В ОП і Конча-Заспі вже 65 день всеосяжного миру…

Ірина Геращенко

На Донбасі триває гібридна війна РФ проти України. І поки СММ ОБСЄ фіксує тисячі порушень режиму тиші з боку кремлівських найманців, слуги на ефірах кричать про 64 дні тиші. Не помічають загиблих і поранених.

Вчора нєкто Pavlo Frolov, який жодного разу не був на фронті, кинув мені в ефірі, що Зе звільнив більше людей, ніж ви. Та чи знаєте ви, слуги, яке це щастя – витягти бодай одну людину. Та чи думали ви хоч раз, як це – боротися за людину, бути на постійному контакті з її родичами, рвати серце, коли зірвався обмін, і летіти до небес, коли ти забираєш людину з полону? Я б пишалася і раділа, аби вдалося витягти бодай одну людину з катівні.

За 4 роки мені вдалося сприяти звільненню сотень українців – цивільних і військових, й це була велика і важка робота великої команди однодумців, а не однієї людини. Й звичайно, ключову роль в тих перемовинах відігравав президент Порошенко. Я щаслива кожному звільненому й сотням тих, кого вдалося витягти завдяки нам (робота додала мені сивини та нервів, про які ці базікали навіть не можуть уявити), … і всіх, кого вже звільнила нова команда. Щаслива бачити на волі та неодноразово вітала ці кроки Зе публічно, це єдине, що він зробив доброго.

Слуги не помічають п’яти загиблих у серпні, їм легше списувати тих, хто підірвався на мінах, на небойові втрати. Слуги виправдовують указ міністра оборони про штрафування військових за вогонь у відповідь, бо “нужно просто перестать стрелять”.

Цього року на Донбасі посуха, дощів не було кілька місяців. Й ось “другая сторона”, яка, за версією Зе і слуг, не стріляє вже 64 дні, обстріляла околиці мирних міст. Так, нікого не вбили, тому можна говорити про безпрецедентний 65 день тиші, а офісу президента розповідати пропагандистську лабуду про мир, який настав. Але ці обстріли спровокували масштабну пожежу, вигоріли ліси, будинки, загинули і поранені люди. Але то все не потрапить в хроніки війни. Бо в ОП і Конча Заспі – мир.

Фото © МВС

* * *

Російська сторона на ТКГ вже не приховує, що несанкціоновано писала і знімала перемовини. Українські учасники і ОБСЄ справедливо обурилися і навіть перервали засідання.

Згадала Мінськ, Президент-готель і всі ці треш-переговори. Ми ніколи не мали жодного сумніву, що спецслужби РФ і Білорусі, що одне й те саме, нас пишуть. Це було на підсвідомості. Тому переговори завжди треба вести так, щоб у разі виходу інформації, ти міг пишатися, а не стидатися 🙂 Але, як справедливо зазначає Aivazovska Olga, яка також добре пам’ятає весь цей мінський треш, якщо російська сторона так відверто шантажує оприлюдненням записів і демонструє настільки відверту неповагу до переговорної групи, що сам Гризлов погрожує оприлюднити незаконну фіксацію розмов, це погано. І свідчить не лише про глухий кут і можливе загострення, але й про те, що тепер РФ дозволяє собі подібну тональність перемовин.

Наскільки я розумію між рядків цього скупого офіційного повідомлення про підсумки відеоконференції, в такий екзотичний спосіб Москва хоче дотиснути Київ виконувати зобов’язання, які набрав на себе Кравчук щодо внесення змін до постанови про вибори. Бо не треба обіцяти те, що ти не виконаєш і на що не впливаєш, пане Кравчук.

Добре, що ВР не працюватиме до виборів в сесійному режимі, й тому ніхто нічого не прийматиме. Дарую мінській групі цей аргумент як ідею на наступний раунд переговорів – списуйте все на пандемію і не беріть на Україну ніяких зобов’язань, поки на Донбасі стріляють, а заручники залишаються в тюрмах.

Мінськ – це фон, набагато небезпечніше те, що Україна стає слабшою. Україна зникає з інформаційної картинки світу, Україну обговорюють без України Франція, Німеччина, США з Путіним. А ми тим часом бавимося, кого ж ще делегувати в групи, щоб переплюнув в своїй безпринципності та антиукраїнській позиції Фокіна.

LB: Російська делегація в ТКГ несанкціоновано вела запис переговорів

Автор