Мінськ виконати не можна

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Леонід Кравчук у інтерв’ю заявив, що Мінські домовленості взагалі не можуть бути виконані. Бо, по-перше, кожна сторона трактує їх по-своєму, а відтак ні про яке виконання не йдеться. По-друге, “коли вони підписувалися, вже було зрозуміло, що вони не будуть виконані”.

Кравчук підтвердив те, про що я талдичу з 2015 р.: Мінські угоди були підписані для того, щоби їх НЕ виконувати. Бо виписані вони так, що, аби почати їх виконувати, вся Росія від старого до малого мусить різко поставати пацифістами рівня хіпі 60-х. Цей метод відомий ще з часів кардинала Рішельє та графа Піпера – не можеш укласти угоду, яка тебе задовольняє, укладай таку, яку не можна виконати. До своєї позиції ти завжди можеш повернутися. На відміну від ворога.

Що робили після Мінська президент Порошенко і його команда, ми знаємо. Він зібрав коаліцію союзників України і весь час наполягав, аби санкційний тиск не слабшав. Як не дивно, правоту Порошенка визнав і екс-голова ОПУ Андрій Богдан, який Порошенка, м’яко кажучи, ненавидить. Богдан в інтерв’ю Гордону чітко сказав: Росія протримається в нинішніх умовах максимум ще 3 роки. Потім економічний крах. Змінити цю перспективу Росія може щомиті – банально виходом з Донбасу і Криму. Якщо захоче, звісно.

Очевидно, Порошенку не вистачило кількох років. Українці обрали того, хто пообіцяв їм “просто перестати стріляти”. Як Москва дотримується перемир’я, ми спостерігаємо вже кілька років. Що порушенням перемир’я Москва буде шантажувати Зеленського, вже очевидно й сліпому. Рано чи пізно ми прийдемо до усвідомлення, що Мінські угоди були геніальним рішенням Порошенка, яке з одного боку дало нам виграти час на відновлення армії, з іншого – ми його і не збиралися виконувати. І не виконували.

А отже невдовзі той час, коли українців переконаються нарешті, що не існує виходу іншого ніж знайдений Порошенком – коаліція союзників і санкційний тиск паралельно з розвитком війська.

Бо виконати Мінськ НЕ можна. Підтверджено Кравчуком.

Автор