Третє вересня – це не тільки совкова відрижка

Тарас Чорновіл

Колеги, я, звісно, нікому погрожувати видаленням за подібні згадки не стану, але іноді негативний контекст лише підкреслює ваше перебування в старих совкових наративах і служить їх пропаганді. Про що це я? Просто, доки зранку закипає чайник, а він у мене закипає повільно, я роблю прогулянку стрічкою в фейсбук. Удень туди заглядаю дуже рідко. І цього ранку трохи ошизіваю: кожен 3-4-ий пише: “Хто мені згадає сьогодні про 3 сєнтября, видалю”, чи щось подібне.

Я людина ґрунтовна, вирішив сам згадати, що ж такого цього дня сталося, про що не можна згадувати.

З того, що можу згадати без нагадування, прийшла на згадку лише одна подія – одна з найбільших зрад України в новітній історії руками кумира нинішнього МЗЧ (Маленьке Зелене Чмо) Кравчука. Саме 3 вересня цей комуністичний виродок, якого ті самісінькі три чверті безвідповідальних громадян зробили президентом замість В. Чорновола, підписав Масандрівські Угоди про врегулювання конфлікту навколо Чорноморського Флоту. Саме звідти й пішла велика частина бід і трагедій, які маємо нині. Саме тоді, в 1993 році, зусиллями Кравчука стала неминучою війна, яка вже сьомий рік триває в Україні. Фатально, що істоті, яка дала ще тоді відмашку неминучості майбутньої війни, нині доручено її врегулювати. Як ця червона наволоч буде її врегульовувати? Та так само, як урегулювала в 1993-му проблему Чороморського Флоту – здати все, про що просять у Москві, й на додаток добавити їм ще й трохи більше, бо “мишебратья”. Про таке “3 сєнтября” якраз у жодному випадку забувати не можна, бо минулого року забули, пустили ворогів у владу, а тепер докотилися до реміксу 1993-го.

Ще цього дня відбулося чимало знакових для світу подій: коронували Річарда Левове Серце (1189); перемогою закінчилася американська війна за незалежність (1783); встановлено першу французьку конституцію (1791); Британія оголосила війну Німеччині (1939), після чого та неухильно почала перетворюватися справді на світову; у Січеславі був сформований південний провід ОУН (1941);, почалася висадка союзників у Італії (1943); набула чинності Європейська конвенція про захист прав людини і основоположних свобод (1953); проголошено незалежність Катару (1971); остаточно урегульовано статус Західного Берліна й знято всі ознаки блокади (1971); завдяки “путінському методу – мочіть в сортірє” в Беслані “замочілі” 350 дітей і 31 чеченського бойовика (2004); наша збірна з футболу вперше отримала путівку на виступи в Кубку Світу (2005).

Цього ж дня рашистська воєнщина вчинила черговий воєнний злочин проти людяності, який уже сам по собі заслуговує на міжнародний трибунал, – ракетними установками “Смерч” стерли з лиця землі мирне селище Побєда на Луганщині, а вже після цього спрямували вогонь на базу Львівського батальйону тероборони “Воля”.

А ще 3 вересня винайшли бюстгальтер, консерву; уперше трагічно рвонув динаміт у лабораторії Альфреда Нобеля; завершилися перші в світі змагання Формули-1; появилися перші масові транзисторні приймачі Соні (1959).

Цього дня народилися й померли деякі знаменитості.

(Усе перелічене побіжно підібрав із Вікіпедії – не думайте, що це я такий мудрий, сам згадав би лише про зраду Кравчука).

То що ж викликало несприйняття у моїх друзів? Таки повернувся до фейсбук і побачив – був виявляється колись такий певєц ртом мєтодом фонограми Шуфутинський і він щось там співав про цей день… Якби не ви, я б і прізвища цього вже ніколи не згадав… А навіть своїм негативним контекстом ви, колеги, лише зробили рекламу й привернули увагу до тієї совкової відрижки, про яку вже дійсно давно слід було забути…