Зеленський знову розписався в повному провалі своєї зовнішньої політики

Ірина Геращенко

Зеленський і досі не відреагував на трагедію в Києві. Хоч ще рік тому навіть шаурма на заправці була темою для бадьорого відосика. Розумію, він на самоізоляції, але офіс міг написати кілька рядків прес-релізу і висловити співчуття родинам загиблих від вибуху.

Он, попри самоізоляцію зміг же Зеленський дистанційно поспілкуватися з канадською газетою The Globe and Mail. Що світ дізнався з цього інтерв’ю? Зеленський вчергове поплакався, як він втомився і не бачить дітей… Верховний Головнокомандувач воюючої країни, солдати якої роками не мають ротації, відпустки, не бачать дітей і дружин місяцями, не мають такої привілеї, як бодай вночі поцілувати солодкі носики, щоразу скаржиться, як він втомився. Скажіть йому хтось, що це так само вульгарно, як лимони Тищенка…

В інтерв’ю Зеленський знову традиційно наїхав на Порошенка, але ключове – розписався в повному провалі своєї зовнішньої політики і невмінні балансувати, обираючи пріоритет для країни.

Днями в ООН відбулося голосування за непостійного представника Радбезу. Серед інших на цю важливу роль претендувала Канада – наш надійний і вірний партнер, лобіст і адвокат на міжнародній арені, країна з великою і впливовою українською діаспорою, друг, який чітко тримає антипутінські санкції та блокує повернення РФ до G7, надає нам військову допомогу і інструкторів. Кого ж Україна підтримала своїм голосуванням? Норвегію і Ірландію…, більше того, перевага була в один голос, Канада програла… Отже наш голос «прокатити» Канаду став вирішальним, і наступні 2 роки ми не матимемо в Радбезі ООН сильного і надійного адвоката. Це просто за межею мого розуміння наших зовнішньополітичних пріоритетів.

В інтерв’ю канадському виданню Зеленський на зеленому оці заявив, що всі країни-кандидати в непостійні члени Радбезу ООН є партнерами України, незалежно від результатів голосування…

Дипломатія, як і політика, – це мистецтво можливого. Там треба жорстко захищати інтереси своєї країни, і світ це зрозуміє. Але це у випадку, якщо в країни існує зовнішня політика. Мені важко уявити (хоч і здогадуюся), що думають про нинішню українську владу в Канаді, де рік тому Зеленський насолоджувався фантастичним видом на водоспад.

Автор