Причини кризи та фінансового краху держпідприємств

Валерій Прозапас

Після приходу до влади “нових ліц” з державними компаніями стали відбуватися дивні речі.

“Центренерго”, “Укрзалізниця”, “Укроборонпром”, “Енергоатом”, навіть “Нафтогаз” знову перетворилися на олігархічні кормушки та замість прибутків часів президента Порошенка стали показувати збитки і тягнути дотації з бюджету, без того пограбованого.

Таке пікірування розпочалося ще минулого року, тому виправдання влади епідемією вірусу не витримує ніякої критики, причина в іншому.

І на неї вказав Андерс Аслунд, член наглядової ради “Укрзалізниці”, який подав у відставку з посади, заявивши про тиск з боку депутатів-слуґ, дивні дії Уряду та особисту позицію президента Зеленського.

“Уряд не надає “Укрзалізниці” розумних нормативних або фінансових умов для модернізації та підвищення ефективності”.

“Парламентарі “Слуги народу” нападають на іноземних членів наглядових рад державних українських компаній за те, що вони – іноземці”.

“Від президента (єдиного президента України, якого я ніколи не зустрічав) ми отримуємо лише образи і перешкоди”.

Цитати з колонки Аслунда для KyivPost, які засвідчують зачистку економіки України під акціонерів “слуґ” та розворот від реформ і прозорості до корупційного рішалова (текст українською на сайті НВ).

Найгірші прогнози збулися, це було нескладно передбачити – особливо після демонстрації впливу Коломойського на Уряд, міністрів та самого президента прямо в його кабінеті.

Тому причини кризи та фінансового краху держпідприємств очевидні – “та шо тут думать”, як раніше любили казати в народі.

Автор