Гени та смерть

Іван Хомяк

Сказати чесно, мені немає що писати про COVID-19. Усе, що ми знімали для відео-сюжетів в січні-лютому, все, що я писав про це у березні-квітні, все зараз збувається. Як і прогнозувалося: народ читає та емоційно обговорює щоденні зведення, але вперто не виконує двох простих елементарних правил – дотримання дистанції та масковий режим там, де це не можливо.

Варто писати, мабуть, лише про наукові відкриття в цьому напрямі. Наприклад, я був прихильником гіпотези, що віруси корегують генетичну структуру популяції. Тобто люди із певними генотипами є більш “чутливими”, а із іншими менш “чутливими”. Зараз цьому з’явилися перші підтвердження.

Виявилося, що люди зі специфічною ділянкою третьої хромосоми (гени SLC6A20, LZTFL1, CCR9, FYCO1, CXCR6, XCR1) у 1,6 рази частіше мають тяжкий перебіг захворювання. Ця ділянка досить цікава. Це один із спадків, отриманих від схрещування з неандертальцями. У Африці та Східній Азії цей генотип майже не зустрічається, В Південній Азії він присутній у 30% населення, а в Європі в 8%. Наприклад, в Бангладеш це – 63%. Можна припустити, що крім негативної реакції на коронавірус, цей ген має позитивний ефект дії на якийсь інший патоген.

Чому ж “звинувачують” у присутності цього генотипу “зв’язки” з неандертальцями? Із 13 його поліморфізмів 11 є в неандертальця з печери Віндія (Хорватія) та ще трохи менше в алтайських неандертальців. Між нами і неандертальцями існувала часткова репродуктивна ізоляція. Тобто було лише біля 7% випадків, коли секс між нами і ними “мав наслідки”. Ми підхопили у спадок декілька корисних генів. В тому числі й тих, які захищають нас від “застудних” вірусів. Однак тут це зіграло злий жарт. Гіпертрофована захисна реакція закінчується “вогнем по своїх” із тяжкими наслідками.

Цікавим феноменом є відсутність цього генотипу в Східній Азії. Інші неандертальські гени присутні, а цього немає. Можу припустити, що це результат добору частими контактами із смертельними коронавірусними інфекціями.

Що з цим робити? Нічого. Дотримуйтесь дистанції і носіть маску в скупченнях людей. Менше вірусів запустять хворобу – легший перебіг. А якщо ви із Бангладеш, то сидіть дома. Наприклад, Британія офіційно визнає, що такі люди мають на 95% більше шансів померти, ніж корінні британці.

Бережіть себе.
Кому я це розказую?..

Hugo Zeberg & Svante Pääbo. The major genetic risk factor for severe COVID-19 is inherited from Neanderthals // Nature. 2020.

Автор