Нельзя отдавать власти ни капли наших прав!

Сергей Марченко

Гулять в парках можно и нужно не потому, что мне так хочется, а потому, что запрет на прогулки в парке – антиконституционен. Это заключение Харьковской правозащитной группы.

У власти есть масса законных возможностей ограничивать наши права. Здоровое общество не имеет права сидеть на попе ровно и безучастно наблюдать, как шмыгали кладут с прибором на Конституцию. Потому что так, маленькими шагами, наступает диктатура. Сталин тоже сначала был смешным грузином. Над Гитлером и его адептами добропорядочные бюргеры тоже вначале посмеивались. А потом вдруг резко стало поздно что-либо менять. Потому что диктаторы окрепли, и идти против их воли означало идти на смерть.

Я не считаю нынешнюю власть людоедской. Бестолковой – да. Безответственной – конечно. Людоедской – нет. Но людоедская может появиться на ее месте, когда, разочаровавшись в Зеленском, таксисты проголосуют за Медведчука или еще кого-то из Путинской колоды.

Поэтому мое глубокое убеждение: НЕЛЬЗЯ отдавать власти НИ КАПЛИ наших прав. Отдать легко, а забрать назад – нереально.

#яГуляю. В маске, максимально осторожно, соблюдая дистанцию и правила личной гигиены. Но я гуляю и буду гулять, потому что имею такое конституционное право, и никто не может его у меня отнять. Даже под очень благовидным предлогом. Поверьте, они всегда найдут благовидный предлог.

Карантинні обмеження вмотивовані міркуваннями безпеки українців та в цілому є доцільними за винятком деяких обмежень….

Опубліковано Харківська правозахисна група (ХПГ) Понеділок, 6 квітня 2020 р.


Тамара Горіха Зерня

Адвокатське об’єднання OK LEGAL проаналізувало судові рішення по «карантинних” справах і поділилося результатами.

На 06.04.2020 в Єдиний державний реєстр судових рішень було внесено 402 постанови про притягнення до адміністративної відповідальності за порушення правил карантину. З них 212 справ повернуто на доопрацювання, 10 передано за іншою підсудністю, 106 закрито у зв’язку з відсутністю події та складу правопорушення, 7 закрито у зв’язку з малозначністю скоєного правопорушення, у 10 випадках суд обмежився усним зауваженням. У 32 випадках осіб визнано винним у скоєнні адмінправопорушення і накладено штрафи.

Отже, суди відхилили близько 90 відсотків справ переважно через неправильне оформлення. Зокрема, у матеріалах не вказується норма порушеного закону і немає детального опису самого порушення: суддям незрозуміло, що ж такого накоїла людина.

Але знаєте що?
Це не страшно. Вони врахують помилки і направлять другу і третю хвилі позовів, уже бездоганних у своїй формальності. Просто машина забуксувала на перших оборотах, але властивість репресивної машини така, що вона не зупиняється після запуску. Це така штука, яка вміє тільки розкочегарюватися, і українці, в принципі, це знають як ніхто.

Тому ми дивимося на 10% позитивно вирішених справ.
Кого ми бачимо серед порушників?

Торгівля з машини на базарі.
ФОП не закрив магазин «Будцентр». (Не плутайте з Епіцентром. Епіцентр працює, Будцентр ні, ясно?).
ФОП у магазині продав футболку.
Здійснив перевезення понад 10 пасажирів одночасно в автобусі.
Не припинила роботу магазину-кафе.
Двоє торгували продуктами на заправці WOG. (Тут взагалі незрозуміло. Заправки ж продають хот-доги? Схоже, двох бабок з овочами пов’язали під ВОГом).
Склад металопродуктів, який відпускав замовлення клієнтам. По цьому складу два рішення, схоже, співвласників накрили, десь з чорного ходу вивезли арматуру, за що і поплатилися на 34 тисячі кожен.
«Центральний ломбард» не припинив роботу закладу та здійснював прийом відвідувачів. Не пощастило ломбарду, не дотягнув пару днів до рішення ВР по ломбардах.
Вишенька на торті – пенсіонер, якого оштрафували на 17 тисяч за захід у магазин без маски. І продавщиця, яка продавала без маски. Сподіваємося, це відбулося не в одному магазині, молимося за здоров’я довколишніх районів.

Повертаючись до теми штрафів. Чому таке драконівське покарання, явно неспівмірне з тяжкістю злочину? Чому не 500 грн., не тисячу? Чому піврічна пенсія пенсіонера, чому тримісячний дохід цієї продавщиці? Що вона має їсти цих три місяці, чим годувати дитину?
Невже незрозуміло, що такий штраф дорівнює смертельному вироку для «пересічного»? Це банкрутство, це місяці на хлібі та воді.
Ми бачимо, що силові каральні органи отримали потужний інструмент залякування та терору, який не має відношення ні до карантину, ні до здоров’я населення.

Фактично, єдиними захисниками прав та інтересів українців виявилися суди. Наші сучасні суди, розумієте? Боже, храни нас.

Наші юристи зробили оперативний аналіз постанов про притягнення до адмін.відповідальності за ст. 44-3 КУАП (порушення…

Опубліковано OK LEGAL Вівторок, 7 квітня 2020 р.