Ми сидимо не в карантині, а в засідці. Щоб перемогти

Гліб Бабіч

Якби я був Богом, у мене б увірвався терпець значно раніше.
Але «слава Богу, я не Бог».
У нього, звичайно, своєрідне почуття гумору і педагогічні прийоми. Але кожен раз в будь-якому поганому стані він залишає нам лазівку до хорошого. Зазвичай ми називаємо це «шансом» і списуємо на теорію ймовірності. З коронавірусом, до речі, все точно так.

Отримавши необмежений доступ до будь-якої інформації, світ зробив несподіване. Він здурів. Здебільшого з золотих розсипів ми старанно вишукуємо всяке сміття і радісно тягаємо його в зубах. Світ вірить пройдисвітам і ідіотам, слухає дрімучих дилетантів, купує непотрібні речі та розважається примітивом. І все частіше вибирає собі в вожді тих, хто нахабно і безсовісно запропонує дурний і непотрібний план.

Здатність думати замінила здатність вибирати будь-який абсурд і видавати його за свої думки. Вчитися і вдосконалюватися стало образливою тратою часу. Як і думати. Модним стало висловлювати думку. І плювати на факти. Виникла велика жага «простих рішень», не замислюючись про наслідки та можливості.

Світ підносить на п’єдестал дівчинку Грету. Через неї нові месії вдувають нам в вуха щось типу: «Світ завалений лайном. І щоб його очистити, треба просто перестати жерти». Світ терміново пише з неї ікону і кричить «Ура! Перестанемо жерти!» І виходить на демонстрації. Продовжуючи жувати гамбургер з МакДональдзу і викидаючи черговий пластиковий пакет, щоб додати лайна в загальну купу. При цьому всі готові піти та поставити підпис. На підставі якого завтра вийде закон, який забороняє їсти. Зовсім. Здохнути з голоду називається «наслідком». Наслідком неправильних рішень. Які ґрунтуються на неправильному уявленні про світоустрій. Але думати про РЕАЛЬНІ наслідки давно не в тренді. У моді – емоційне невігластво. І воно давно спонсорується пройдисвітами-популістами.

Світ ще на шляху до хаосу дурниці. Але моя нещасна країна чомусь стала полігоном ідіотського майбутнього. Для контрасту ми з великими труднощами і кров’ю напередодні подолали кілька сходинок вгору. Але потім розвернулися і з радісним гиканням відмахали два прольоти по сходинках вниз. Ми вибираємо керувати собою приголомшливий коктейль з комічних персонажів і відвертих покидьків. За нашу безпеку в більшості сфер відповідають або ті, хто представляє для неї загрозу, або безпорадні невігласи.
І ми готові міняти погане на ще гірше.

Дивлячись на цей бардак, на місці Бога я б давно стукнув кулаком по цій дурній кульці. Щоб вправити їй мізки. Але його терпіння куди більше за моє. Хоч він від нас і явно в шоці. Він просто дав нам можливість загнати себе в черговий кут. Виколупати з навколишнього світу якийсь екзотичний вірус. Але залишив дверцята, в які можна вийти.

Коли говорять, що «світ ніколи більше не буде іншим», я слабо в це вірю. Але шанс на те, що нас всіх струсоне (в хорошому сенсі), є.

Особливо у нас як у нації та країни. Найменш захищених. Які звикли покладатися на себе, але останнім часом кинулися в обійми казкарів і шулерів. У нас немає жирового запасу, як у інших. Але у нас є величезний досвід виживання в будь-яких умовах. Нас не зламала навіть війна.
Ми забули дещо. А зараз нас струсоне. І збудить тих, хто встиг заснути.

Просто треба виправити помилки. Просто треба не забувати, що коли ми об’єднуємося, – все стає добре. Спільними зусиллями. Головне пройти цей етап. Думаючи про свою безпеку. І про інших. Ми не сидимо в карантині. Ми, за звичкою, сидимо в засідці. Щоб перемогти.
Секрет нашої взаємодопомоги та стійкості не розкритий навіть нами. Але ми їм завжди з успіхом користуємося.
І тому ми точно виживемо.

А потім почнемо «генеральне прибирання» і «ремонт». Надто вже ми запустили своє «житло» в останній рік.

Хочеш допомогти протриматися тим, хто потребує допомоги?
Приєднуйся до нас у зборі продуктових наборів.
Кожен набір – це всього лише 200 гривень. Але це «подушка виживання» в критичній ситуації.

Реквізити:
Найменування отримувача: ГО СОЛIДАРНА СПРАВА ГРОМАД
№ карти «ПриватБанку»: 5169 3305 2158 3853
(голова правління Бузіло Антоніна)
№ рахунку UA473007110000026004052770334
код ЄДРПОУ/ІПН 42992954
Найменування банку: ПЕЧЕРСЬКА ФIЛIЯ АТ КБ “ПРИВАТБАНК”
Код Банку (МФО): 300711
Призначення платежу: благодійна безповоротна допомога на користь ГО від ПІП

Сторінка проекту тут.

Реквізити для переказу тут.

 

Автор