Думка пересічного виборця

Костюк Олександр

Наближаються місцеві вибори. Момент боротьби державницьких сил проти колаборантів, популістів, агентів москви, фейкових псевдопатріотів. Період передвиборчих маніпуляцій.

Як я вже писав, вважаю єдиною реалістичною державницькою політичною силою – ЄС. Саме навколо неї потрібно єднатися патріотам України. Тому подумав: а в чому суть ЄС як політичної сили? В чому відмінність від інших політичних проектів?

Звичайно, є програма ЄС. Я як виборець її прочитав. Вона хороша, правильна, комплексна, включає всі важливі для держави та суспільства розділи. Там є перелік реальних досягнень, реально виконаних справ – і це дуже добре. Але це 48 сторінок тексту. В форматі pdf. І вона не досить акцентована. Не дає короткої відповіді на питання: що таке ЄС? Чому ЄС? Чим відрізняється від: Батьківщини, Голосу, ОПЗЖ, Свободи, Смєшка і т.п.?

Для мене, як виборця, відповідь виглядає приблизно так:

– ЄС – об’єднання патріотів України;
– Цивілізаційний вибір ЄС: Україна як рівноправна європейська держава, яка приймає і поділяє європейські демократичні цінності;
– Головним пріоритетом ЄС, НЕОБХІДНОЮ умовою для державного, економічного розвитку, для будь-яких реформ, для добробуту і процвітання є безумовна і ПОВНОЦІННА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ від московської імперії. Яка неможлива без захисту цієї незалежності, без армії, мови, національної самосвідомості;
– ЄС – об’єднання патріотів-державників, тобто НЕпопулістів. Тому що популізм, «прості рішення» руйнують державу. ЄС завжди діяла і діє, виходячи з інтересів держави, а не з інтересів популярності чи рейтингу. Приймає часом непрості, непопулярні державницькі рішення;
– Саме тому ЄС, на відміну від більшості інших політичних сил, здатна робити, робила і продовжує робити РЕАЛЬНІ державницькі справи. Конкретний перелік ВЖЕ ВИКОНАНИХ конкретних справ ЄС надає по кожному пункту своєї програми;
– Основою і фундаментом ЄС, як партії, є не гроші тих чи інших груп, не ті чи інші лідери, а ДЕРЖАВНИЦЬКІ ПРИНЦИПИ. І спільнота громадян України. Спільнота патріотичних, свідомих і відповідальних громадян України, здатних відповідати і за своє життя і за своє село чи місто, і за свою державу. Які поділяють державницькі принципи і здатні втілювати їх в життя.

Саме цим ЄС відрізняється від партій колаборантів, популістів, гарних обіцянок і красивих патріотичних гасел.

Ну і програма.
Розгорнута програма справді має бути. Але, як на мене, має бути побудована більш сучасно, за певним ієрархічним принципом:

По-перше, послідовно, починаючи від головного: незалежність, суверенітет та їх захист, єдність держави. На що, як на фундамент, спирається: верховенство закону, зовнішня політика, економіка, місцеве самоврядування, соціальна політика і т.п.
По друге: по кожному пункту програми викладаються короткі базові принципи. І надаються посилання: на більш розгорнуту, детальну програму. І на те, що вже виконано партією ЄС протягом 2014-20 років, з конкретними фактами,цифрами і т.п.
По-третє, можливо більш живою мовою.

Мені , як зацікавленому виборцю, так було б зручніше. Не читати всю розгорнуту програму, а відкрити приміром розділ економіки, прочитати короткі основні принципи, які мають забезпечувати її розвиток. Якщо цікаво більш детально розібратись – перейти за посиланням.

 

Автор