З Днем народження, пане Генерале!

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Сьогодні день народження генерала Віктора Муженка.

Офіцер, який пройшов всі щаблі кар’єри – від курсанта до Начальника Генерального штабу. Генерал, який в дні скрути перехопив командування над тим, що лишилося від українського війська і зупинив просування ворога.

Це Муженко направив десант і вертольоти в Донецький аеропорт 26 травня 2014 р. – і регулярна українська армія здобула перемогу, першу від 1919 року.
Це Муженко очолив Генштаб у дні, коли, з одного боку, доля країна справді висіла на волосині, а з іншого, про «продажних генералів» смерділо з кожного чорного рота.
Перші перемоги і визволені міста – це Муженко. Слов’янськ, Краматорськ, Бахмут, Лисичанськ тощо й тощо.
Рейд 95-ї аеромобільної тилами терористів ДиРи.
Оточення Луганська, Горлівки та Алчевська, які були майже завершені та не завершили через вхід в Україну російських військ.
Рейд Помсти у вересні 2014 р., який переламав політичну ситуацію, – хто пам’ятає зараз, що Москва відмовлялася підписувати Мінськ, вимагаючи нових і нових поступок з боку України? Рішучі дії Порошенка і Муженка переламали підступність Москви.

Героїчна оборона Донецького аеропорту.
Вивід військ з мішка біля Дебальцевого – його як приклад успішних дій ЗСУ зараз вивчають у військових училищах Європи.
А були ще місяці бойової підготовки – сам брав участь з добровольцями і волонтерами.
А було ще насичення армії спільно з Міноборони оновленою технікою та озброєнням. Прийняття на озброєння нових зразків. Впровадження нових систем командування і нових військових технологій попри шалений опір системи.
Поступова заміна старих кадрів молодими бойовими командирами – Забродський, Сопко, Мойсюк, можна продовжувати і продовжувати.

І ще – сотні тисяч «хочу» з усіх боків, від волонтерів, добровольців, олігархів, політиків.
І ще – потоки критики і відвертої брехні. Муженка з кожного приводу критикували тоді та критикують зараз. Власне, як кожного державника. Бажаючих здобути славу Моськи, оббрехавши слона, в Україні ніколи не бракувало.

Але одне те, як плющить Москву і вату від імені Муженка, показово. Так само їх плющить хіба що від таких імен як гетьман Мазепа, генерал Шухевич, президент Порошенко… Певно, не даремно від імені Муженка шаленість зелені та їхні посіпаки.

Я переконаний, подіям 2014-2015 рр. та й зрештою всьому періоду президентства Петра Порошенка ще буде дана об’єктивна оцінка. Буде сказана вся правда про всі деталі тодішньої ситуації в країні. Українці ще побачать справжню роль генерала Муженка в… та, власне, достатньо порівняти ЗСУ весни 2014 р. і ЗСУ весни 2019 р., аби збагнути, що ЗСУ була заново створена. І увійшла до десятки найсильніших армій Європи. Українці ще побачать всю відданість і самопожертву Начальника Генерального штабу тих часів. Дізнаються про подвиг професіонала.

Чого далеко ходити? Порівняйте генерала Муженка з тим, хто сидить на посаді НГШ зараз!

З Днем народження, пане воєначальнику! Міцного вам здоров’я, сил і багато років життя!