Це буде гарна війна. Ми переможемо і в суді, і на дільницях

Юрій Гудименко

Так, це правда.

Вчора пізно ввечері Київська міська ТВК з четвертої спроби прийняла рішення про відмову у реєстрації партії «Демократична Сокира» на виборах до Київради.

Це рішення не просто незаконне. Воно ідіотське.

Формальним приводом для зняття з реєстрації стала сплата застави з центрального рахунку партії, а не з окремої юрособи київського осередку. Це ідіотизм. У судовому реєстрі безліч позовів від політичних партій, яких у 2015 році знімали під тим самим приводом, і у всіх випадках суд приймав рішення на користь партій – бо це законно. Більше того, всі наші осередки, які йдуть на вибори самостійно, від Черкас до Краматорська, сплачували так само, і не було жодних проблем.

Ще раз – це не причина зняти нас із виборів. Це привід зняти нас з виборів. Це дуже, дуже різні речі.

Ми підемо в суд і за декілька днів повернемось у виборчій процес. У мене не має в цьому жодних сумнівів. Як і у тому, що ми виграємо ці вибори. Ніхто не знімає з виборів партії, які не несуть загрози.

Ми переможемо. І в суді, і на дільницях.

До біса все. Це буде гарна війна.

P.S. Ми з‘ясовуємо, представники за квотами яких партій голосували за ненадання нам реєстрації та допуску до виборів. І ми з‘ясуємо.


Тарас Котов

Чи готові ви до бою?

У ніч з 26 на 27 вересня 2020 року Київська міська територіальна виборча комісія прийняла незаконне рішення та НЕ ЗАРЕЄСТРУВАЛА список кандидатів у депутати Київської міської ради від Демократичної Сокири. Щодо нашої реєстрації чи відмови у реєстрації ТВК голосувала ЧОТИРИ РАЗИ. Тричі не було достатньо голосів ані на те, щоб зареєструвати список, ані на те, щоб не зареєструвати. Вчетверте — вони раптово з’явились… на відмову в реєстрації.

Це сталося учора пізно ввечері. Згідно закону, сьогодні до 11 години ранку ми мали отримати постанову Київської ТВК, у якій було б пояснення причини відмови (і з цим документом можна було б йти до суду та оскаржувати це рішення). На момент публікації посту цього документу, а отже офіційного визнання причини зняття нас із виборів немає. Голова Київської ТВК не з’явилася на роботі. Це гірше ніж цирк. Це українська політика.

Офіційний привід для відмови нам достеменно невідомий, але з неофіційних джерел ми знаємо, що було обрано приводом для нашого зняття: застава за вибори по Києву сплачена з рахунку всеукраїнської, а не місцевої організації. Та це не причина. Це привід. Справжня причина для відмови: Демократична Сокира бісить. Страшенно, люто бісить багато кого. Що було важливішим — привід чи причина, кожен може вирішити для себе самостійно.

Про те, що з юридичної точки зору відмова була незаконною (нижче викладено розлогий юридичний коментар із обґрунтуванням), досить яскраво свідчить той факт, що ВСІ наші осередки з інших міст подавалися на вибори із ТОЧНІСІНЬКО ТАКОЮ САМОЮ системою внесення застави. І ті з них, які вже отримали відповідь, були безпроблемно зареєстровані й не почули у свій бік жодного зауваження від жодної іншої ТВК:

«Розглянувши зазначені документи, комісія встановила їх відповідність вимогам виборчого кодексу та зареєструвала списки та кандидатів на голову».

Всі, кому вже відповіли, отримали позитивну відповідь. Всі, окрім Києва. Окрім столиці, де наші позиції напрацьовувалися найдовше та найактивніше.

Ми вважаємо рішення Київської міської територіальної виборчої комісії незаконним. Більше того, ми ЗНАЄМО, що воно було незаконним. Ще більше того, те, що нас у законний термін не повідомили про причину відмови, незаконно. Законом тут і не пахне.

Наші права продовжують порушувати. Сьогодні об 11 ранку ми мали отримати постанову Київської ТВК про відмову в реєстрації списку й розпочати процедуру оскарження. Вже 9 годин це порушення триває, а час на оскарження спливає. Ми ПРЯМО ЗАРАЗ вирішуємо це питання, в тому числі викликали поліцію для фіксації порушення.

Ми здогадувалися, що нас спробують зняти з виборів. Ми враховували таку можливість, ми готували план «Б», і ми йдемо до суду. Суд буде розглядати наш позов за особливою процедурою і має повернути нас до виборчого процесу у Києві протягом декількох днів. Ми знаємо, що так буде, тому що аналізували судову практику з цього питання і бачили там, що у схожих справах сама партія визнавалася належним платником застави за місцеву організацію партії.

Вітаю всіх, хто не вірив у нашу перемогу на виборах. Вчора уночі Київська ТВК офіційно підтвердила, що з нами слід рахуватися, на нас варто зважати. Партії, які нічого не варті, не знімають з виборів у максимально незаконний спосіб із четвертої спроби. Ними керує страх, нами керує правда.

Буде бій. Готуйтеся.

* * *

Кожна хороша історія починається з передісторії.

Демократична Сокира — партія. Партія — це юридична особа. Партія повинна мати осередки. Обласні. Це прямо передбачено законом про політичні партії.

Осередки у партії бувають двох видів: зі статусом юридичної особи та без статусу юридичної особи. І те й інше — річ законна. Партія МОЖЕ, а не ЗОБОВ’ЯЗАНА відкривати осередки в статусі юридичної особи. А може й не відкривати. Ми відкрили всі осередки без статусу юридичної особи тому, що могли. Важливий момент. Оскільки осередки без статусу юридичної особи, то вони не можуть мати рахунків у банку.

Ми підготували пакети документів для участі організацій партії у місцевих виборах згідно з вимогами Виборчого кодексу, Статуту партії та рішень зборів обласних осередків.

Тепер УВАГА! Одним з елементів пакету документів є платіжка від банку про сплату застави за участь у місцевих виборах.

Виборчий кодекс. Абз. 4 ч. 2 Стаття 225.

«… Організація партії, яка висунула виборчий список кандидатів у депутати обласної, районної, районної у місті, а також міської, селищної, сільської (територіальної громади з кількістю виборців 10 тисяч і більше) ради, кандидати на посаду міського голови (міста з кількістю виборців 75 тисяч і більше) АБО ОРГАНІЗАЦІЯ ВІДПОВІДНОЇ ПАРТІЇ ВИЩОГО РІВНЯ, а також особа, яка висувається кандидатом на посаду міського голови (міста з кількістю виборців 75 тисяч і більше) шляхом самовисування, після початку виборчого процесу та до подання документів до відповідної територіальної виборчої комісії для реєстрації кандидатів у депутати та на посаду міського голови вносить одним платежем у безготівковій формі на спеціальний рахунок виборчої комісії грошову заставу в розмірі чотирьох мінімальних заробітних плат у місячному розмірі, встановленому на день початку виборчого процесу, на кожні 90 тисяч виборців відповідного єдиного територіального виборчого округу для кожного виду виборів окремо».

Це ключовий момент. Саме до цього за нашою інформацією має претензію Київська Територіальна Виборча Комісія.

До виборів ми готувалися. Ми прораховували місця, де нас можна «кинути» з реєстрацією списку або мера. Одне із них – це криве тлумачення Виборчого кодексу та прикидання дурником з боку ТВК. Саме тому всі наші осередки ще 10 вересня були повідомлені, що треба звернутись до свого ТВК за консультацією.

Відповідь в усіх ТВК, крім Києва, була однозначна:

«Оскільки юридичні особи осередків відсутні, то ніхто, крім самої партії не може внести заставу за організацію партії, бо тільки вона в цьому питанні має цивільну правоздатність».

В Києві нам так і не надали алгоритм сплати у випадку відсутності юридичних осіб місцевих організацій.

Ми також проаналізували судову практику з цього питання і побачили там, що у схожих справах сама партія визнавалася належним платником застави за місцеву організацію партії.

Документи 22.09.2020 в Києві у нас прийняли. І потім щодня ми телефонували в ТВК та тримали на контролі питання відповідності нашого пакету документів до вимог законодавства. І все, крім застави, відповідало.

ТВК мало 5 діб з моменту отримання документів на винесення рішення про реєстрацію або відмову у реєстрації. І поки київська ТВК вчилась читати Виборчий кодекс та думала про таємничі сили організацій вищого рівня, регіони реєструвались. З таким самим пакетом документів. Без питань та нарікань. Нормальні застави за свої гроші. 6 штук доїхало, ще 4 підтвердили.

* * *

Настає 26 вересня 2020 року. Питання реєстрації Демократичної Сокири стрімко переносилось все пізніше та пізніше. На засіданні ТВК охочих приймати незаконне рішення було небагацько. Знадобилося 4 спроби, щоб в зрештою видати нам відмову у реєстрації.

Зважаючи на те, що ЦВК і Мінфін так і не народили інструкції сплати застав, а Виборчий кодекс не регламентує, в якому статусі мають бути осередки партії, проте гарантує в частинах 4 та 5 статті 12 наступне:

4. Усі партії (організації партій), які набули статусу суб’єкта виборчого процесу відповідно до цього Кодексу, мають рівні права і можливості брати участь у виборчому процесі відповідних загальнодержавних (відповідних місцевих) виборів у порядку та в межах, встановлених цим Кодексом.

5. Рівність прав і можливостей кандидатів, партій (організацій партій) — суб’єктів виборчого процесу брати участь у виборчому процесі відповідних виборів забезпечується:

3) Рівним та неупередженим ставленням органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, державних та комунальних підприємств, закладів, установ, організацій, їх посадових та службових осіб до кандидатів, партій (організацій партій) – суб’єктів відповідного виборчого процесу;..

Тому ситуація, коли партії з осередками юридичними особами мають перевагу над партіями з осередками без статусу юридичної особи (коли обидва статуси передбачені законом про політичні партії), є неприпустимою.

Ба більше, те, що ми вже 8 годин не можемо отримати постанову про відмову у реєстрації, також є порушенням наших виборчих прав.

Вважаємо за необхідне повторити та заявити наступне:

Ми вважаємо рішення Київської міської територіальної виборчої комісії незаконним, а наші дії законними та обґрунтованими та негайно готуємо звернення до суду щодо порушення наших виборчих прав.
Право обиратись та бути обраним — таке ж важливе як право на життя чи освіту. У нас це право хочуть забрати. Нахабно, тупо та, схоже, нерозсудливо.
Демократична Сокира йде до суду оскаржувати це незаконне рішення та відстоювати свої права.
Готуйте мечі.

Дату та місце суду я вам обов’язково повідомлю.

З вами був Тарас Котов, спікер Демократичної Сокири з питань юстиції та №9 виборчого списку Демократичної Сокири по Києву.


Alex Noinets

Отже, ситуація наступна. Коли партія свідомо подає списки, про які знає, що вони не будуть відповідати гендерним квотам, тому що частина кандидатів свідомо не надасть документи, – це норм. Це законно, чесно, відкрито, прозоро і окей.

Коли партія оплачує внески з партійного рахунку, а не з рахунку обласного відділення – це також норм. Але давайте проголосуємо ще раз.

Коли партія оплачує внески з партійного рахунку, а не з рахунку обласного відділення – це також норм. Але давайте проголосуємо ще раз.

Коли партія оплачує внески з партійного рахунку, а не з рахунку обласного відділення – це також норм. Але давайте проголосуємо ще раз.

Коли партія оплачує внески з партійного рахунку, а не з рахунку обласного відділення – це неприпустимо, давайте відмовляти в реєстрації. Але протокол рішення про відмову ми вам не дамо. А коли ви викличете поліцію, ми від неї будемо бігати.