сьогодні я вам розкажу про кілька цікавих справ проти “серйозних дядь”, які або ВЖЕ знаходяться у суді (ВАКС), або ось-ось туди попадуть.

Одразу прошу вас зробити репост, бо зараз часто обговорюється “ефективність НАБУ”, і я впевнений, що 99% НЕ ЗНАЮТЬ нічого про справи, про які я розкажу нижче. Я думаю, що це неправильно  🙂

Цей пост другий з цілої серії постів про нашу антикорупційну систему. Перший був про загальний “положняк”, або “що таке НАБУ, що таке САП, що таке ВАКС”. Якщо ви не читали, то вам сюди.

Тепер, коли ви вже знаєте, що детективи і прокурори працюють разом, щоб посадити корупціонера, ми пройдемось по кількох “гучних” справах.

Труханов – одеський мер

У липні 2016 року Геннадій Труханов разом з пособниками організували схему розкрадання на більше ніж 90 млн гривень. Підконтрольна їм компанія придбала приміщення напіврозваленого заводу “Краян” (в Одессі) на аукціоні за 11,5 млн грн, а через 10 місяців продала цю ж будівлю міській раді за 185 млн грн.

У Малиновському районному суді Одеси їх виправдали (ТА НЕ МОЖЕ БУТИ!!). Судді відкинули ключову експертизу у справі та допустили немало процесуальних порушень (були моменти, коли суддя каже “ми вислухали показання такого-то свідка”, а насправді ж цієї людини ніколи не було на засіданнях суду).

Тобто суд в Одесі тупо порішав на користь Труханова. Зараз апеляцію слухають у ВАКС (як ви вже знаєте, ВАКС заслуховує справи НАБУ. Коли подавали справу проти Труханова, ВАКСа ще не було, тому Одеський районний був судом першої інстанції, а тепер справа в апеляційній палаті ВАКСу). Скоро мають розпочатися заключні дебати сторін.

Стадія: перегляд в апеляції ВАКС.
Збитки: 92 млн грн.
Можливе покарання: 12 років з конфіскацією.
Все про справу.

Також є ще дві справи про недостовірне декларування Трухановим за 2015-2016 роки та за 2017 рік (не задекларував майно своєї колишньої дружини, з якою продовжили проживати: квартиру в Одесі, паркомісця, автомобіль, корпоративні права тощо).
Все про справу тут.

Стадія: розгляд у ВАКС
Вартість незадекларованого майна:
2015 і 2016: 32 млн грн і 18 млн грн;
2017: 16 млн грн.
Можливе покарання: до 2 років в’язниці.
Все про справу.

Мартиненко (впливовий депутат Народного Фронту)

Екснардеп Микола Мартиненко зі спільниками організував схеми розкрадання коштів двох стратегічно важливих державних підприємств України “Східного гірничо-збагачувального комбінату” і “Енергоатому”.

Коротко про суть схеми: закупівля матеріальних цінностей за завищеною ціною із залученням посередників. Корупційною схемою, пов’язаною з відмиванням коштів на закупівлі “Енергоатому”, свого часу ще у 2013 році зацікавились компетентні органи Швейцарії. У червні 2020-го суд у Швейцарії визнав Мартиненка і його спільника Скаленка винними у відмиванні 2,8 млн євро (тобто ми тут розслідуємо, скільки вони вкрали ТУТ, а в Швейцарії місцева прокуратура вже розкрила, як вони використали вкрадені гроші).

Мартиненку призначили 28 місяців позбавлення волі. Мартиненко подав апеляцію, якщо він її програє, то їхній Мін’юст відправить “маляву” нашому Мін’юсту, в якій буде написано “за рішенням суду ваш Мартиненко повинен сидіти. Оскільки ми з вами партнери, нехай ваш суд виконає наше рішення і відправить його в тюрму в Україні”), а його “правій руці” Павлу Скаленку — 24 місяці. Справу про злочин, який передував відмиванню, тобто про саме розкрадання, зараз розглядає Вищий антикорупційний суд. Триває дослідження доказів.

Цікавий момент про те, як сторона захисту веде себе в суді – ось фрази обвинуваченого під час судового (!) засідання: “это порнография и пародия на суд”, “ну так и все, закрой хавальник, смотри, какой дерзкий”. У нас за таке світить максимум штраф або видалення з зали суду. Це сумно. За таке потрібно або накладати великі штрафи (нехай казна наповнюється), або давати адмінку.

Стадія: розгляд у ВАКС.
Збитки: 700 млн грн.
Можливе покарання: до 12 років з конфіскацією.
Все про справу.

Насіров – колишній голова податкової

Ексголова ДФС Роман Насіров обвинувачується у зловживанні службовим становищем і службовому підробленні.

За даними слідства, він разом зі своїм колегою Новіковим, протягом 2 років (2015–2016 роки) надавав незаконні відстрочки і розстрочки зі сплати податків фірмам екснардепа Онищенка.

По факту ж рентну плату державі ніхто так і не сплатив, збитки склали понад 2 млрд грн.

Наразі допитуються свідки по справі. Застава у Насірова – 100 млн, у Новікова – 8 млн грн.

Збитки: 2 млрд грн.
Стадія: розгляд у ВАКС.
Можливе покарання: до 6 років в’язниці.
Все про справу.

Онищенко – колишній регіонал (погоняло – “Коневод”)

Ексдепутат Олександр Онищенко разом зі спільниками у період з січня 2013 року по червень 2016 року купував газ на спеціальних “аукціонах” держпідприємства “Укргазвидобування” для своїх фірм за заниженою у кілька разів ціною. Ці фірми перепродавали його кінцевим споживачам вже за ринковими цінами. Внаслідок схеми держава зазнала збитків на загальну суму майже 3 млрд грн.

Справа щодо Онищенка виділена в окреме провадження, і слухання відбуваються у ВАКС заочно, так як він перебуває не в Україні. ВАКС звертався до німецького суду за екстрадицією Онищенка, але там відмовили, бо “існує значна ймовірність того, що в разі екстрадиції в українській тюрмі не буде дотримано мінімальних стандартів міжнародного права щодо умов утримання”. Також німецькі судді скасували ордер про арешт Онищенка, і після рішення німецького суду він вийшов із в’язниці Ольденбурга, хоча провів там кілька місяців.

Загалом слідство встановило причетність до участі у “газовій схемі” 29 осіб: екснардеп, голова ДФС, працівники “Укргазвидобування”, юристи, фінансисти, керівники компаній і т.д. В межах розслідування за клопотанням детективів НАБУ накладено арешт на 1 млн куб м газу, 6 млн євро, офісну будівлю, 1 літак та інше майно, яке, в разі винесення вироку суду, може бути стягнуте як відшкодування за завдані збитки інтересам держави.

Стадія: заочний розгляд у ВАКС.
Збитки: 740 млн грн + 2 млрд не сплачених платежів до бюджету.
Можливе покарання: до 12 років з конфіскацією.
Все про справу.

Розенблат-Поляков – “бурштинова справа”

Ексдепутати Максим Поляков (НФ) та Борислав Розенблат (БПП) разом із спільниками обвинувачуються в отриманні хабарів на загальну суму понад 300 тисяч доларів (вот и стоимость лоббизма), які вони отримали за просування змін до Митного та Податкового кодексів для налагодження видобутку бурштину в Україні фірмами-нерезидентами.

З серпня 2016 року по червень 2017 року НАБУ провело спецоперацію за участю детектива під прикриттям (“агент Катерина”), за наслідками якої вперше в історії України було пред’явлено підозру та обвинувачення народним депутатам за лобіювання законодавства з отриманням хабарів.

Відео, продемонстроване НАБУ під час засідання Верховної Ради України, показує всю суть схеми.

Стадія: розгляд у ВАКС.
Хабар: 300 тисяч доларів.
Можливе покарання: до 12 років з конфіскацією.
Все про справу.

Микитась – сірий кардинал будівельного бізнесу

* 1 кейс:

У 2000-х роках Нацгвардія і компанія “Укрбуд” домовилися, що на території колишньої військової частини у Печерському районі Києва збудують ЖК, у якому віддадуть нацгвардійцям 50 квартир і паркомісця.

А у 2016-2017 роках тодішній командувач Нацгвардії Юрій Аллеров уклав додаткову угоду із забудовником: замість 50 квартир на Печерську нацгвардійцям виділили 65 квартир на Червоному хуторі. За документами вартість квартир була однаковою, але насправді це була схема розпилу на 81 млн грн.

Сумнівний обмін квартир Нацгвардії викрили журналісти програми “Наші гроші з Денисом Бігусом”. Після виходу їхнього розслідування історією зацікавилися детективи НАБУ, а експертку позбавили свідоцтва та права проводити оцінку нерухомості. НАБУ також стверджує, що в них є докази отримання тодішнім командувачем Нацгвардії Юрієм Аллеровим 125 тис. дол. США за дії в інтересах “Укрбуду”, а його донька, яка має російське громадянство і проживає в Росії, отримала квартиру від Укрбуду в Києві площею 76 кв. м. в три рази дешевше за ринкову вартість.

Наразі Микитась сидить у СІЗО, з нього стягнули у бюджет 30 млн застави, а сплатити нову у 100 млн він нібито не може. Під час обрання запобіжного заходу прокурор на засіданні наводив цитати із “прослуховування” Микитася, де він обговорював можливість вбивства свідка та одного з підозрюваних у справі. Причому Микитась робив це декілька разів і з різними людьми. Судді оцінили висловлювання Микитася як реальні наміри.

У січні 2020-го працівники НАБУ в аеропорту “Бориспіль” зняли Микитася з літака у Велику Британію. Дозвіл на виліт із України для лікування в Лондоні йому дав заступник керівника САП. Однак з’ясувалося, що цей дозвіл ще до вильоту було скасовано.

Стадія: досудове розслідування завершено, захист знайомиться з матеріалами.
Збитки: 81 млн грн.
Можливе покарання: до 12 років з конфіскацією.
Все про справу: тут і тут.

* 2 кейс:

Україна весь час своєї незалежності змушена платити Росії в середньому 150-200 мільйонів доларів на рік (річний бюджет Миколаєва) за послугу зберігання відпрацьованого ядерного палива з українських атомних станцій. Ще на початку 2000-х з’явилася ідея побудувати власне сховище, щоб у такому стратегічному питанні не залежати від Росії.

Але реально втілювати її в життя почали тільки після початку війни з РФ. Ігор Орлов, посадовець відокремленого підрозділу “Енергоатому”, у 2017 році уклав із компанією “Укрбудмонтаж”, яка формально належала дружині Микитася (лол), договір на 929 млн грн. Згідно з ним компанія мала збудувати Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива реакторів для трьох АЕС України. Орлов допоміг фірмі Микитася виграти тендер на будівництво цього сховища. Згодом витрати на будівництво сховища зросли до 1,36 млрд грн. Однак об’єкт досі не введено в експлуатацію. У 2018-му році дружина та матір Орлова отримали від Максима Микитася три квартири у Києві у ЖК “Сонячна Рів’єра” та ЖК “Верховина”. 28.09.2020 Микитасю та Орлову пред’явлено підозри. Орлову обрали заставу у 9,98 млн грн. Микитась вже і так перебуває в СІЗО за аферу із квартирами Нацгвардії.

Стадія: досудове розслідування.
Хабар: три квартири в новобудовах Києва, вартістю 4,42 млн грн.
Можливе покарання: до 6 років з конфіскацією.
Все про справу: тут і тут.

Альперін – барон контрабанди

* 1 кейс:

Вадим Альперін відомий як “король Одеської контрабанди”. Йому приписують великі зловживання, а статки оцінюють у мільярд доларів.

У 2016-2017 роках службові особи Київської митниці ДФС, зловживаючи службовим становищем з метою отримання неправомірної вигоди, сприяли злочинній діяльності Альперіна з розмитнення товарів із суттєво заниженою митною вартістю. Збитки склали 77 млн грн.

Суть схеми проста: група осіб зареєструвала підприємства в Одесі, які імпортували на територію України товари ці компанії спеціально занижували митну вартістю товарів при розмитненні це викликало питання в інспекторів, і вони збільшували вартість товарів, через що компанії платити більше митних платежів потім через суд оскаржували дії інспекторів і повертали гроші назад профіт.

Під час розслідування детективи виявили платежів ще на 450 млн грн, які потім хотіли повернути через суди. Щоб описана вище схема не повторилась, суд за клопотанням НАБУ арештував ці гроші.

Альперін мав вплив на суди, зокрема ОАСК. Компанії, які НАБУ пов’язує з Альперіним, отримували потрібні судові рішення за гроші. Апеляційна палата ВАКС стягнула з Альперніа 35 млн грн, тобто половину його застави. Причина — Альперін не здав за умовами запобіжного заходу паспорт громадянина Ізраїлю. Триває розслідування.

Стадія: досудове розслідування.
Збитки: 77 млн грн.
Можливе покарання: до 12 років з конфіскацією.
Все про справу.

* 2 кейс:

Альперін, шукаючи спосіб розблокувати 450 млн грн і закрити справу НАБУ, познайомився із Євгеном Шевченком, оскільки знав, що у того є дружні стосунки з працівниками НАБУ. Серед таких – Андрій Калужинський, керівник підрозділу детективів. Він запропонував 800 тисяч доларів США за зміну підслідності та передачу справи в Одесу. Альперіна затримали за пропозицію хабара.

Стадія: справа наразі слухається у Печерському райсуді Києва, бо нею займалося ГПУ.
Хабар: 800 тисяч доларів.
Можливе покарання: до 10 років з конфіскацією.
Все про справу.

Юрченко, нардеп Слуги Народу

НАБУ отримало інформацію про існування організованої групи, учасники якої отримують неправомірну вигоду за використання законних повноважень та обов’язків народних депутатів України. Мова йде про членів комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг.

У межах операції детектив “під прикриттям” у ролі представника промислової компанії познайомився з одним із учасників угруповання (неофіційним помічником нардепа Юрченка) та повідомив йому, що умовою інвестування в Україну є створення необхідних правових підстав для переробки твердих побутових відходів. З цією метою учасник злочину знайомить детектива з народним депутатом України, який у завуальованій формі попросив надати йому через посередника неправомірну вигоду у сумі 13 тисяч доларів за внесення пропозицій до законопроєкту та у подальшому 200 тисяч доларів для підкупу народних депутатів-членів Комітету. В середині серпня детектив “під прикриттям” передав першу частину неправомірної вигоди посереднику. 26-27 серпня співучасники планували отримати ще одну частину коштів. За обставин, які зараз з’ясовує слідство, НАБУ було вимушене припинити подальше виконання спеціального завдання через злив інформації. Юрченку обрали заставу у 3 млн грн. Помічнику Фіщенку 1 млн грн. Вони двоє вийшли під заставу.

Стадія: досудове розслідування.
Хабар: 200 тисяч доларів.
Можливе покарання: до 12 років з конфіскацією.
Все про справу: тут і тут.

Славомір Новак (Укравтодор)

Славомір Новак, екскерівник “Укравтодору”. До приїзду в Україну з 2011 по 2013 роки працював на посаді міністра транспорту та будівництва у Польщі.

У 2016-2019 роках Новак користувався своєю посадою глави Укравтодору для отримання хабара “для себе або третіх осіб”. Він надавав переваги окремим компаніям, які брали участь у тендерах на будівництво, ремонт і реконструкції доріг державного значення. Загалом йдеться про тендери на 270 млн євро. Наприклад, один із епізодів стосувався будівництва доріг, коли українські компанії виконували роботи, але з тих чи інших причин не могли доробити їх до кінця вчасно. Тоді Новак, за словами детективів, висловлював пропозиції за гроші “вирішити” проблеми: продовжити договори та допомогти фірмам уникнути штрафів.

У Польщі розслідування йде активніше. Центральне антикорупційне бюро Польщі виявило у двох спеціально підготовлених сховках 1 мільйон доларів готівкою. Загалом вони вилучили у Новака понад 4 млн злотих, а також арештували інші активи: дві квартири, загальна вартість яких оцінюється у близько 2 млн злотих (близько 550 тис. дол.), а також автомобіль Land Rover, інші матеріальні цінності тощо. Польський суд заарештував Новака на три місяці без права внесення застави (в Україні так не можна по КПК).

Стадія: досудове розслідування, яке спільно ведуть НАБУ та Центральне антикорупційне бюро Польщі.
Все про справу: тут і тут.

Суддя Чаус

У 2016 році детективи викрили суддю Дніпровського районного суду міста Києва Чауса, який вимагав та отримав неправомірну вигоду в сумі 150 тисяч доларів США (понад 3,7 млн грн) за винесення умовного вироку.

Відома справа тим, що гроші Чаус ховав у 3-літровій банці. Суддя втік в Молдову. Вже більше 3 років його намагаються повернути в Україну, але він спершу просив політичний притулок, а коли йому відмовили, то почав оскаржувати це. Зараз у Молдові тривають суди, розслідування на цей час призупинено.

Є версія, що до його втечі з України причетна ціла низка державних посадовців часів Порошенка, а також нинішній заступник глави ОП Андрій Смирнов.

Загалом хабарі у наших суддів поширене явище. От приклади суддівських прайсів. Більшість із цих суддів зловили детективи НАБУ.

Стадія: досудове розслідування зупинено.
Хабар: 150 тисяч доларів.
Можливе покарання: до 12 років з конфіскацією.
Все про справу.

Ярослав Дубневич (Нардеп БПП)

За даними слідства, Ярослав Дубневич в 2015-2017 роках, будучи народним депутатом від “БПП” і главою парламентського комітету з питань транспорту, організував корупційну схему, в ході якої фактично пролобіював виділення коштів “Укрзалізниці” на закупівлю стрілочних переводів та запасних частин до них для залізничних колій, а в подальшому, залучаючи підконтрольні йому фірми, здійснив закупівлю і реалізацію продукції за завищеними цінами.

За даними експертизи, така схема завдала збитків державі більш ніж на 93 мільйонів гривень ($ 3,9 млн). ВАКС постановив тримати Дубневича під вартою зі заставою у 90 млн грн.

Стадія: досудове розслідування завершено, матеріали відкриті захисту для ознайомлення.
Збитки: 93 млн грн.
Можливе покарання: до 12 років з конфіскацією.
Все про справу.

ВИРОК:

Хочете прикол? 🙂 Це ще не все. Більше я тупо не хотів писати, бо це був би “передоз”. Топові справи (як мені здається) я залишу на наступний пост.

Потім я окремо вам розповім про рішення Конституційного Суду України, які поховали ДЕСЯТКИ справ (вже готових справ, які були у судах) і “коштували” нам з вами мільярди гривень. І ЦЕ ВСЕ ОКРЕМО І НІЯК НЕ ПОВ’ЯЗАНО ЗІ СПРАВАМИ, ЯКІ ОПИСАНІ ВИЩЕ, або зі справами, які я опишу в наступному пості.

Як ви бачите, серед звинувачених – топові члени Кабміну, нардепи, сірі кардинали, мери.

Цим постом я хотів сказати два дуже важливі меседжі. Я ДУЖЕ ХОЧУ, щоб ви це запам’ятали:

1) НІЯКІ МЕДІА, БЛ*ТЬ, ПРО ЦЕ НЕ РОЗПОВІДАЮТЬ, БО НІКОМУ НЕ ВИГІДНІ ПОСАДКИ ТОПОВИХ КОРУПЦІОНЕРІВ. Всі медіа контролюються людьми, які заробили свої гроші нечесним шляхом – вони не хочуть, щоб ви знали про їхню “брудну білизну”. Відповідно, ви цього всього не знаєте і думаєте, що нічого не відбувається, злитесь і коли вам засовують тему про “реформувати НАБУ”, ви погоджуєтесь. Бо “ну скільки ж можна, очевидно ж, що нічого не робиться”.

2) Вибачте, але великі справи БЕЗ ТИСКУ СУСПІЛЬСТВА НІХТО НІКОЛИ НЕ ДОВЕДЕ ДО КІНЦЯ. Якщо вам насрати на ПриватБанк Коломойського, на Укранафту, на суддю Вовка, якщо ви не будете приходити на мітинги І ВИМАГАТИ, щоб влада посадила злочинців, ТО НІХТО НЕ ЗМОЖЕ ЇХ ПОСАДИТИ. Бо всі ці люди мають стільки влади, що вони вже купили АБСОЛЮТНО ВСІХ, від кого залежить питання “сяде Коломойський чи ні”. Дивитись ЛИШЕ на НАБУ та САП і очікувати, що вони самі все зроблять за нас з вами – тупо.

Ми з вами повинні бути найбільш зацікавленими особами в антикорупційній реформі.
Ми з вами повинні уважно слідкувати за роботою правоохоронних органів І ВИМАГАТИ результату.
Ми з вами повинні тиснути на владу і вимагати справедливого суду.
Ні західні партнери, ні НАБУ та САП, ні, тим паче, влада самі цього не зроблять.

Лише ми з вами. Тому що Україна – це наша країна. Нам тут жити. А Зеленський у будь-який момент зможе “купити квиток до Ростова”.

Репiст!