Бюджет примарних надій

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Бюджет – фантастика

Фраза «Зате посміємося», тисячократно повторена шанувальниками ЗЕ напередодні виборів президента, щойно заграла новими барвами. Ще ніколи я не читав проект державного бюджету України аж з таким захопленням. У нас в країні чимало людей нині зайняті НЕ своєю роботою. Комік працює головою держави. Шоумен балотується в мери. В правління «Укрзалізниці» сидить скандальний журналіст на чималій зарплатні. А бюджет країни пишуть… Е ні, збережу інтригу.

Розумієте, існує держава Україна. І існує бюджет України, створений урядом. Так от «держава Україна» і «бюджет України» – речі аж ніяк не тотожні. Бюджет, поданий урядом, – це бюджет якоїсь іншої України, ніяк не пов’язаної з тою, яка від Тиси до Сіверського Донця. Зараз я вам це продемонструю.

Проект бюджету очікують на 93 мільярди грн (+9,5%) більшим ніж цього року – при тому що на серпень відставання економіки країни по доходах становило 30 мільярдів грн. І дай, Бог, уряду лишитися на ЦЬОМУ показникові, бо буде ще більше. Зростання кажете?

Проект бюджету-2021 передбачає збільшення податкових надходжень на 145 мільярди грн. порівняно з роком поточним. При цьому ПДВ з товарів, вироблених в Україні, мусить зрости на 68%, тобто +53 мільярди грн. Це в умовах ПАДІННЯ виробництва, яке триває вже скоро рік як. Водночас ПДВ з ввезених до України товарів мусить зрости на 9,5% (+28,7 млрд.) порівняно з роком поточним. Бог з ним, я не згадую, що потік дешевого (і не надто якісного) імпорту ущент уб’є вітчизняного виробника. Я просто скажу, що за 7 місяців 2020 року надходження від ввізного ПДВ склали лише 46% від річного плану. Збільшать вони – еге ж!

Секрет Полішинеля – у 2021 році Україна мусить виплатити 439 мільярди грн. по боргах. Враховуючи, що уряд заклав у бюджеті дефіцит у 6% (стримуюся, аби не луснути від сміху), очевидно – без зовнішніх запозичень ніяк. І запозичення плануються – загалом виходить біля 702 мільярдів грн. І отут знову таки проблема. Бо другий транш від МВФ нам обіцяли у вересні, я пам’ятаю. Наразі в МВФ не можуть назвати дату другого траншу, очевидно, що ідеться про грудень. МВФ – це маркер. Якщо НЕ позичає МВФ, з серйозних міжнародних організацій не позичить ніхто. А МВФ ще й зараз позичає Україні за принципом «на кота широко, на собаку вузько». Тож чи вдасться уряду позичити аж 702 мільярди грн – ще велике питання, і це не враховуючи діру в бюджеті цього року, яка уже біля 300 мільярдів.

І це теж не межа. Бо в бюджеті закладені рекордні 150 мільярдів грн на будівництво доріг, з яких біля 70 мільярдів треба… позичити. Під державні гарантії. Я не питаю, з яких шишів ті борги збираються віддавати, бо за президента Порошенка будівництво здійснювалося коштом не боргів, а Дорожнього фонду, який наповнювали акцизи з пального. Я питаю – хто дасть такі шалені кошти країні, яка і так в боргах мов у шовках? Ви дуже любите позичати гроші алкоголікам? Отож.

Відтак, повертаюся до того з чого почав – хто замість професійних економістів та експертів писав проект бюджету на 2021 рік? Точніше так. На конкурсі «Книга року» в номінації «кращий фантастичний твір» перше місце з великим відривом мусить отримати «Держбюджет України на 2021» рік. Бо якщо не як фантастику сприймати його можна лише як писанину мрійників.

Проте є у бюджеті статті, які точно будуть виконані. На 357 мільйонів зросли витрати на діяльність президента, на 800 мільйонів – видатки на ДУС. Золотий дощ посипався на правоохоронні органи – додаткові 1,1 мільярд отримає ДБР, додаткові 1,9 мільярда – Генпрокуратура. Видатки на безпеку і оборону взагалі зросли – аж до 5,9% від ВВП,  але… Видатки на Міністерство оборони на цьому тлі зменшилися – на 127 мільйонів грн. За умови відкритого фронту.

І ці статті просто не зможуть НЕ виконати. За такого бюджету продовжувати тримати президента у «теплій ванні» і уникнути соціального вибуху можна лише в один спосіб – збільшувати видатки на МВС, СБУ та інші силові відомства. Щоправда, Януковича така фантастика не врятувала.


Віталій Гайдукевич

+358 і -123
Арифметика виродків…

+358 мільйонів досиплять наступного року Зеленському, Єрмаку і купі інших пройдисвітів, які паразитують на країні.
-123 … не отримають ЗСУ. А навіщо блазням армія? Шутіть в Кремль і так пустять.

І тут важливий нюанс, який не слід забувати перед місцевими виборами – КОЖЕН, ХТО НА МІСЦЕВОМУ РІВНІ ПОГОДЖУЄТЬСЯ ІЗ ЗЕЛЕНСЬКИМ, НЕСЕ ПОВНУ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ЙОГО ДІЇ ЧИ БЕЗДІЯЛЬНІСТЬ.

Хто балотується під вивіскою слуг, керує адміністраціями від імені зеленої влади, зображує з себе “технократа” на користь слуг, просто мовчить і “не помічає”. Той, хто досі не покинув табір Слуг Народу, перебирає на себе ВЕСЬ їхній треш.

Людина із совістю, адекватними уявленнями про честь, порядність, важливість нації і державності, працювати від імені і за дорученням влади Зеленського НЕ БУДЕ.

І байдуже, що ти раніше був офігєнним банкіром, крутим управлінцем, вчився в Європах, крутився в прогресивних колах, – якщо ти досі в таборі Зеленського, ти – негідник.
Ти ворог цій країні. І “я не знав, я не думав, що…” не працює. Кожен німець, який дозволив існування Гітлеру і Третьому Рейху, ніс відповідальність за це. Кожен росіянин, який палець о палець не вдарив, щоб зник путінізм, винен.

Якщо ТИ – депутат, чиновник або просто симпатик Зеленського, то це ТИ винен, що наступного року ЗСУ недоотримають 123 мільйони, а упирятник владний, МВС, ГПУ, ДБР і решта чортів житимуть на сотні мільйонів гривень краще.

Усі біди від Зеленського – ТВІЙ гріх. Нищення України – ТВОЯ провина. Це справедливо. Тож місцеві вибори будуть яскравою демонстрацією – де люди, а де покидьки.


Роман Донік

Сверстали слуги народа бюджет на 2021 год.

Содержание Зеленского и ОП + 358 млн.грн.
МВД + 3,77 млрд.грн.
СБУ + 2,774 млрд.грн.
ДБР + 1068 млн.грн.
Офис генпрокурора + 1,94 млрд.грн.
Аппарат Верховной рады + 244 млн грн.

Министерство Обороны – сокращение бюджета на 123 млн.грн.


Бюджет печатного станкаПирамида ОВГЗ – говорили они. И говорили в тот момент, когда долговая нагрузка…

Опубліковано Sergey Fursa Середа, 16 вересня 2020 р.


Владимир Завгородний

Так вышло, что мне в разделе “мемориз” фейсбук показал мой прошлогодний пост про бюджет. А мы тут как раз обсуждаем бюджет. Видите, у нас стабильность. Бюджет теперь принимается вовремя, чётко по графику. Говно, правда, а не бюджет, зато как часы.

И вот интересно сравнить прошлый бюджет и новый бюджет. И давайте снова посмотрим, кому в Малороссии жить хорошо.

В прошлом году жить было хорошо:

– налоговой и таможенникам (+4 миллиарда),
– министерству Авакова (+100 миллионов),
– офису президента (+38 миллионов),
– генеральной прокуратуре (+398 миллионов),
– ГБР (+791 миллион).

В этом году жить хорошо:

– налоговой и таможенникам (+3,4 миллиарда),
– офису президента (+358 миллионов),
– министерству Авакова (+3,7 миллиарда),
– СБУ (+2,7 миллиарда),
– ДБР (+1 миллиард),
– генеральной прокуратуре (+1,9 миллиарда),
– министерству культуры, возглавляемому Александром Ткаченко, бывшим руководителем телеканала 1+1 (+3,3 миллиарда),
– министерству молодёжи и спорта, возглавляемому Вадимом Гуцайтом, “Слуга народа”, фигурант уголовного дела о разворовывании 2.25 миллионов в КМДА на закупке лодок (+4,9 миллиарда, Вадюха, не отказывай себе ни в чём, воруй сразу яхты!).

В прошлом году было жить плохо:

– пенсионерам и малообеспеченным, потому что объём субсидий был уменьшен на 7 миллиардов гривень,
– армии, потому что повышение финансирования не состоялось впервые за 5 лет.

В этом году жить будет плохо:

– пенсионерам и малообеспеченным, потому что объём субсидий уменьшен на 2.7 миллиарда гривень.
– армии, потому что финансирование впервые за 6 лет уменьшено на 123 миллиона.

Тенденция, однако!
Армии денег меньше.
МВД, прокуратуре и СБУ денег больше!

Послушайте.
Походу, ворог таки не в Кремле!
Кажется, ворог со всех сторон окружает Банковую!


Михайло Забродський

Сьогодні на черговому пленарному засіданні уряд представив на розгляд проєкт Закону “Про державний бюджет України на 2021 рік”. Той самий уряд, чия програма діяльності не була підтримана більшістю народних депутатів України.

Що ж запропонувала чергова “ефективна” команда уряду, обрана монобільшістю, нам, українцям?

1. Лікування знов таки в умовах жорсткої недофінансованості. Отже прийдеться за все платити з власних кишень, сподіватись на Чудо або… помирати?!
2. Зменшення видатків на субсидії. Отже, незахищеним верствам населення, малозабезпеченим, пенсіонерам в черговий раз необхідно буде шукати відповідь на питання: А як же жити далі? Коли ж прийде кінець Епохи бідності? Мабуть, уряд сподівається на знов теплу зиму…
3. У видатках на освіту в черговий раз не проглядаються популістські обіцяні більше року назад 4 тисячі євро на місяць заробітної платні для вчителів.
4. Зменшення на 127 млн грн бюджетних коштів на оборону України!!! І це в державі, яка шостий рік воює!!! Можливо це ті кошти, які будуть вивільнені завдяки скороченню на 20 тис посад військовослужбовців, яке було нещодавно анансовано Генеральним штабом?

Але не все так погано, друзі! В бюджеті у зв’язку із пандемією уряд “передбачив” всі економічні ризики!..

Отже, закладено бюджетом:

– збільшення витрат на Офіс президента України (вдумайтесь – на 39,1%),
– на Кабінет міністрів України (майже на 8%),
– на роботу парламенту (на 9%),
– на офіс Генерального прокурора, на Державне управління справами (ДУС – а це державні дачі, відпочинок в санаторіях посадовців, їхні поїздки… ), Національне антикорупційне бюро, ДБР.

Що ж, залишається порадіти за чиїсь досягнення…

Отже, на додаток до вже знайомих понять “бюджету проїдання” і “бюджету розвитку” в Україні схоже з’явився новий типаж бюджету – бюджет примарних надій…

 

Фото на заставці: під Верховною Радою 18.09.2020 р. пройшла акція “Бюджет смерті – 2021”

Автор