Лікарня – така сама передова, як на фронті

Ігор Артюшенко

На календарі вже 11 квітня, а українським медикам ще й досі не виплатили обіцяні додаткові виплати. Гірше того, як виявилось, ці доплати будуть нараховуватись не на всю зарплату, а тільки на голий оклад.

Також досі невідомо, чи отримають ці виплати лікарі інших спеціальностей. Наприклад, лікарі-рентгенологи, які не менше наражаються на небезпеку, бо так само контактують з хворими. І це одна з головних причин, чому почали звільнятись медичні працівники.

Тут хтось з читачів, можливо, почне згадувати міфічну “клятву Гіппократа” та заявляти, що лікарі мають працювати безкоштовно, бо їх діти харчуються, мабуть, манною небесною, квартира оплачується сама, а машина їздить на енергії вітру.

Скажу одне таким читачам – от через такий комуністичний міф у нас така і якість медичної допомоги.

Бо лікар має отримувати гідну зарплату. Особливо тоді, коли безпосередньо ризикує власним здоров’ям і життям заради порятунку життя хворого.

Бо сьогодні лікар – це такий самий наш захисник, як і український військовий.
А лікарня – така сама передова, як на фронті.

Тому медичний працівник має бути забезпеченим всіма необхідними засобами захисту, а лікарня – всім сучасним обладнанням.

А ще лікар має точно знати, що держава захистить його та його сім’ю, якщо з ним щось трапиться на передовій. Тоді він зможе жертовно і самовіддано нести службу.

Але влада про це взагалі не думає.

Добре, що думає проукраїнська опозиція, – це я про ініціативу Петра Порошенка щодо страхування медиків. За повною аналогією з військовими.

Петро Порошенко ініціював запровадити обов’язкове страхування життя медичних працівників у розмірі 1 576 500 грн. А у випадку захворювання на коронавірусну інфекцію – 105 100 грн.

Сподіваюсь, що владі Зеленського вистачить розуму та совісті почути та зробити все необхідне для реалізації цієї правильної ініціативи. Бо лікарі лікують всіх і незалежно від політичних переконань.

Автор