Чи гідні ми безвізу?

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Все дивовижно. Віце-президент Асоціації «Україна-ЄС» і депутат Європараламенту Віола фон Крамон-Таубадел у своєму Твітер написала, що Україна може втратити безвіз і економічну допомогу Заходу в разі, якщо керівник Спеціалізованої Антикорупційної прокуратури буде призначений отою комісією, яку щойно призначили Верховна Рада, читайте – фракція “Слуга народу”. У відповідь ОПУ заявила, що й попереднього керівника САП НАБУ зловила на діяльності та висловлюваннях несумісних з займаною посадою, але нічого, мовляв, був призначений.

На це вже відреагував скандальний антикорупціонер Віталій Шабунін – він написав, що так, факт мав місце. Але. Тоді, через проблеми з Холодницьким, під тиском МВФ і ЄС до закону були внесені зміни, за якими до складу комісії з обрання керівника САП мусять бути внесені особи з бездоганною репутацією і антикорупційним досвідом. Простіше кажучи, сам Шабунін зі своєю садибкою і мутними справами з декларуванням до такої комісії не потрапить. Але зміни були внесені – депутати з політсили Петра Порошенка пішли на зустріч тим вимогам.

А нині телеграм-канали наближені до ЗЕкоманди вже розганяють чутку (характерно, з тегом “слухи”), ніби Єрмак провів телефонні переговори з “західними лобістами” і домовився, що “фігура керівника САП буде компромісною”.

Знаєте, я вкотре переконуюся, що до Європи нашому народові все ж таки як до неба пішки. Нинішня влада обрана кричущою більшістю населення країни, яке на вибори явилося, і за байдужості другої кричущої більшості, яка вибори проігнорувала. Ця обрана більшістю влада нині хоче ПРИЗНАЧИТИ голову САП силами спеціально створеної комісії та щиро не розуміє, чому ЄС погрожує відмінити безвіз? Вона намагається ПОРІШАТИ з ЄС, мовляв, призначимо компромісну фігуру, аби і вам, і нам.

А ЄС в той самий час вимагає, аби керівник САП призначався за результатами КОНКУРСУ! Тобто аби обрали кращого з запропонованих, по ходу розібравши всіх кандидатів на молекули на предмет корупції. Ви відчуваєте різницю між поняттями “призначити” і “призначити за результатами конкурсу”?

Знаєте, кого мені зараз нагадують наші нардепи? Дикунів, які хочуть, аби англійці їм провели електрику. За це вони пропонують англійцям одну бабу, другу бабу і щиро не розуміють, що англійцям не так? А англійцям не так те, що дикуни жеруть людей, і вони вимагають дикунів в обмін на електрику відмовитися від канібалізму. Що викликає нерозуміння в дикунів – як це так людей не жерти? Хіба так можна?

Дивлюся я на все це і думку гадаю. А може ми справді негідні безвізу? Так, окремі з нас цілком відповідають вимогам, що їх висуває Європа. Але більшість українців… Чого гріха таїти?

Хіба в країні, яка цінує безвіз, таке може статися?

Фотошоп © Демократична Сокира