У Мінську мирних переговорів по Донбасу більше бути не може

Ірина Геращенко

В Мінську, коли приїжджали на засідання ТКГ, нас зустрічали представники МЗС республіки і не тільки МЗС. Готель «Президентський» був напічканий людьми специфічної зовнішності. Ми завжди знали, що всі наші розмови там пишуться. І передаються ФСБ.

Але серед цих спостерігачів/наглядачів були різні люди. Якось один з них, зустрічаючи нас в аеропорту, мимохідь прошепотів: «Пару годин тому прилетіли Захарченко та Плотницький, їх зустрічало російське посольство. А, да, ще ваша Надя Савченко приїхала. Вона з вами сьогодні буде?» Мене тоді дуже здивувала ця інформація, я відразу доповіла її ЛДК (Кучма – ред.) і негайно зателефонувала Президенту Порошенку. Й досі згадую того хлопця, одного з приставлених до нас для збору інформації, який, як виявилося, нам таємно співчував і співпереживав. Він ризикував, передаючи мені інфо про сепаратні переговори Савченко з ватажками бойовиків, які ніколи не брали участі в роботі мінських груп . Тоді я вперше зрозуміла і повірила, що навіть серед службістів там є різні люди.

Останні півроку, за моєю інформацією, ТКГ відбувається в скайп-режимі через COVID. Тому нашій делегації формально не треба летіти до білоруської столиці. Але символізм назви групи, прив’язка до Мінська залишається. Й перед українською владою гостро постало питання – як з цим бути. Свого часу, коли Білорусь систематично голосувала проти всіх резолюцій ООН по Криму, порушенням прав людини на окупованих територіях, я як уповноважена Президента з мирного врегулювання публічно піднімала питання про заангажовану позицію країни, де проходять мирні переговори, підігрування РФ в міжнародних інституціях, а не нейтральність . Й необхідність зміни місця переговорного майданчику.

Кілька років тому Нурсултан Назарбаєв, пропонував своє посередництво в мирному врегулюванні та Казахстан як майданчик для мирних переговорів. Були й інші ідеї, які наша делегація тоді обговорювала як робочі.

Але сьогодні очевидно, що прийшов час – українська влада має підняти питання в ОБСЄ, в Нормандському форматі про зміну майданчику для мирних переговорів. В омитому кров’ю Мінську їх більше бути не може.

 

Карикатура © Сергей Ёлкин/DW

Автор