Петро Порошенко: Лише приборкавши агресора, можна розраховувати на справедливість і сталий розвиток світу

Петро Порошенко

Поважні американські експерти на шпальтах видання «Politicо» задалися питанням про те, чи не час переосмислити відносини з Росією. Моя гранична відповідь — ні, не час і не місце.

І справа не лише в Україні, адже Москва кинула виклик не стільки Києву, скільки всьому демократичному цивілізованому світові. Вона підриває його зсередини, використовуючи демократичні процедури і свободи. Шукати точки дотику з такою агресивною путінською Росією, звичайно, можна, але не за рахунок цінностей демократії та свободи, миру та безпеки. Не за рахунок України, Грузії, Молдови і всіх тих, кого торкнулася нещадна агресія Росії. У тому числі й виборців як в Європі, так і США, ошуканих російською дезінформацією, пропагандою і втручанням у демократичні процеси.

І звісно ж, не можна шукати таких точок дотику за рахунок попраних принципів і норм міжнародного права. Лише приборкавши агресора, вказавши йому на його справжнє місце, можна розраховувати на справедливість і сталий розвиток світу.

Натомість загравання з агресором, спроби його умиротворити, неминуче призведуть до зворотного ефекту. Прикро, що і в сучасному світі, попри всі трагічні уроки історії, залишається брак Черчиллів та багато Чемберленів.

Про перезавантаження відносин з нинішньою Росією можна було б думати лише після першого кроку з боку Кремля. І саме цього бачення, на жаль, бракує у згаданій статті. Розмов про будь-яке пом’якшення санкцій і дипломатичного тиску проти Кремля не має бути в принципі, адже це лише підвищує апетит агресора, спокушаючи його на нові злочини.

Надійним тестом для перевірки справжніх намірів Кремля, у тому числі інтересу пристати на викладені підходи, є припинення агресії на українському Донбасі, відмова від продовження злочинної окупації Криму і, таким чином, повне відновлення суверенітету і територіальної цілісності України, а також відданість цивілізованим нормам міжнародного співіснування.

Не забуваймо, що мир — це не про умиротворення та переосмислення, а про силу і наші єдність та солідарність!

Статтю видання «Politicо» читайте тут:
POLITICO: It’s Time to Rethink Our Russia Policy