Зеленський серед корупції

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Як помінялася корупція за перший рік президентства Зеленського? На це питання відповідає рейтинг Transperensy – к 2019 р. Україна впала на два пункти (не відсотки) і втратила в рейтингу 6 позицій. Враховуючи, що в часи президента Порошенка Україна в тому рейтингу стабільно росла (тобто організація фіксувала реальне зменшення корупції), результат був карколомний.

Сподіватися на те, що у 2020 році ситуація з корупцією покращиться, не доводиться. Весь рік країну трясуть корупційні скандали. Проте стає дедалі більш цікаво – яких масштабів сягнула корупція, і наскільки в неї залучений президент Зеленський? Прибічники і однопартійці Зеленського з піною у рота доводять: «Сам Вова не бере». Що правда – то правда, сам Зеленський попався наразі лише на порушеннях у декларуванні. А його оточення? А отут все стає дуже цікаво.

Голова Офісу Зеленського Андрій Єрмак. Після відомих «плівок Лероса» заговорили, що Єрмак торгує призначеннями. Характерно, що скандал ніхто не розслідував, Зеленський заявив «ми таким не займаємося» і, певно, вирішив, що цим справа вичерпана. Як на мене, промовисто. За повідомленнями «Української правди», Єрмак був одним з трьох людей, які вирішували склад уряду Шмигаля. Нині Єрмак замахнувся на призначення керівників антикорупційних органів – аж до погроз втрати Україною безвізу з боку європейських чиновників.

Окремо варто згадати помічника Єрмака Сергія Трофімова – партнера Зеленського по «Кварталу-95». Екс-голова Київської ОДА Михайло Бно-Айріян відверто заявив, що Трофімов не давав йому призначати на посади своїх людей. Певно, були на те причини.

Інший заступник Єрмака – Кирило Тимошенко. Донедавна відповідав за спілкування з медіа – провалив все, що тільки міг. Проте після приходу в ОПУ Михайла Подоляка (теж «нечуваного медійника») Тимошенко зайнявся «Великим будівництвом». Про ВеликБуд написано вже кілометрами , і про те, що по суті це не «будівництво», а «ДОбудівництво» об’єктів, розпочатих за Порошенка, причому ціна об’єктів у середньому злетіла на 51%, але то не проблема – на ВеликБуд бахнули 35 мільярдів із фонду боротьби з Ковід-19. Будівництво доріг нині ведеться переважно на трасах силами лише 4-х компаній – чітко під них були виписані умови тендеру. Думаю, сказаного достатньо.

Перший помічник Зеленського і теж виходець з «Кварталу-95» Сергій Шефір задіяний у питаннях не менш делікатних. «Шефір займається усіма питаннями, де є великі “тихі” гроші і комунікація з олігархами» – повідомляють джерела «Української правди». Ще Шефір опікується двома державними підприємствами – Енергоатомом і Одеським припортовим заводом. З усіма похідними.

І це – найближче оточення президента Зеленського. Продовжувати можна до безкінця. Нардеп Герус – з його іменем пов’язують виведення 4 мільярдів з Центренерго. Нардеп Дубінський – його звинуватили в лобізмі, та справа завершилася лише фарсом з поліграфом. Нардеп Корявченков був зловлений на корупційних оборудках, але відскіпався легким переляком. Голова СБУ Баканов виявився власником фірми в Іспанії. Тощо й тощо.

Гадаю, зрозуміло, як зараз гризе собі лікті нардеп Юрченко? Всі роблять це, а під арешт потрапив чомусь він. Де ж та справедливість?!

А серед всього цього свята життя існує чистий і непорочний Зеленський, який сам, мовляв, не краде, але й зробити нічого не може. Може бути таке? Може, якщо Зеленський повний ідіот і взагалі не помічає, що роблять його підлеглі. Але я більш високої думки про чинного президента, тому переконаний – корупційні скандали за участю Санича у нас ще попереду.

Єдине гірко. За страшного-страшного Кононенка Центренерго було прибуткове і приносило кошти державі. За «президента, який не краде», Центренерго вже нагадує згарище. Провину Кононенка нам так ніхто не доказав. І Грановського. І Гладковського. Зате не Порошенко.

Автор