Про рейтинг Forbes без істерик

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

На профілях шанувальників ЗЕ вчора панував махровий більшовизм і ненависть до багатіїв. Ще б пак – «Форбс» (при чому не «Форбс-Україна», а реальний – американський) опублікував рейтинг найбільш багатих людей України, і там Петро Порошенко виявився аж на другому місці – після Ріната Ахметова. Порошенко виявився багатший і за Пінчука, і за Жеваго, і за Боголюбова, і навіть (страшно подумати) за Коломойського. Здавалося б, все. От воно – підтвердження того, що «Порошенко обікрав Україну». Чого ще треба порохоботам?

Порохоботам треба того самого, чого й завжди, – ясності. Треба відповідей на питання, які порохоботи ставлять уже рік – де кримінальні справи і вироки судів? Рейтинг «Форбс» насправді – це вирок всім зеленим силовикам. Бо, вдумайтеся. Петра Порошенка весь останній рік безперервно пресували. Проти нього порушували нові кримінальні справи. Петро Порошенко зазнавав шалених збитків на адвокатів. Крім того, Петро Порошенко вніс заставу за генерала Марченка і витратив шалені гроші на захисні костюми, медичне обладнання, тест-системи тощо. Якщо за таких умов Порошенко збагатів, а НАБУ, САП, ДБР і Генпрокуратура спільно народили одне велике НІ ФІГА (вже мусять лізти в справу купівлі картин у 2005 р.), це говорить лише про те, що ніяких злочинів за Порошенком НЕМА. Ну от нема – і край.

Але звідки ж друге місце у «Форбс» – запитають нас шанувальники ЗЕ? А звідти, відповімо ми. Світ не такий складний, як здається, він набагато складніший.

У 2014-2019 рр. Петро Порошенко в рейтингу «Форбс» не фігурував, і пояснення цьому очевидне – до минулого року Петро Порошенко своїм бізнесом НЕ керував. Весь бізнес Порошенка перебував у сліпому трасті – про це говорено 100500 разів. На відміну від Зеленського, який свій бізнес просто передав партнерам (тобто може на нього впливати), бізнес Порошенка перебував в управлінні у фонду Ротшильдів. Порошенко лише отримував дивіденди як акціонер. До речі, гарні дивіденди отримував, про це багато писали. Про що це говорить? Про те, що фонд Ротшильдів дуже ефективно керував бізнесом Петра Порошенка, і бізнес давав стабільні прибутки. У хорошого хазяїна і наймити ситі.

Але й це не межа. Розумієте, якщо нам кажуть, що статки Ріната Ахметова $3 мільярди, це не значить, що 3 ярди лежать у нього «в діжках монетою золотою гданською та сріблом ламаним» як у князів Острозьких. Ви в курсі, що в Києві регулярно в чергах за копійчаними пенсіями стоять мільйонери? Мова про пенсіонерів, які живуть в квартирах у центрі Києва, вартість яких справді більше мільйона грн. Мільйонери, але живуть на копійки. Це – реальність.

«Форбс» обраховує статки багатіїв за тою самою схемою. $1,4 мільярди Порошенка – це ВАРТІСТЬ його бізнес-активів на вільному ринку, причому офіційно зареєстрованих і задекларованих (а не схованих в офшорах). Ідеться про бізнеси, якими Порошенко володів у 2013 р., за винятком заводу «Кузня на Рибальському» – він був проданий. Ні про які нові активи Порошенка не писав навіть Портнов. Про що це говорить? Та лише про те, що на Заході ніхто не вважає активи Порошенка токсичними. На Заході підприємства Порошенка оцінюють у ці самі $1,4 млрд – їх розглядають як перспективні, цілком прибуткові і такі, яким не загрожують проблеми через корупційні чи кримінальні скандали. А щодо політичних переслідувань Порошенка – Зеленського уже попередили політики такого рангу, до яких шоумена Зеленського ще два роки тому й на поріг не пустили б.

Звісно, все це надто складно для голодранців – хейтерів Порошенка і його прибічників. Тому раджу вам казати їм просто: «В Пороха гроші є – вам кранти».

А ми? А ми мусимо пам’ятати. Децентралізація. Нова армія. ПроЗорро. Е-декларування. Ренесанс українського кіно. Прибуткові Нафтогаз і Укрзалізниця. Асоціація Україна-ЄС. Газпром винний Нафтогазу, а не навпаки. Квоти на українську мову на ТБ і радіо. Переїзд зі 144 на 120 місце в рейтингу сприйняття корупції. Інвестори. Нові підприємства. Це все було.

Підтримуємо ми Порошенка за це, а не за рейтинг «Форбс».


Володимир Ар’єв

Великі статки Порошенка – взагалі не секрет. На його підприємствах люди працюють офіційно, щороку в бюджет йде кілька мільярдів податків, а фонд оплачував нагальні потреби армії з 2014 року і витрачає сотні мільйонів на допомогу в боротьбі з коронавірусом тепер.

А от подивитися на статки Зеленського і Слуг народу буде цікаво – 1 червня крайній термін подання е-декларацій. І от тоді будуть питання – звідки у Зеленського дві квартири у Великобританії та розкішна вілла в італійському Форте-дей-Мармі, якщо його фірми з 2014-ого показували для податкової лише збитки або невеличкий прибуток, з якого стільки елітної нерухомості не накупиш. Значить, Зеленський під час війни обкрадав і державу, і армію, ухиляючись від сплати податків. Про це була хороша стаття і розслідування на ТБ.

Після цього стає зрозуміло, що Форбс-Україна, яким керує близький до Саакашвілі головний редактор, є не стільки незалежним калькулятором, скільки заангажованим політичним інструментом.

Ще днями побачимо реальні статки голови Верховної Ради, міністрів і народних депутатів від монобільшості. І там, повірте, чекає багато дуже цікавих відкриттів. Особливо болючих для тих, хто ще вірить в «чистоту» цієї влади. Тому ці дні народ годують позавчорашнім протухлим інформаційним їдлом, щоб після оприлюднення правди слуги знову кричали своїм легковірним: «А ось Порошенко…»


Елена Подгорная

Пару дней в сети гуляет новость, про возвращение Петра Алексеевича в списки Форбс. И если честно, я не знаю, верить этой информации, или это опять вброс грязи на выросшие рейтинги ЕС.

Но как человек не жадный и не завистливый ничего против такого возвращения не имею. Потому что бизнес у Порошенко весь легальный, налоги платит в Украине, кино для россии не снимает, строит театры и ремонтирует больницы. С начала эпидемии фонд Порошенко и компания Рошен завозят средства защиты нам и медикам, оборудование в лаборатории, кормят малоимущих. Поскольку новые лица во власти умеют только вывезти и хапнуть на карман себе и своим внукам, то приходится выкручиваться без помощи государства.

Нужно тестирование для переболевших? В офисе преЗедента на Банковой пилят видос с обицянками. В офисе Президента на Лаврской за свой счёт закупают 43 000 тестов. Эти тесты распределят между лабораториями. Не для своих. Для всех.
Просто почувствуйте разницу.

Украина значительно отстаёт по количеству тестированных ПЦР даже от соседней Польши. И это при том, что у нас населения поболе будет. Слова Зеленского про самолёты и пароходы, миллионы тестов и сотни тысяч костюмов для медиков оказались враньём. Серией из сериала.

Самолёты прилетели. Но не к нам. А к Герегам. Которые, кстати, тихой сапой, Мрія за Мрієй, пришли таки в Форбс. Их состояние на сегодня оценивается в 1,3 миллиарда долларов. Никого не удивляет такой взлёт? И преЗедент, встречающий груз Герег, – нормально, да?

На сегодня Порошенко и его компания потратили на закупку оборудования в больницы и средств защиты для медиков больше 100 миллионов гривен. Для тех медиков, которых не смогло защитить государство и избранный большинством преЗедент. И это только на эти проекты. А ещё лаборатория, продуктовые наборы, тесты…

Пусть у вас всё будет хорошо, Пётр Алексеевич. Пока шавки лают, наш караван идёт своїм шляхом.

*ушла в магазин Рошен за Пражским тортом.

* * *

В общем, я себе так и думала.

Когда вышли выпуски с информацией, пропахшей российским духом, у людей возникли сомнения.

И тогда добились включения имени в английскую версию Форбс. Даже фото не удосужились найти и залить.

Нет идеальных алгоритмов, любой можно сломать интригой, ложью и деньгами.