Уряд впроваджує державне регулювання цін на продукти харчування та ліки

Тамара Горіха Зерня

Від сьогодні (18 травня 2020 р. – ред.) Уряд впроваджує державне регулювання цін на продукти харчування та ліки.

У цьому місці хотілося б сісти на паркан, підібгати ноги й милуватися натовпом зе-виборців, які біжать на базар з возами і кравчучками. Тому що голова у зе-виборця може і віджила своє, а ноги пам’ятають, чим закінчується державне регулювання.

Ну і перелік продуктів, які найближчим часом зникнуть із полиць магазинів, також знайомий: гречка, цукор, борошно, макарони, молоко, хліб, яйця, курка, мінеральна вода і масло.

В одному з попередніх дописів ми порівнювали Зеленського з туземцем, який вірить, що гроші заводяться у банкоматі. Сьогодні виявилося, що хліб у них також колоситься на деревах, молоко доїться прямо у пакети супермаркету, а птиця-курка за ніч відростає у магазинному холодильнику.

Тому що зелені встановили обмеження на роздрібні ціни, тобто ціни у вашому продуктовому, але не наклали обмежень на оптові ціни, від виробника і посередників.

Таким чином, елеватори, гуртівні, м’ясокомбінати, оптові бази виставляють на свою продукцію нормальну ринкову ціну. Роздрібні точки можуть брати цей товар на реалізацію. Але якщо вони у свою чергу захочуть підняти ціну продажу, їм доведеться почекати спеціальної відмашки від 3 до 30 днів, залежно від суми подорожчання.

Не обійшлося без діджиталізації. Тепер продавець, який хоче підняти ціну від 5 відсотків і вище, подає дані у спеціальний реєстр Держпродспоживслужби. І – увага! – цей реєстр буде відкритий для публіки з необмеженим доступом.

Крім того, постанова Камбіну №341 відсилає нас до Статті 20 Закону «Про ціни і ціноутворення». Де чорним по білому сказано, що роздрібні ціни у магазинах перевірятимуть. І якщо буде виявлене перевищення між ціною станом на 18 травня і на дату перевірки, то фінансову різницю у продавця вилучатимуть, додатково накладатимуть іще 100% штраф на суму виручки (а винну гречку давитимуть бульдозером, але це не точно).

Крім того, Постанова також погрожує підприємцям статтею 1652 Кодексу про адмінправопорушення. Там ідеться про те, що Кабмін встановлює певні ціни на соціально значимі товари (розумієте, не регулює рівень підвищення цін, а встановлює конкретну ціну). І якщо «громадянин» перевищує цю ціну у 1.2 рази, на нього накладається штраф від 250 до 300 неоподаткованих мінімумів. (Ми щиро сподіваємося, що йдеться про мінімум у 17 гривень, а не у 1051 грн, тому що Перехідні положення Податкового кодексу допускають подвійне трактування).

Відкритим залишається питання, хто проводитиме такі рейди. Пильні покупці за законом про нагороду донощику? Поліція? Податкова? Сам Зеленський інкогніто?

І кого штрафуватимуть. Хто виявиться тим крайнім «громадянином»? Продавець? ФОП?

А от щодо борошна, гречки і цукру питань нема. Все правильно, держрезерв зернових вивозиться рекордними темпами, скоро не те що їсти, виборця підкупити нічим буде. Вони то, звичайно, і так проголосують за телевізор. Але без гречки трошки обідно вийде.