Горить Чорнобильська Зона відчуження – ахіллесова п’ята Києва (фото)

Volodymyr Ariev

Мовчання влади щодо лісових пожеж в Чорнобильській зоні мені нагадало 1986 рік. Комуністи тоді ховали правду, яку люди дізнавалися від західних радіоголосів. Тепер австралійська ABC пише про підвищення радіаційного фону і вітер в бік Києва, на що відповідальні особи в Києві повторюють – все добре. Але, судячи з фотографій Reuters і карт пожеж, все недобре. Горить могильник Рудого лісу, того, який прийняв на себе перший удар від вибуху 4 реактора. Горять найбрудніші ділянки, і у нас всіх є серйозний привід для занепокоєння.

Ми, з колегами з Європейської Солідарності, направили вимогу до уряду і ДСНС негайно повідомити суспільство про реальні загрози і не приховувати небезпек. Турбуватися треба не тільки про захист населення від коронавірусу, а й від інших небезпек, навіть якщо вони поки не такі популярні в ЗМІ.

Ми вимагаємо правди і щоденного інформування суспільства!

Я був в Чорнобильській зоні десятки разів, навіть лазив всередину четвертого реактора і на дах саркофага знімати звідти репортажі та знаю, чого варто боятись, а чого ні. Нинішня ситуація більш ніж тривожна і небезпечна. Але брехня про «все гаразд» ще небезпечніша. Доведено у 1986-му.


Тамара Горіха Зерня

«…это к тому… что нам, киевлянам, ещё с недели так три… дышать химией?..»

Це один із коментарів до фотографій апокаліпсису з Чорнобильської зони.
Але, боюсь, у мене погані новини не тільки для киян, але і для усіх українців.

Горить радіоактивний Рудий ліс. Горять села, у тому числі будинки самоселів. Горять заповідні лісництва, на які ми покладали такі надії та які нас так радували останнім часом. Там лосі з’явилися, там зубрів бачили, там вся Червона книга українського Полісся відновилася, сформувався осередок дикої незайманої екосистеми. Нічого подібного вже немає ні у Європі, ні в Україні.

Сьогодні пішли повідомлення, що вогонь не локалізували, і пожежа перекинулася через залізницю. Горить передмістя Прип’яті.

У мережі з’явилися фотографії українських пожежників та рятувальників, які сплять прямо на землі. При цьому повідомлення з офіційних джерел дуже скупі; якщо читати релізи Держагенства з управління зоною відчуження, складається враження, що вони вже тиждень гасять «тління лісової підстилки окремими осередками». Ну тліє собі й тліє, подумаєш. Тлін до тліну, всі там будемо.

Але тут така ситуація. Нам повідомили, що винуватця пожеж затримали, і ним виявився 27-річний житель села Рогівка, який 4 квітня задля розваги підпалив сміття та траву у трьох місцях, звідти і пішло займання.

Ця версія категорично не збігається з тим, що озвучують екологи та місцеві жителі. Тому що загорілося одночасно щонайменше у десяти точках. І вогнища займання розташовані у непрохідних хащах, у диких і заповідних місяцях, куди неможливо заїхати машиною. Опосередковано це підтверджується даними МНС про те, що пожежу дуже складно локалізувати через відсутність доступу для техніки до місць займання.

Давайте називати речі своїми іменами. Ми маємо справу зі спланованою диверсією. Це вже не вперше Україна стикається з піро-тероризмом. Якщо пам’ятаєте, минулого року у Зоні також фіксували аномальну кількість пожеж. Очевидно, цього року технологію вже відкатали.

Чорнобильська зона відчуження – ахіллесова п’ята Києва. Це міна уповільненої дії, закладена під столицею. Поки що радіоактивний фон у області залишається стабільним, знову ж таки, за офіційними повідомленнями. Але, наприклад, німецьке видання Taz виходить із промовистим заголовком «Cäsium-137 auf dem Weg nach Kiew» (Цезій-137 у повітряних масах, що рухаються на Київ).

Режим Зеленського виділив 10 млн. гривень на допомогу Албанії, де півроку тому відбувся землетрус. Режим Зеленського не виділяє 10 млн. гривень на гасіння пожеж у Чорнобильській зоні та на посилення охорони периметру Зони. Режим Зеленського не вміє читати карту, і йому здається, що Албанія ближча до Васильківського району, ніж Чорнобиль. Або, як варіант, режим Зеленського плювати хотів на Київщину, маючи достатню кількість елітної нерухомості за кордоном і у Криму. Все не згорить.


Андрій Смолій

Ситуація катастрофічна.

Вогонь в Чорнобильській зоні підійшов до так званого колишнього Рудого лісу та вже практично впритул наблизився до території захоронення радіоактивних відходів.

Майже 10 днів пожежники борються з вогнем по всій Чорнобильській зоні. А що в цей час влада? Жодного ролика, заяви чи брифінгу. На офіційних сторінках/сайтах Кабміну чи ДНСН немає оперативної чи нової інформації. Мовчить Зеленський і Шмигаль. Це катастрофа, в яку потрібно негайно втручатися і діяти. Це реальна проблема на рівні з коронавірусом.

Більше тижня влада мовчить. Бо це не ролики знімати і маски за кордон продавати…


Віктор Трегубов

Оженився дурнуватий та й взяв дурнувату,
Та не знали, що робити – підпалили хату!

Не, извините, мне всегда сложно, когда я наблюдаю трагедии, вызванные исключительно человеческой дуростью в сочетании с активностью.

Не бедой. Не злым умыслом. Просто был деятельный дурак и решил поджечь лес. Или проголосовать за клоуна. Или съесть летучую мышь. Или стать епископом РПЦ в Украине и рассказать всем, что причастие дезинфицирует.

У нас в обществе к дуракам принято относиться поблажливо. Ну он же не знал. Он же не думал. Он же не со зла!

– Не российские ли шпионы нам леса жгут? – вопрощают в комментариях.

Люди, жившие в селах или хотя бы на дачах, ржут над такими презумпциями. Потому что придется признать, что российские шпионы составляют значительную долю сельского населения.

А какая, нафиг, разница?

Какая, нафиг, разница, отчего ты, урод, кучу людей и/или зверушек загубил – по злому умыслу или по искреннему убеждению?

Поджег Чернобыль шпион – его хоть можно поймать и скандал из этого сделать, ноги ему в процессе переломать и все такое. А если подожгла бабка восьмидесяти лет, потому что у нее лиса кур таскала? Ей же даже штраф впаять пожалеют, потому что у нее имущества – одна голова, и та сенильная, что с нее взять, минус двадцать гривень с пенсии?

Дурак опаснее врага. Дурак страшнее подлеца, потому что подлец хотя бы имеет свою логику действий, и его действия можно предсказать, пресечь или поставить под контроль.

А дураку что ты сделаешь?

Впрочем, для начала не будем стесняться просто говорить им об этом. И бить по рукам, если завидим таких инициативных.

Потому что иначе они нас.


Anton Senenko

З приводу пожеж у Чорнобильській Зоні.

Наскільки я можу судити з дописів на сторінці Denis Vishnevskiy та Ярослав Ємельяненко, ситуація дуже важка. Фотографії та хроніки засмучують і вражають – вогонь невпинно суне всюди, гинуть тварини, пожежники роблять все, що можуть. На сторінці Ярослава з сумом бачу вигорілі локації, де зазвичай сновигають туристи.

Але.
Мене вже кілька разів запитували, що з радіаційною ситуацією в Києві, то завдяки Dmytro Rumiantsev згадав про чудовий ресурс, який дозволяє в онлайн-режимі відстежувати рівні радіації по всій країні – сайт Інституту геохімії навколишнього середовища НАН України. Беріть і дивіться самі – якщо цифри до 0,2, то причин для занепокоєння немає. Можна проглянути рівні радіації ретроспективно. Перший скрин – Зона. Другий – Київ. Фото – взяті зі сторінки Сергія Гащака. Теж можете погортати його сторінку. Сум.

А взагалі, сьогодні вночі уздовж траси Харків-Київ знову палали очерет і трава. Видовище було дуже потужним – стіна вогню, що суне до траси, і на її шляху невеличкі тіні пожежних машин та пожежників, яким немає більше чим займатися, аніж гасити результат примхи недалеких людей.

Не знаю, від чого розпочалися пожежі в Зоні – чи дійсно десь куцемекнули дроти, чи люди в сусідніх областях палили траву, чи може російський слід (а чому ні? Градами по Маріуполю лупашити – то тре більше напружитись, аніж попросити місцевого іхтамнєта розвести вогнище в хащах).

Але хочеться нам усім побажати, щоб у пожежників все вийшло.


Мені тут деякі особи закидають, що: «прес-служба «Енергоатома» качає паніку».У такому разі вимушена розставити крапки…

Опубліковано Natalia Degtyarenko Вівторок, 14 квітня 2020 р.

Я вже і не знаю яким Богам дякувати. Напевно все ж таки Древлянським – бо вони свою Землю на призволяще не…

Опубліковано Natalia Degtyarenko Вівторок, 14 квітня 2020 р.

Допомога прийшла не від влади, що вже і не дивно, рятівним став дощ!🌧 Завдяки ньому та віданній роботі наших пожежників, ситуацію в Чорнобилі вдалось взяти під контроль.👨‍🚒 https://t.me/Necheporenko_Denys

Опубліковано Денисом Нечепоренком Вівторок, 14 квітня 2020 р.