Щоби не писати мемуари Скоропадського на попелищі

Валерій Прозапас

Ці місцеві вибори матимуть одну специфічну деталь: за їхніми результатами буде можна спрогнозувати – куди саме рано чи пізно знову припхається “рускій мір”.

Так звана ОПЗЖ з молодшими партнерами по кремлівській коаліції не приховують планів продовження реваншу, федералізації, наступу тепер вже з місцевого рівня на євроінтеграцію та розвиток української мови, культури, всієї держави.

Все за відкатаними методами комуністів та регіоналів, зокрема на Донбасі та в Криму, тому і наслідки їхньої перемоги для інших регіонів України за визначенням не можуть бути інакшими.

Через інформаційну окупацію та багаторічну пропаганду “дружба с росієй” перетворилася на збочену релігію, яка відмовляє українській державі у праві на незалежне існування і готова кидати своїх адептів під “камні с нєба”.

Найгірше, що навіть люди, які на власні очі бачили справжнє обличчя “дружествєнного народа”, прихід окупанта, та навіть воювали з ним, готові віддавати голоси Медведчуку з Бойком, впритул ніби не помічаючи їхні фотографії з Путіним та відверто колаборантську риторику.

Держава знову в небезпеці, це вже очевидно переважній більшості українців.

А протиотрута новій “руїні” проста і складна одночасно – об’єднання державницьких сил, протистояння в інформаційній війні, викриття політичних флюгерів та провокаторів задля недопущення до реальної влади московської грязі.

Все ще в руках українців, якими вони робитимуть черговий вибір.


Володимир Омелян

Уважно прочитав інтерв’ю Віталія Шабуніна для Української правди. Інтерв’ю хороше, і висновки правильні. Ми так боролися за реформи і проти корупції, що в підсумку зараз боремося за бодай збереження держави.

До речі, хто може назвати хоча б одного яскравого реформатора з табору Зеленського? Чи антикорупціонера? Де можна приєднатися до цивілізованої публічної дискусії будь-якої важливої реформи?

Схеми Зеленського можна довго продовжувати: це і Укрзалізниця, і Одеський припортовий завод, і енергоринок, і Енергоатом, і ліс, і бурштин… І він, безумовно, знає про кожну з них, бо в Президента завжди є багато джерел інформації, як би його не ізолювали і в якій би теплій ванні не тримали. Тому Зеленський знає, покриває і бере в цьому участь. По-іншому не буває, які би хто ілюзії не плекав.

Наш єдиний висновок з цієї історії – чим швидше команда Зеленського з ним на чолі покине владні коридори, тим менше втрат буде для України і для кожного її громадянина. Некомпетентні аферисти, які відверто працюють на Росію, надто дорого можуть обійтися нашій країні.

Сьогодні випадково побачив, що вже відомий народний депутат Юрченко переміг на Голосіївському окрузі з результатом близько 27 000 голосів. Кандидат від ЄС тоді набрав близько 20 000, від Голосу – близько 9000.

Тому, перед загрозою втрати державності ми повинні нарешті об’єднатися. Після перемоги розберемося, хто з нас достойніший, ефективніший і розумніший. І виберемо найкращих. А якщо не вийде обрати best of the best з першого разу, зможемо з другого.

Інакше будемо писати мемуари Скоропадського на попелищі: як я хотів, міг, але не зумів…