Коштовна примара «Великого будівництва» Зеленського

Володимир Омелян

Завжди уважно спостерігаю за дорожнім будівництвом.
І це не просто захоплення, а аналіз, наскільки щирим є керівництво держави у своїх деклараціях.
Добре, що це вже другий президент, який ставить перед собою публічну мету будувати дороги.

Щодо ризиків:

1. Великого Будівництва як окремої програми не існує. Це красивий маркетинговий хід, придуманий ще Олексієм Гончаруком, який любив грандіозні назви і цілі.
Є Дорожній Фонд, Державний Фонд регіонального розвитку, існуючі міжнародні кредитні лінії. Роблять все те саме, що робили й ми, тими ж інструментами і в тих самих обсягах. Спроба залучити додаткове фінансування наразі успіху не принесла: кредитування в українських банках дороге, гроші від Газпрому зникли навіть не з’явившись, гроші з фонду на боротьбу з короновірусом не факт чи появляться на фоні зростаючої пандемії та масових руйнувань інфраструктури на заході України. А цим завдано серйозного удару по нашій дорожній філософії: щоб будівництво було якісним, фінансування має бути сталим і прогнозованим. Обіцянками будували дороги впродовж десятиліть, і їх не стало. Доріг не стало!
До речі, ті 700 млн грн, що виділив Уряд для ліквідації наслідків руйнувань, і про які так гордо розповідав вчора Зеленський – це нуль! Їх вистачить на відбудову 20-30 км доріг, а їх було зруйновано сотні км, а ще десятки мостів, трубопроводів, житла і соціальних будинків. Потрібні додатково мінімум 15-20 млрд грн! А де їх взяти?!

2. Створення координаційної ради з будівництва інфраструктури під головуванням Кирила Тимошенка значить лише одне: піару, роликів, бігбордів буде багато, а от доріг не буде. Хто сумнівається, нехай згадає участь Тимошенка у забезпеченні всім необхідним для боротьби з коронавірусом і зустрічей Президента комерційних вантажів Мрією. Тим більше, якщо правда, що Баум вже теж став дорожником.

3. Небезпека для Президента очевидна: йому будуть показувати багато красивих слайдів, відео з дронів, сипатимуть цифрами, і йому здаватиметься, що це справді Велике Будівництво одночасно по всій країні. А насправді, це про 1-3% загальної мережі доріг, коли решта занепадає. Та й ті 1-3% – це фактично лише завершення проектів, розпочатих у 2018-19 р.р, нового досі нічого немає: ні проектів, ні тендерів. Львів-Пустомити-Меденичі, Київ-Одеса, Маріуполь-Запоріжжя тому приклади.

4. Повний провал ремонту місцевих доріг. Відсутність контролю за очільниками областей, як і відсутність самих очільників, призвело до того, що в розпал будівельного сезону місцеві дороги техніки ще фактично не бачили.

5. Корупційні ризики і скандали.
Відсутність належного державного контролю, зникнення громадського незалежного контролю, відсутність перевірки стану доріг в рамках гарантійних зобов’язань підрядниками призвели до того, що вірогідність корупційного фактору суттєво зростає.
Якщо влада каже, що корупція відсутня, а журналістські дослідження вказують на 20-30% розкрадань, то, за Зеленським, правда десь посередині. Орієнтовно, на рівні 10-15%. Про Тимошенко і Баума я вже написав вище: хочуть, не вміють, можуть.

6. Перегруз на дорогах. Лише лінивий не переглянув відео збудженого президента у спілкуванні з далекобійниками. Опустимо морально-етичні норми. Гірше, Президента спеціально ведуть не тією дорогою. Контроль СБУ за поліцією, яка контролює інспекторів ДСБТ (Державна служба України з безпеки на транспорті, Укртрансбезпека – ред.), спричинить лише збільшення корупції і послаблення контролю.
ДСБТ слід давно передати МВС і призначити фахове незалежне керівництво з нульовою толерантністю до корупції; прийняти наш законопроект з високими штрафами не лише для перевізників, але й власників, відправників, отримувачів вантажу; існуючих 100 мобільних комплексів габаритно-вагового контролю цілком достатньо, щоб встановити їх навколо усіх морських портів (куди насправді і прямує 80% всього перегрузу), біля найбільших відправників зерна, каменю і щебню. І припинити ці цирки на дорогах, встановивши сотні автоматичних ваг звішування у русі.
До речі, рік пройшов, зі 100 ГВК працює лише 50 в кращому випадку. Автоматичні комплекси встановлено лише навколо Києва, і то не в усіх місцях і досі повноцінно не працюють. Чому?!
Знову ж таки, всі наші ідеї та напрацювання готові, а зробити не можуть. 😐

7. Якби у когось було бачення, то давно слід було провести нараду і обговорити питання збільшення виробництва бітуму належної якості в Україні. Минулого року ми започаткували еру бетонних доріг в Україні: Полтава-Решетилівка, окружна Житомира, Кропивницький-Миколаїв. Але навіть за сприятливого сценарію бетонні дороги складатимуть максимум 20-30%, все інше асфальт. А бітум, який займає 40-60% вартості будівництва, ми досі імпортуємо.
Нам ще мінімум 10 років відбудовувати дорожню мережу. За цей час ми викинемо мільярди доларів за імпортний бітум. Для чого, якщо можна купити сировину і створити додану вартість в Україні?!

На завершення, мій прогноз: враховуючи обсяг наявного будівництва, за підсумками цього року в Україні буде збудовано 2500-3000 км доріг.
На відео може бути більше 🙂 , але від цього їх не стане більше в житті.
2500-3000 км – це теж багато.
Але в цьому році мало бути мінімум 10 000 км.
Саме стільки планували ми, і стільки хотів Зеленський ще восени 2019.
А ні, він хотів зробити всі дороги європейськими. Але для цього потрібно, щоб Україна стала членом ЄС і, як Польща, отримала десятки мільярдів євро грантів на інфраструктуру!

А в астальном, прєкрасная маркіза, всьо харашо, всьо харашо! 😛


Ірина Геращенко

Відвідуючи всі регіони України, наша команда звернула увагу на аномальну кількість бордів про «будівництво доріг Зеленським» на кожній трасі. Біля кожної одиниці робочої техніки встановлено ось такий борд «спасібо дорогому Лєонідуіллічу, ой, Володимиролександровичу».

Ми направили запит керівництву Укравтодору і уряду з конкретними питаннями – скільки подібних бордів встановлено по країні, скільки це коштує, яка мета цього марнотратства і за чий рахунок бенкет.

Сьогодні фракція отримала відповідь, де керівництво Укравтодору перераховує статті з видатків бюджету на реконструкцію доріг. Цифри ми знаємо, наша команда ці ремонтні роботи розпочала, бюджет ми читали. Але відповіді на наші питання про кількість бордів, їх вартість і за чий рахунок ми не отримали.

Тому сьогодні «Європейська Солідарність» направляє повторний запит до Укравтодору і пана Кубракова. Про БОРДИ. Скільки? За скільки? Хто платить?


Бабель: Офіс президента доручив головам ОДА піар «Великого будівництва» Зеленського. Їм встановили дедлайн і надіслали брендбук

Автор