Пільги на стіл! Зе сказав!

Дмитро Вовнянко

Неймовірно вітаю всіх любителів халяви і солодких обіцянок, яким «Порошенко щось там не додав». Приказка «хто хоче всього й зараз – отримує нічого і поступово», – підтверджується знову і знову. Невдовзі ЗЕкоманда почне широкомасштабну ревізію пільг всіх категорій населення – матерів-одиначок, чорнобильців, ветеранів АТО тощо.

142 нардепи (здогадайтеся з якої фракції) звернулися до Конституційного суду з питанням – що таке «гідні умови життя» які гарантує громадянам Конституція України? Ініціатором цієї судової ініціативи виступила головна «неякісна дитина» ВР – нардеп Галина Третьякова.

22 вересня Конституційний суд заслухав питання нардепів у пленарному режими і серед іншого вислухав аргументи позивачів. Пані Третьякова з безхитрісною простотою повідомила, що держава Україна не може забезпечити всі фінансові зобов’язання перед населенням України. Воно й не дивно. Про діру в бюджеті в 300 мільярдів грн не писав тільки ледащій. Але ж і це – не межа. Відставання економіки на серпень 2020 р. становило 30 мільярдів грн. Статистика вересня – не менш «обнадійлива». Обсяг надходжень – 61,6% від плану (32,4 мільярди грн). Що робити владі в таких умовах?

Пам’ятаєте анекдот про алкоголіка, якого звільнили з роботи? «Тату, тепер ти будеш менше пити? – Ні, синку, тепер ти буде менше їсти». Вочевидь саме таким, алкоголічним шляхом вирішила піти зелена влада. Мадам Третьякова в суді смалила аргументами. Ситуацію, коли матеріальні допомогу надають за «статус», вона назвала пережитком совка. Мовляв, держава мусить надавати допомогу лише тим, хто допомоги реально потребує, тобто бідним і травмованим. Всі решта, які б заслуги перед державою вони не мали, державних виплат не гідні.

Мадам Третьякова навела приклад самотніх матерів – мовляв, не кожна з них потребує допомоги з боку держави. Тобто якщо ти алкоголічка і нездара, з дитиною на руках – держава тобі допоможе, а якщо ти недосипала ночей розриваючись між дітьми і бізнесом і тепер ти успішна підприємниця – мусиш собою пишатися. Без державної допомоги. Так само на думку головної «неякісної дитини» ВР матеріальної допомоги потребують не всі чорнобильці. Хапав радіацію у Прип’яті? Не склав руки після ліквідації – працюєш і заробляєш на ім’ю? Молодець. Держава тобі нічого не винна. Держава допоможе тому, хто досі «виводить радіацію» за допомогою оковитої – у таких з грішми завжди проблема.

Чому я згадав про ветеранів АТО/ООС? Нагадую. «Слід передивитися і перелік пільговиків. Якщо це був контракт, і людина свідомо йшла на отримання високого грошового забезпечення, продавала свою найману силу для того, щоб захищати країну, – це був його вибір і тільки так… Повторюю: захищати слід тільки тих, хто щось утратив на війні». Пригадуєте, хто це сказав? Нагадую – це народний депутат Галина Третьякова зразка жовтня 2019 р.

Зрозуміли? Тобто якщо ви не схотіли сидіти вдома, коли на вашу країну напав агресор, якщо ви воювали, якщо вам пощастило повернутися неушкодженим і якщо ви НЕ б’єте рила сусідам і не влаштовуєте п’яні істерики дружині – ви матеріальної допомоги не гідні. Ви мали вибір – піти на контракт, чи втомлюватися від війни на дивані разом із 75% громадян, абсолютна більшість з яких підтримали ЗЕ. А як обрали – то вибачте. Держава допоможе лише тим, кому не пощастило. Гадаєте, мадам Третякова забула про ті свої наміри?

Щиро вітаю у зв’язку з цим добровольців, які зраділи що ЗЕкоманда взяла законопроект комітету Третьякова (який попередня Рада гальмувала як могла) і протягла через свою монобільшість – це називається дали УБД добровольцям. Посвідчення дали – а тепер тихою сапою їм приберуть пільги. А враховуючи, що добровольці у значній більшості – контрактники…

І знаєте, що найбільш цікаво? Інформація про оцей суд пройшла у відкритих джерелах. І – тиша й спокій. Реакції не видно, ані від чорнобильців, ані від ветеранів. Ну, справді це ж вам не Порошенко на параді на День Незалежності?

Автор