Світ 28-29 січня. Результати двох днів

Iliya Kousa

Битва за Ваді Барада в Сирії, скандальна заборона Дональда Трампа, масштабна пожежа в Чилі, кандидат від соціалістів у президенти Франції, репресії в Туреччині, антитерористичний рейд в Ємені та багато іншого.

Америка:

– Президент США Дональд Трамп підписав скандальний указ про заборону в`їзду до США мусульман з семи країн – Сирії, Лівану, Іраку, Судану, Сомалі, Ємену та Ірану. Також призупинили прийом сирійських біженців на невизначений термін. Втім, Трамп заявив – у майбутньому пріоритет для біженців віддадуть сирійським християнам.

– Через заборону США приймати громадян семи країн, кілька десятків туристів були затримані в аеропортах США. Також заборона поширилася й на власників «грін-карти» та осіб з подвійним громадянством.

– 11 лауреатів Нобелівських премій підписали спільну петицію, якою засудили указ Дональда Трампа про заборону в`їзду мусульман до США.

– У Нью-Йорку в США відбувся протест проти указу президента Дональда Трампа про заборону в`їзду до США мусульман та сирійських біженців. Демонстранти також вимагали дозволити в`їхати до країни 11 біженцям, які застрягли в аеропорту Нью-Йорка у момент вступу в силу указу глави держави.

– Мексика ухвалила рішення про виділення понад 50 мільйонів доларів на підтримку своїх співвітчизників у США. Також мексиканський уряд заявив, що захищатимуть своїх громадян у випадку їхньої депортації.

– Щонайменше 11 людей стали жертвами наймасштабніших в історії Чилі лісових пожеж. Вогонь знищив 480 тисяч гектарів лісу, сільськогосподарських угідь та будівель. Понад 9 тисяч пожежників кілька днів боролися із займанням. Близько 30 людей затримані поліцією за підозрою у підпалах лісів. Поширенню вогню сприяла засуха, яку екологи пов’язують з глобальним потеплінням. Понад 2 тисячі чилійців були змушені покинути свої домівки.

– Федеральний окружний суд Нью-Йорка у США запровадив тимчасову заборону на указ президента США Дональда Трампа на депортацію біженців, які підпадають під заборону в`їзду до країни. Це рішення дозволить близько 2 сотням людей, які застрягли у транзитних зонах аеропортів, в`їхати або виїхати з країни.

– Губернатори американських штатів Вашингтон та Вірджинія Джей Інслі та Террі Маколіфф засудили указ президента Дональда Трампа про мігрантів. Також свою критику висловили організатори церемонії вручення премії «Оскар». За їхніми словами, через заборону на захід не зможе потрапити іранський кінорежисер Асгар Фархаді, фільм якого є в списку номінантів.

– Низка великих американських корпорацій, включаючи «Google» та «Netflix», засудили указ президента США Дональда Трампа про заборону на в`їзд до країни мусульман. Вони заявили, що тисячі їх співробітників мають арабське або іранське походження, і закон може їх зачепити.

Азія:

– Індонезія засудила указ президента США Дональд Трампа про заборону в`їзду до країни громадян з семи мусульманських країн.

– Один з лідерів терористичного руху «Талібан» був знищений ударом американського БПЛА на півдні Афганістану. Разом із ним ліквідовані 22 бойовиків угруповання.

Європа:

– Президент США Дональд Трамп провів першу телефонну розмову з президентом РФ Володимиром Путіним. Вони обговорили ситуацію в Сирії та боротьбу з терористами «Ісламської держави». Санкційна політика США проти Росії – не обговорювалася.

– Близько 40 турецьких військовослужбовців, які проходять службу на базах НАТО в Європі, попросили політичного притулку в Німеччині через нібито «політичні переслідування» в Туреччині. Вони заявили, що їх розшукують через участь у невдалій спробі військового перевороту 15 липня 2016 року. Втім, вони свою вину не визнають та називають це репресіями уряду президента Реджепа Ердогана.

– Франція та Німеччина розкритикували указ президента США Дональда Трампа про заборону в`їзду до країни громадян семи мусульманських країн.

– Лідер ультраправої «Партії свободи» у Нідерландах Герт Вілдерс привітав указ президента США Дональда Трампа про мігрантів. Аналогічну заяву опублікував й колишній лідер британських націоналістів Найджел Фарадж. А у Греції в Афінах пройшла маніфестація неонацистського руху «Золота зоря», які вимагали проводити політику «таку ж, як у Трампа».

– Колишній учасник британського рок-гурту «Black Sabbath» Джефф Ніколс помер у віці 69 років від раку легенів. У гурті він грав на клавішних інструментах 24 роки поспіль з 1979 року.

– У Лондоні у віці 77 років помер відомий актор, сер Джон Херт. За понад півстоліття він зіграв у майже 2 сотнях фільмів та серіалів. Він відомий своїми ролями містера Оллівандера у кіноепопеї «Гаррі Поттер», Кейна у фільмі «Чужий», шута у «Королі Лірі», військового доктора у «Доктор Хто» та іншими. Також Херт прославився тим, що його персонажі майже завжди помирали на екрані. Херта має десятки престижних нагород і кінопремій.

– В Італії прокуратура розпочала нове розслідування проти колишнього прем’єр-міністра Сільвіо Берлусконі. Його підозрюють у підкупі свідків у справі про організацію в його будинку борделю для малолітніх. Суд у цій справі закрився у 2013 році. Однак слідчі вважають, що Берлусконі заплатив 10 мільйонів євро 22 людям за те, щоб вони не давали свідчень у тій справі.

– Екс-міністр освіти Франції Бенуа Амон переміг на праймеріз Соціалістичної партії. Таким чином, саме він став єдиним кандидатом від соціалістів на посаду президента країни на виборах у 2017 році. Його головним суперником був колишній прем’єр-міністр Франції Мануель Валльс.

Близький Схід:

– Один американський десантник загинув внаслідок спецоперації в Ємені. Ще троє зазнали поранень. Операція сил спецпризначення США була спрямована на ліквідацію угруповання терористів «Аль-Каїди» та вилучення таємної документації у них. Групу десантників висадили неподалік міста Якля в регіоні Аль-Бейда. Внаслідок штурму конспіративної квартири бойовиків, 14 терористів були знищені. Це перший антитерористичний рейд американських військ проти терористів після вступу на посаду президента США Дональда Трампа.

– Битва за долину Ваді Барада в провінції Дамаск офіційно завершилася. Сирійська армія розбила сили ісламістів «Фронту Аль-Нусра» та їх союзників у боях за долину та зайняли містечко Айн Аль-Фіджа, де розташовані основні джерела питної води для усієї провінції. В результаті домовленостей з урядом, понад 1200 бойовиків були евакуйовані до провінції Ідліб. Ще близько 2 тисяч – або залишилися та отримали амністію, або вступили до лав місцевих сил самооборони. Ремонтні бригади приступили до ремонту системи водопостачання. Обіцяють, що відновлять подачу води в провінції Дамаск вже з 30 січня. Битва за долину Ваді Барада тривала 45 днів з кінця грудня 2016 року. Нині – вся територія цього регіону під контролем урядових військ.

– Іракська армія виявила склад терористів «Ісламської держави», на якому зберігалися запаси іприту – хімічної речовини, яку застосовували бойовики під час боїв. Склад розташовувався у східній частині міста Мосул.

– У Сирії терористи «Фронту Аль-Нусра» об’єдналися з кількома ісламістськими угрупованнями у нову коаліцію для протидії своїм суперникам з ісламістського руху «Ахрар Аль-Шям». Нова коаліція – «Тахрір Аль-Шям» – налічує десятки угруповань. Серед них – бойовики з радикальних формувань «Нур Ед-Дін Аль-Зангі», «Джейш Аль-Сунна», «Ансар Ад-Дін» та «Ліва Аль-Хак». Коаліція спрямована на боротьбу з рухом «Ахрар Аль-Шям». Це головний суперник терористичного угруповання «Фронт Аль-Нусра». Останній місяць між ними тривають криваві збройні зіткнення по усій провінції Ідліб.

– Президент Ємену Абд Раббо Мансур Хаді переніс штаб-квартиру парламенту країни до тимчасової столиці – південного порту Аден, де зараз розташовується уряд країни. До Адена чиновники переїхали після захоплення столиці шиїтами-хусеїтами у 2015 році.

– Шиїтські збройні формування Іраку «Сили народної мобілізації» закликали уряд у Багдаді запровадити заборону на в`їзд до країни громадян США у відповідь на указ Дональда Трампа про мігрантів.

Автор