Світ 20 січня. Результати дня

Iliya Kousa

Новий президент США, кінець епохи Джамме в Гамбії, антитрампівські протести у США, корупційний скандал в Індонезії, рятувальні операції в Італії, авіаудар США в Сирії та багато іншого.

Африка:

– Яйя Джамме оголосив про свою відставку з посади президента Гамбії. У своєму телевізійному виступі, він заявив, що йде з посади, щоб запобігти конфлікту. Також він оголосив, що поїде з країни. Його опонент – лідер опозиції Адама Берроу оголосив про фактичне завершення політичної кризи в Гамбії. Цьому передували довгі переговори між Берроу та Джамме за посередництва президентів Мавританії та Гвінеї. Перед цим, сили регіонального блоку ЕКОВАС вторглися на територію Гамбії після того, як Джамме відмовився передавати владу. Лише тільки вони перетнули кордон, він знову відновив переговори та поступився. Яйя Джамме керував арканною з 1994 року. На президентських виборах 1 грудня 2016 року він спершу визнав свою поразку, але згодом відмовився йти з посади. Це спричинило політичну кризу. Регіональні держави закликали до інтервенції, яка б змусила Джамме віддати владу. У відповідь, він заявив про готовність воювати та почав збирати армію найманців. У середу блок ЕКОВАС зосередив свої війська на кордоні з Гамбією та поставив Джамме ультиматум. Рада Безпеки ООН одноголосно підтримала сили коаліції.

– За даними ООН, 45 тисяч мешканців Гамбії стали біженцями через вторгнення коаліційних військ ЕКОВАС до країни.

Америка:

– Дональд Трамп став 45-м президентом США. У Вашингтоні пройшла церемонія його інавгурації. Зранку, Трамп та його родина і друзі відвідали богослужіння у церкві св. Іоанна. Згодом, подружжя Трамп вирушило на традиційне чаювання з Бараком та Мішель Обамою у Білий Дім. А о 19:00 за київським часом, біля Капітолію Дональд Трамп склав присягу президента Сполучених штатів. Разом із ним склав присягу й віце-президент Майкл Пенс. На інавгурації були присутні конгресмени, сенатори, екс-президенти Білл Клінтон, Джиммі Картер та Джордж Буш-молодший з дружинами. Після інавгурації, Трамп очолив традиційний військовий парад, який попрямував до Білого Дому. Ввечері, на честь інавгурації відбувся святковий бал.

– Водночас, на вулицях Вашингтона пройшли протести проти президента Дональда Трампа. Сотні людей влаштували виступи та марші в центрі міста. Їх очолили представники мистецтва та інтелігенція. Зокрема, серед демонстрантів були режисер Майкл Мур, актори Роберт де Ніро, Джуліанна Мур, Алек Болдуїн та Марк Руффало. На Пенсильванія-стріт протестувальники, серед яких – представники анархістських течій – вступили у сутички з поліцією. Остання застосувала газ та кийки, щоб розігнати радикалів. Ті – громили вікна, підпалювали автомобілі та перекидали сміттєві баки. Загалом, понад 200 людей були затримані правоохоронцями в ході сутичок.

– 66 конгресменів-демократів бойкотували інавгурацію президента США Дональда Трампа. Причини – в усіх різні – від невдоволення риторикою Трампа до його ставлення до хакерських атак РФ.

– Президент США Дональд Трамп підписав перші виконавчі укази в Овальному кабінеті у Білому Домі одразу після інавгурації. Зокрема, він підписав укази про призначення людей на ключові посади. Також він частково призупинив виконання положень закону з охорони здоров’я «Obamacare».

– За даними видання «New York Times», нові архівні дані ЦРУ, які були опубліковані на сайті відомства, містять інформацію та факти застосування тортур до підозрюваних у тероризмі у 2002-2004 роках.

– Сенат США схвалив кандидатуру генерала Джеймса Меттіса на посаду міністра оборони США. Меттіс – кадровий військовий. Він брав участь у війнах в Іраку та Афганістані. Півстоліття він служив в армії та присвятив їй своє життя, через що не має ані дітей, ані дружини.

Азія:

– В Індонезії спалахнув корупційний скандал за участі корпорації «Rolls-Royce». Влада звинуватила колишнього голову індонезійської авіакомпанії «Garuda Indonesia» в отриманні хабара від компанії «Rolls-Royce» на суму в 1,2 мільйони євро. В обмін на це, авіакомпанія закупала літаки з двигунами «Rolls-Royce». За ці роки таких літаків закупили 134. За даними слідчих, хабар передавали на території Сінгапуру.

– США направили запит до Південної Кореї на затримання та екстрадицію Пан Гі Сана – брата колишнього генсека ООН Пан Гі Муна. Його підозрюють в корупції. У США вже затримали його сина – за цією ж справою. Напередодні, колишній генеральний секретар Пан Гі Мун офіційно вибачився за те, що його родина опинилася у центрі корупційного скандалу.

– Прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе, виступаючи перед парламентом у Токіо, заявив, що з новою адміністрацією Дональда Трампа у США, Японія «побудує набагато міцніший альянс з Вашингтоном».

– Японія, Південна Корея та США розпочали спільні військово-морські навчання, спрямовані на стримування КНДР.

Європа:

– Десятьох людей врятували з-під снігових завалів у центральній Італії. Там триває рятувальна операція в горах Гран-Сассо неподалік міста Фордендола. Снігова лавина знесла місцевий готель та накрила його снігом. Щонайменше чотири людини загинули. Доля ще близько 20 осіб – невідома.

Близький Схід:

– Росія та Сирія підписали договір про розширення військової бази РФ у Тартусі. Відповідно до документу, порт Тартуса зможе приймати до 11 російських військових кораблів одночасно. Росія має право відправляти туди й кораблі з атомною силовою установкою. Захист порту від повітряних атак забезпечуватиме російська авіація. Угода укладена стороком на 49 років.

– Понад 100 бойовиків коаліції «Армія завоювання» були знищені повітряними ударами сил коаліції в сирійській провінції Ідліб. Про це повідомив Пентагон США. Зокрема, авіаудар завдали по тренувальному табору бойовиків під містечком Дарет Ізза.


На фото: президент США Дональд Трамп під час інавгураційної промови у Вашингтоні 20 січня 2017 року

Автор