Черговий успіх у справі встановлення справедливості

Михайло Забродський

З’явилася можливість поділитися з вами черговим успіхом у справі встановлення справедливості.

Сьогодні Регламентний комітет ВРУ підтримав вимогу “Європейської Солідарності” про створення тимчасової слідчої комісії для розслідування обставин так званого “вагнергейту”. Таким чином подолані всі процедурні перешкоди перед включенням відповідної постанови до порядку денного.

Нагадаю, влітку суспільство збурила інформація в ЗМІ про ймовірний зрив секретної спецоперації українських спецслужб по затримці російських найманців з ПВК “Вагнер”. За широко відомою нині інформацію, ці найманці воювали на Донбасі і були причетні до збиття українських військових літаків і вертольотів, зокрема ІЛ-76МД під Луганськом.

Від самого початку влада спростовувала саме існування операції, але все більше фактів і документів свідчили про зворотне. Коли вбивці наших захисників уникнули покарання і суду в Україні, родичі загиблих військовослужбовців створили петицію з вимогою до Верховної Ради створити ТСК і розслідувати всі обставини спецоперації. Як відомо, протягом лічених днів петиція зібрала більше 25 тисяч підписів.

І ось нарешті відповідну постанову про створення ТСК схвалив профільний комітет і направив на розгляд парламенту. Її мають розглянути вже на найближчому засіданні. Нагадаю, що для створення достатньо буде лише 150 голосів народних депутатів – і тоді парламентська слідча комісія візьметься вивчити всі факти щодо потенційного зриву секретної спецоперації по затримці вагнерівців через ймовірний витік інформації з Банкової.

Голосування за проект постанови буде серйозним викликом і одночасно чіткою демонстрацією позиції щодо пов’язаних із “вагнергейтом” питань для значної кількості народних обранців.

Якщо оприлюднена журналістами та колегами-депутатами інформація виявиться достовірною – це означатиме, що в історії з “вагнергейтом” вище військово-політичне керівництво України має серйозну проблему з управлінням діяльністю вітчизняних спецслужб. І в першу чергу, у пошуку відповідей на всі запитання по подіям липня-серпня мали б бути зацікавлені представники саме владної команди.

Натомість, за інсайдерською інформацією, правляча монобільшість планує одночасне внесення низки постанов про створення ТСК для розслідування резонансних інформаційних “вкидів” по “скандалах” часів каденції п’ятого Президента…

Це помста? Спроба підтримання інформаційного балансу, який за ці півтора року складається явно не на користь правлячої більшості? Жалюгідна спроба тиску? Відповідь може надати лише час.

Автор