Ми це вже точно один раз бачили

Тамара Горіха Зерня

Українці, які спостерігали перші дебати Трампа і Байдена, щипають себе під столом. Дежавю якесь, ми це вже точно один раз бачили.

Мій респект американцям, вони якось примудрилися провести це не на стадіоні. В усьому іншому – подібність один до одного. Та сама манера ведення розмови, вірніше, затоптування і закрикування опонента, той самий нахрап, та сама орієнтація на найнижчі, найбільш примітивні інстинкти аудиторії.

Дебатів не було. Було низькопробне шоу, щось таке, у чому адекватна, вихована людина апріорі програє. Ніхто з нас не виграє у суперечці з базарною хабалкою просто тому, що ми «фізіологічно» не можемо опуститися до її рівня.

Десь так:
Байден йому: Ви – найгірший Президент в історії Сполучних Штатів Америки.
Трам такий: Поцілуй мене в дупу, кургузе лайно.

Зеленський свого часу спробував опустити Порошенка на рівень хабалки. Петро Олексійович не повівся, тому що у нього моральні стандарти і шлях самурая. А Вова у багні як риба у воді, у нього робота така, у нього виховання таке, у нього натура така, звична до багна.

Свого часу за результатами стадіонного шоу українці проголосували за Зеленського із розгромним, вражаючим рахунком.
Зараз у Штатах використовується та сама технологія, з поправкою на масштаб, медіа та фінансові ресурси.

Весь світ завмер в очікуванні, рахуючи дні до завершення вистави. Для нас, українців, є свій інтерес у тому, що відбувається. Якщо навіть відкласти геополітичні наслідки, якщо на секунду забути про війну і про путіна, ми з вами отримаємо відповідь на дуже цікаве запитання. Чи зможуть ті самі ляльководи хакнути демократію №1 у світі? Якщо у США не знайдеться здорової та активної сили, яка зможе чинити ефективний опір цьому гіпнозу, то що тоді вимагати від України?

Тоді ми зможемо зітхнути, поплескати їх по плечу і сказати: дивіться, народ. Дивіться на нас, дивіться на Україну. У нас це почалося раніше за вас, ми це пройшли ще у 2019-му. Але не сумуйте, люди. Продовжуйте спостерігати. Ми вам покажемо не тільки початок, ми вам покажемо що буде далі.

Впродовж дебатів Трамп кілька разів повторив: «Це добром не закінчиться. Це добром не закінчиться», маючи на увазі вибори 2020 р.
«Це добром не закінчиться», в унісон шепоче його мініатюрний двійник на іншій півкулі. Мама Рима, папа, спасітє-памагітє…