Ситуація навколо Українського кіберальянсу. З чого все починалося

Катерина Яресько

Якщо приймати версію слідства (не факт), що причиною обшуків є злам електронних ресурсів аеропорту “Одеса”, то можна легко дослідити ці події з відкритих джерел.

І почалось все не в жовтні 2019, як написано в ухвалі Одеського суду, а більш ніж за рік до того.

29 липня 2018 року Alexandr Galushchenko після того, як знайшов вразливість на сайті одеського аеропорту, пише пост:

“Ищу людей, связанных с Odessa.aero
Не с сайтом,а с организацией.
Сильно стучат снизу с третьего дна, а организация- объект критической инфраструктуры. Нужно что то решать. Ни фоточки, ни скринов не прилагаю, ибо скрипт киддесы разорвут несколько критически важных служб, что может остановить производственный процесс (полеты) полностью”.

В коментарях відізвались одесити й пообіцяли знайти контакт.

30 липня 2018 Andrii Pertsiukh намагався попередити Украерорух, незважаючи на те, що повідомлення було переглянуто, реакції не було:

“Пройшло пів години з моменту перегляду повідомлення.. реакції 0! Це все що варто знати про безпеку авіаруху в Україні! #CyberSecurity

В коментарях пишуть, що спілкуються, припускаю, що з керівництвом одеського аеропорту.

Потім, в жовтні 2019, знов була знайдена вразливість, внутрішні файли аеропорту були викладені у відкритий доступ, ще кілька звернень в органи, які мають опікуватися безпекою.

А вже потім сталася Грета, з чого починається сумнозвісна ухвала Одеського суду. Не з того, як ми бачимо.

До речі, сьогодні, 28 лютого о 16:30, у Малиновському райсуді відбулося засідання з оскарження арешту майна, вилученого в активістів Ukrainian Cyber Alliance.

Стрім із суду:


Enigma: Мусора Зеленського прийшли з обшуками до волонтерів, що безоплатно виявляли десятки IT-вразливостей державних установ

Наразі політичні репресії режиму Зеленського тривають. На прицілі у мусорів Зеленського волонтери Ukrainian Cyber Alliance, що з 2014 року безоплатно виявляли десятки критичних IT-вразливостей, якими користувались російські окупанти для завдання шкоди державі.
Також волонтери Ukrainian Cyber Alliance дуже заважають окупантам, бо саме вони протистояли різноманітним атакам кіберцентрів ГРУ та ФСБ всі ці роки, допомагали ідентифікувати та виявляти російських шпигунів та військових…

InformNapalm: Прес-конференція щодо обшуків у волонтерів Українського Кіберальянсу. Відео + текст

У середу, 26 лютого, у прес-центрі інформаційного агентства “Інтерфакс-Україна” відбулась прес-конференція щодо обшуків у трьох активістів Ukrainian Cyber Alliance. Публікуємо запис відео та стенограму виступів учасників.

AIN: Активисты «Украинского киберальянса» объявили о прекращении деятельности из-за обысков

 

 

 

Автор