Лише за два місяці цього року видатки загального фонду Держбюджету менші від плану на 22 млрд грн

За два місяці поточного року видатки загального фонду державного бюджету не проведені більше ніж на 22 млрд грн. І значна частина з цієї суми – кошти на виплату пільг, субсидій та соціальні виплати. Про це заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан, коментуючи виконання державного бюджету на 2020 рік за підсумками січня–лютого.

«Другий  місяць поспіль триває стійка тенденція невиконання планових показників бюджету. Видатки загального фонду у січні–лютому проведені на 22,2 млрд грн, або 14,5%, менше плану. Понад 30% – 7 млрд грн з непроведених видатків – виплата пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу у грошовій формі та виплата деяких видів допомог, компенсацій, грошового забезпечення й оплату послуг окремим категоріям населення», – сказав Валерій Пацкан.

Крім того, додав Голова Рахункової палати, не проведені видатки на 3,5 млрд грн (24,8% плану) на забезпечення діяльності Збройних Сил України, закупівлю і ремонт озброєння, військової техніки, засобів та обладнання.

«Не розпочато виконання 43 бюджетних програм на суму 0,8 млрд гривень. Зокрема, не здійснювалися видатки для надання фінансової підтримки сільгосптоваровиробникам на суму 0,2 млрд грн, доплат працівникам за роботу у зоні відчуження і громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, – на 0,1 млрд гривень. Станом на 5 березня Державній казначейській службі України для проведення видатків не подано майже чверті паспортів бюджетних програм», – додав Голова Рахункової палати.

Він також зауважив, що недонадходження у січні–лютому у запланованих обсягах коштів від державних запозичень і доходів зумовило невиконання плану надходжень загального фонду державного бюджету на 38,5 млрд грн (18,4%). План доходів загального фонду державного бюджету не виконано на 18 млрд грн (14,7%). Зокрема, менше плану надійшло податку на додану вартість із ввезених на митну територію України товарів – на 13,8 млрд грн (27%), акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів – на 2,4 млрд грн (24,8%).

При цьому у звітному періоді платникам податку на додану вартість відшкодовано на 4 млрд грн (12%) менше ніж у січні−лютому 2019 року.

«Фінансування загального фонду державного бюджету здійснювалося насамперед за рахунок державних запозичень. Вони становили понад 65 млрд грн. Хоча в планах була сума на 20,5 млрд грн (24,0%) більша», – підкреслив Валерій Пацкан.

Джерело