Зради і перемоги тижня. 4 – 10 вересня 2020 р.

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Щоразу по п’ятницях (по можливості) – зрадатижня_перемогатижня.

Розглянемо події 4 – 10 вересня 2020 р.

ЗРАДА

В Івано-Франківську відкрилися школи і дитячі садки, незважаючи на те, що місто належить до «червоної» карантинної зони. Є відповідне рішення міської ради. Так само Тернопіль внесли до “червоної дони” карантину, але у місті все працюватиме у звичному режимі. Школи та садочки теж продовжать роботу. Всього в Україні рівень захворюваності на коронавірус у серпні зріс майже вдвічі порівняно з липнем. Також минулого місяця госпіталізували 34% хворих, у яких виявили COVID-19.

6 вересня російські окупанти відкрили прицільний вогонь з автоматичного станкового гранатомету поблизу Красногорівки. Один український військовий отримав поранення. У штабі зробили висновок, що збройні формування РФ спрямовано йдуть на зрив домовленостей, що були досягнуті Тристоронньою контактною групою.

Народний депутат від “ЄС” Володимир Ар’єв оприлюднив докази того, що Служба безпеки України проводила спецоперацію щодо бойовиків так званої ПВК “Вагнера”, яких затримали в Білорусі. Це лист начальника 5-го управління СБУ, в якому розкривається легенда справи також протокол огляду носіїв інформації. За інформацією ЗМІ операція зірвалася через виток інформації на рівні ОПУ.

Українського активіста, колишнього бранця Кремля Володимира Балуха побили. Стан кримського активіста залишається тяжким, його підключено до апарату штучної вентиляції легенів.

Хасидські паломники розгромили захисні огорожі, встановлені на могилі шанованого ними праведника рабі Нахмана в м. Умані Черкаської області для профілактики поширення коронавірусу. На двох правопорушників складено протоколи про адміністративні правопорушення.

Держбюро розслідувань викликало на допит екс-голову Офісу президента Андрія Богдана. В інтерв’ю Богдан розповів про нібито наявність домовленостей з російськими посадовцями щодо статусу Криму, авіасполучення з Росією та низки інших домовленостей, що непередбачені законами та нормативно-правовими актами Верховного головнокомандувача Збройних сил України.

9 вересня з метою недопущення зриву перемир’я відбулося позачергове засідання Тристоронньої контактної групи. Учасники домовилися про спільне інспектування в районі населеного пункту Шуми за участю представника координатора вiд ОБСЄ, в т ч за участі терористів. Пізніше в Офісі президента констатували, що інспекція в районі Шумів Донецької області наразі не може відбутися – через постійну зміну запитів Росії та бойовиків ОРДЛО.

ПЕРЕМОГА

Колишньому директору держпідприємства “Міжнародний аеропорт “Бориспіль” і начальнику служби орендних відносин повідомили про підозру у зловживанні владою і службовим становищем. Як з’ясувало слідство, службові особи ДП “МА “Бориспіль” з 2014 по 2019 рік на підставі укладених договорів попередньої оренди неправомірно передавали приміщення суб’єктам підприємницької діяльності за заниженою вартістю. За двома незаконними договорами розмір завданої ДП “МА “Бориспіль” шкоди перевищує 16,5 млн грн.

Команда медіапроєкту Ukraїner та Національного Музею Голодомору-геноциду за підтримки Українського Культурного Фонду започаткувала новий проект. Команда досліджує різні регіони України в пошуках свідків геноциду українського народу. У 1932–1933 роках їм було по 6-12 років, зараз — від 92 до 100. Їх залишились одиниці.

Незалежна медійна рада розглянула скаргу з приводу публікації виданням “Заборона” матеріалу з заголовком “Фейсбук заблокував Заборону за критику неонацистів Виявилося, що українські фактчекери соцмережі тісно з ними товаришують”. Рада дійшла висновку, що “Заборона” порушила декілька пунктів Кодексу журналістської етики та дискредитувало проєкт StopFake.

Захоплені у липні 2020 року біля берегів Нігерії українські моряки, члени екіпажу судна Curacao Trader, вже повернулися до України. Президент України Володимир Зеленський привітав повернення шістьох українських моряків.

ТОВ «Телеканал «Прямий» подав в Окружний адмінсуд Києва позов до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, яка раніше анулювала ліцензію на мовлення радіо «Прямий FM». «Прямий» не погоджується з рішенням Нацради, оскільки вважає його протиправним та таким, що підлягає скасуванню, а свої права, свободи та охоронювані законом інтереси – порушеними.

У столиці Служба безпеки затримала одного з керівників терористичної організації «Ісламська держава», який перебуває в розшуку за лінією Інтерполу.

Шевченківський райсуд зобов‘язав Службу безпеки відкрити провадження щодо очільника Офісу президента Андрія Єрмака. Справа пов‘язана зі зливом операції щодо «вагнерівців».

Успішних вихідних! І до зустрічі на зраді/перемозі за тиждень.