Вечірній брифінг пресцентру Об’єднаних сил 02.02.2020 (звіт ОБСЄ, мапа)

Упродовж поточної доби, 2 лютого 2020 р., збройні формування Російської Федерації 11 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстрілював наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 120 мм та 82 мм, а також озброєння БМП, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї.

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід” противник здійснив чотири обстріли по нашим позиціям, а саме:
два рази поблизу Пісків – з гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів;
неподалік Лебединського – зі станкового протитанкового гранатомету противник здійснив 9 пострілів, а також вів обстріл з великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї;
поруч з Василівкою – з автоматичного гранатомету, великокаліберного кулемету та іншої стрілецької зброї.

Сім ворожих обстрілів було зафіксовано у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Північ”, а саме:
чотири рази в районі населеного пункту Луганське – з мінометів калібру 82 мм противник випустив 34 міни, а також відкривав вогонь з гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів;
двічі поблизу Кримського – з 82-мм міномету – 25 мін, озброєння БМП, автоматичних станкових гранатометів та великокаліберних кулеметів;
поруч з Новотошківським – з міномету калібру 120 мм – 6 мін.

На всі обстріли російських окупантів підрозділи Об’єднаних сил давали адекватну відповідь із дозволеного озброєння.

Сьогодні, 2 лютого, внаслідок ворожих обстрілів було поранено двох українських захисників, ще один військовослужбовець Об’єднаних сил отримав бойове ураження.

СИТУАЦІЯ НА ДІЛЯНКАХ РОЗВЕДЕННЯ СИЛ ТА ЗАСОБІВ 02 ЛЮТОГО  2020 РОКУ

На ділянці розведення №1 ситуація залишається стабільною. Режим ТИША дотримується. Перевезення населення між відновленим мостом та КПВВ “Станиця Луганська” здійснюється автобусом та двома електромобілями. Перевезено понад 4000 пасажирів. Представники ДСНС України щоденно, з обох боків дороги, проводять обстеження місцевості на наявність вибухонебезпечних предметів. Співробітники Міжнародного комітету Червоного Хреста, у разі потреби, надають людям медичну допомогу.

На ділянці розведення №2 та №3 обстановка стабільна. Тривають заходи щодо дотримання режиму ТИША.

ПІДСУМКИ ЗА МИНУЛУ ДОБУ

1 лютого збройні формування Російської Федерації 15 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстрілював наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 120 мм та 82 мм, а також гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї.

Факти ворожого вогню було зафіксовано неподалік населених пунктів Красногорівка, Мар’їнка, Василівка, Піски, Невельське, Луганське, Оріхове, Новотошківське, Хутір Вільний та Катеринівка.

Протягом минулої доби внаслідок ворожих обстрілів один український захисник загинув, ще один отримав поранення. Також у результаті підриву на невстановленому вибуховому пристрої один військовослужбовець Об’єднаних сил отримав поранення.

Вчора представниками Національної поліції України та військовослужбовцями Національної гвардії України зі складу Об’єднаних сил, серед цивільного населення розкрито 2 умисних вбивства, 1 факт незаконного поводження зі зброєю та боєприпасами, а також 7 фактів незаконного обігу наркотичних речовин. Також виявлено 38 адміністративних правопорушень.

Через контрольні пункти в’їзду-виїзду на контрольовану Об’єднаними силами територію в’їхали 16370 осіб та 1922 транспортні засоби. У зворотному напрямку лінію зіткнення перетнули 17743 особи та 1999 транспортних засобів. У пропуску через лінію розмежування, з різних причин, було відмовлено 22 особам.

Військово-цивільні адміністрації та правоохоронні органи в районі проведення операції працюють у режимі “Жовтий”, який введено 28 жовтня 2019 року.

Підрозділи Об’єднаних сил дотримуються умов припинення вогню та перебувають напоготові до адекватного реагування на будь-які підступні та провокаційні дії противника.

Слава Україні!

Джерело

 

Черговий раз окупанти показово демонструють своє небажання дотримуватися мінських домовленостей та зацікавленість у подальшому загостренні конфлікту

Сьогодні, 2 лютого, російсько-окупаційні війська, порушуючи режим припинення вогню, знову атакували позиції Об’єднаних сил поблизу населених пунктів Кримське та Луганське.

При цьому збройні формування Російської Федерації та їх найманці застосували озброєння, яке заборонене Мінськими домовленостями. Так, по українським захисникам поблизу Кримського та Луганського ворог випустив 34 міни з 82-мм мінометів.

Підрозділи Об’єднаних сил, які обороняються, дали адекватну відповідь збройним формуванням Російської Федерації, вживши активних заходів вогневого впливу на окупантів з метою придушення збройної активності противника, утримання займаних рубежів і позицій та збереження життя і здоров’я особового складу.

Військовослужбовці зі складу Об’єднаних сил надійно контролюють противника по всій лінії зіткнення та перебувають в готовності до будь-яких дій окупантів.

Продовжуємо боронити Україну від агресора!
Здобудемо Перемогу разом!
Слава Україні!

Джерело

 

ДСНС України в зоні ООС

Протягом тижня сили та засоби підрозділів ДСНС України зі складу Об’єднаних сил залучались до піротехнічних робіт, гасіння пожеж, а також забезпечення функціонування пунктів надання допомоги населенню, розміщених у межах контрольних пунктів в’їзду-виїзду на території Донецької та Луганської областей.

У відповідності до розпоряджень Командувача об’єднаних сил, піротехнічні підрозділи ДСНС виконували роботи з очищення від вибухонебезпечних предметів місцевості, об’єктів життєзабезпечення та інфраструктури, супроводжували аварійні бригади комунальних підприємств під час проведення ремонтних та профілактичних робіт на об’єктах електро та водопостачання.

Упродовж тижня піротехнічні розрахунки залучалися 48 разів, обстежили 34 га території, вилучили та знешкодили 159 вибухонебезпечних предметів. У пунктах надання допомоги населенню розташованих на території контрольних пунктів в’їзду/виїзду рятувальниками було надано медичну та психологічну допомогу 912 особам.

Протягом тижня в районі проведення операції Об’єднаних сил надзвичайних ситуацій не виникало.

Джерело

 

З початку 2020 року представниками СММ ОБСЄ зафіксовано понад 90 випадків обмежень свободи пересування патрулів СММ ОБСЄ зі сторони збройних формувань Російської Федерації

Найбільше відмов та затримок у доступі до непідконтрольних урядові України територій було зафіксовано на блокпостах біля населених пунктів Верхньошироківське (кол. Октябр) (22 обмеження) та Заїченко (17 обмежень).

У щоденному звіті від 31 січня 2020 року СММ ОБСЄ інформує про чергову відмову патрулю Місії у проїзді на тимчасово окуповану територію через блокпост північніше населеного пункту Заїченко та затримку приблизно на 20 хвилин на блокпості західніше населеного пункту Верхньошироківське (кол. Октябр).

Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін наголошує, що дії по перешкоджанню виконання представниками СММ ОБСЄ мандату Місії є неприпустимими.

Джерело

 

Щоденний звіт № 26/2020, опублікований Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 1 лютого 2020 року

На основі інформації, що надійшла від моніторингових команд станом на 19:30, 31 січня 2020 (за східноєвропейським часом)

Цей звіт надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією звіту є текст англійською мовою

Короткий виклад

  • Місія констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області та зменшення кількості таких порушень у Луганській області, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом.
  • У непідконтрольному урядові Березівському Луганської області внаслідок обстрілу пошкоджено цивільні будинки.
  • Поблизу Станиці Луганської вели вогонь зі стрілецької зброї, за оцінкою, у напрямку безпілотного літального апарата СММ малого радіуса дії.
  • СММ продовжувала здійснювати моніторинг безпекової ситуації на ділянках розведення сил і засобів в районах Станиці Луганської, Золотого та Петрівського.
  • Місія зафіксувала міномети, розташовані з порушенням ліній відведення в непідконтрольному урядові районі Луганської області.
  • СММ здійснювала моніторинг дотримання локальних режимів припинення вогню для уможливлення ремонту водозабірних станцій біля Слов’яносербська.
  • Обмеження свободи пересування патрулів Місії тривали, зокрема на блокпості у непідконтрольному урядові Дяковому Луганської області та на блокпостах біля непідконтрольних урядові Соснівського й Тавричеського, що на півдні Донецької області.

Автор