Оперативна інформація щодо гасіння лісових масивів на Луганщині (станом на 18:00) (фото, відео)

Найбільш складна обстановка склалася вздовж лінії розмежування на території Станично-Луганського, Новоайдарського, Сєвєродонецького районів

На території Луганської області продовжується гасіння понад 30 пожеж, що виникли 30 вересня (було зафіксовано 146 пожеж в природних екосистемах, які внаслідок ураганного вітру до 28 м/с, швидко розповсюдилися на значну площу).

Найбільш складна обстановка склалася вздовж лінії розмежування на території Станично-Луганського, Новоайдарського, Сєвєродонецького районів, де до зони ураження потрапив 31 населений пункт.

З найбільш складних 8 осередків 1 осередок (№1) між населеними пунктами Байдівка та Половинкине (Старобільський район) о 12 год. 30 хв. 1 жовтня ліквідовано. Продовжується гасіння 7 основних осередків.

Основні осередки лісових пожеж:

осередок № 2 між селами Піщане, Нижньотепле, Артема (Станично-Луганський район). Загоряння очерету та сухої рослинності на площі понад 20 га.

осередок № 3, поблизу Трьохізбенки (Новоайдарський район) та поширився до Сєверодонецька (за даними лісгоспів вогнем пройдено близько 11 тис. га).

Евакуйовано 120 чоловік, у тому числі із: сіл Муратове – 35 осіб (розміщено в смт Новоайдар у школі та лікарні), Воронове – 40, Сиротине – 25, Осколонівка – 20 (евакуйовані із трьох сіл розміщено в м. Сєверодонецьк).

На даний час розповсюдження вогню в сторону м. Сєверодонецька немає.

Всього до робіт в осередку № 3 залучено понад 1 тис. чол. та 160 од техніки, із них від ДСНС 430 чол. та 90 од. техніки.

осередок № 4 поблизу с. Вільхове (Станично-Луганський район) вогнем пройдено 200 га лісу.

осередок № 5 поблизу с. Болотене (Станично-Луганський район) загоряння понад 6 га очерету та сухої рослинності, вогнем пошкоджено 4 будинки (1 житловий, 3 нежилих).

осередок № 6 поблизу сіл Лобочеве, Геєвка (Станично-Луганський район) сталася лісова пожежа на площі 300 га.

осередок № 7 між с. Чмирівка та Запорізьке (Старобільського району) сталося загорання лісової підстилки на площі близько 40 га.  Ситуація конторольована. До гасіння залучено 28 чол. та 8 од. тех., з них 11 чол. та 2 од. техн. ДСНС.

осередок № 8 на околиці с. Смолянинове Новоайдарського району виникла верхова пожежа на площі близько 5 га. Існує загроза розповсюдження на с. Смолянинове. До гасіння залучено 82 чол. та 17 од. техніки ДСНС, у тому числі три літаки АН-32П. У зв’язку із можливим розповсюдженням вогню на с. Олександрівка направлено два автобуси для проведення евакуації мешканців  у разі необхідності (близько 100 осіб).

За попередніми оцінками орієнтовна площа пройдена вогнем усіх 8 осередків складає понад 11 тис. гектарів. Внаслідок пожеж загинуло 9 осіб (з них 1 працівник лісгоспу) та госпіталізовано 14 осіб.

1 жовтня авіацією ДСНС здійснено 60 скидів  (246 тонн води).

Всього до гасіння залучено 1 тис. 554 чоловік та 220 од. техніки, у тому числі від: ДСНС – 541 чол., 114 од. техніки (Луганська, Донецька, Дніпропетровська, Запорізька, Кіровоградська Полтавська та Харківська області), у тому числі 3 літаки АН-32 П та 2 вертольоти ДСНС. Збройних Сил – 148 чол., 14 од. техніки; Держлісагентства – 60 чол., 56 од. техніки; Нацполіції – 500 чол., 22 од. техніки, Нацгвардія 77 чол., 4 од.техн.; інші органи влади – 228 чол., 10 од. техніки.

Роботи проводяться у цілодобовому режимі.

Координацію дій сил на місці пожежі здійснює штаб з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації. Розгорнуто пересувний пункт управління ДСНС.

За прогнозом Укргідрометцентру на території Луганської області з 1 по 5 жовтня буде спостерігатися малохмарна погода без опадів, 1 жовтня пориви вітру до 20 м/с, в інші дні вітер 5-15 м/с. Температура повітря вдень від 17 до 25 градусів.

 

 

 

 

 

Джерело

 

Вогонь поширився до КПВВ «Станиця Луганська»

 

Зараз у контрольно-пропускному пункті уже частково пошкоджено елементи інфраструктури.

На місце прибули пожежні команди ДСНС, з якими прикордонники вживають усіх заходів для локалізації займання. Ситуацію також ускладнюють сильні пориви вітру.

Нагадаємо, що через пожежу та загрозу детонації боєприпасів пропуск у КПВВ тимчасово припинений за рішенням командувача ООС. Цивільні особи були негайно відведені на безпечну відстань.

Джерело

 

На Луганщині вже ліквідовано 116 осередків пожеж

До ліквідації пожеж залучені майже 2 тисячі осіб та 200 одиниць техніки. Про це сьогодні, під час брифінгу у селі Сиротине під Сєвеєродонецьком Луганської області, заявив перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий.

«30 вересня на Луганщині виникла складна ситуація у зв’язку з розповсюдженням осередків пожежі. Всього зафіксовано 146 осередків, 116 з яких ліквідовано або локалізовано. На 30 осередках працюють служби ДСНС та Держлісагенства. Загальна площа пройдена вогнем становить понад 11 тис. га. Пошкоджено 250 будівель. З небезпечної зони евакуйовані 120 осіб», – сказав Сергій Яровий.

Він зазначив, що на даний момент є дані про 9 загиблих: «Один загинув внаслідок пожежі. Про причини смерті інших можна буде казати після проведення відповідних експертиз. Поліція відкрила 7 кримінальних проваджень, створено 30 оперативно-слідчих груп для перевірки всіх пошкоджених об’єктів»,- заявив Сергій Яровий.

За словами першого заступника міністра внутрішніх справ, до ліквідації пожеж залучені майже 2 тисячі осіб та 200 одиниць техніки.

«Відбулося засідання оперативного штабу і урядова група у селі Сиротине поспілкувалася з місцевими потерпілими від пожежі для оцінки завданої шкоди і роз’яснення механізму допомоги і компенсацій. Постраждалим буде надана своєчасна та необхідна допомога», – додав Сергій Яровий.

Голова ДСНС Микола Чечоткін заявив, що зараз основні зусилля ДСНС зосереджені на роботі в населених пунктах:

«В результаті складної ситуації, вчора в зону ураження потрапив 31 населений пункт. Швидкому розповсюдженню пожежі сприяв сильний вітер, до 28 метрів в секунду, а це вже ураганний вітер, до того – 4 місяці не було дощу, і, таким чином, пожежа розповсюдилась. Сьогодні вже за декілька годин робота в населених пунктах буде завершена і сили ДСНС передислокують в лісові масиви. Для гасіння пожеж залучено 3 пожежних літаки Ан-32П та вертоліт. Буде залучений другий пожежний вертоліт, який зараз передислоковується з Ніжина на аеродром Краматорська», – сказав голова ДСНС.

За його словами не допущенно поширення вогню на завод «Азот», магістральну газопровідну станцію. Ліквідовано пожежі з мінімальними наслідками на заводі антисептиків, складі побутової хімії.

 

Джерело

Фото © ДСНСУ, МВС

 

Автор