Як Зеленський з контрабандою боровся

Mason Lemberg

Як ми вже знаємо, вельмишановний Володимир Олександрович Зеленський пообіцяв побороти контрабанду до кінця 2019 року. Якщо не знаєте, то подивіться відео – там є його цитата.

Що б мало відбутися, якщо б Зеленський поборов контрабанду? Звісно, мало б відбутися збільшення надходжень в бюджет від митниці, мало б відбутися закриття магазинів, в яких торгують контрабасом.

Оскільки другого, принаймні у Львові, точно не відбулося, то я вирішив поцікавитися, що з першим – як в нас справи з надходженнями в бюджет від митниці.

І виявилося, що справи в нас погано:

– доходи від митниці в 2019 році зменшилися на 19 мільярдів у порівнянні з 2018 роком (339 мільярдів в 2018 і 320 мільярдів в 2019);
– план по доходах митниці в 2019 році виконаний всього на 90,7%;
– план по доходах митниці в 2019 році не виконаний в жодному з місяців, крім листопада і грудня. Але це виконання відбулося не за рахунок того, що митниця в ті місяці добре працювала, а за рахунок того, що зменшили план. Наприклад, в листопаді 2018 року було отримано 33,6 мільярдів гривень митних доходів, а план на листопад 2019 було встановлено на рівні 26,2, факт вийшов аж 26,5. В грудні 2018 року було отримано 29,7 мільярдів гривень митних доходів, а план на грудень 2019 встановлено значно менший ніж торік – 27,2 мільярда, а отримали 30,3, тобто, трохи більше ніж в минулому році;
– в усіх місяцях, крім періоду з лютого по травень 2019 року і грудня 2019 року, надходження митних платежів в бюджет є меншими ніж в 2018 році;
– при цьому імпорт товарів збільшився на 7%, експорт товарів збільшився на 7%;
– при цьому об’єми контрабанди оцінюються приблизно в 10 мільярдів доларів;
– при цьому ефект в гривнях і виконання плану є мінусовими.

АЛЕ Ж ДОЛАР ВПАВ, скажете ви.
Тому я заради справедливості порахував всі суми щомісячних надходжень в доларах по середньомісячному курсу НБУ на основі даних з офіційного сайту НБУ.

… і вийшло, що сума митних надходжень в бюджет в 2018 і 2019 роках до непристойності ідентична і становить 12,44 мільярда доларів.

При цьому за період з січня по травень 2019 року (до якого Зеленський відношення не має) митниця давала приріст надходження в розмірі 75 мільйонів доларів. Отже, з приходом Зеленського навіть в доларах доходи бюджету від митниці зменшилися на 75 мільйонів доларів.

Знову ж наголошу… Об’єми контрабанди оцінюються 10 мільярдами доларів, зовнішньоторговий оборот зріс на 7%. А в митних платежах маємо мінус не те що в гривнях, а й в доларах.

Пруфи:
Дані про митні надходження.
Середньомісячні курси НБУ.

У відео нижче є таблиця, графіки та інше.
Вирішив зробити у відео, бо так наочніше, так нічого не буде плутатися, нічого не треба шукати. В цьому є один мінус – для того, щоб порозглядати графіки детальніше треба тиснути паузу. Але ви справитеся 😉

Зате у відео є декілька бонусів. Адже тепер, з висоти 2020 року, дуже цікаво послухати переможні реляції Алли Мазур про те, що контрабанда на митниці ставалася з дозволу вищого керівництва, про те, що нарешті люди будуть жити краще, і розповіді Зеленського, як їх бояться контрабандисти, як не можуть знайти шляхи вручення хабарів, і як він поборе контрабас до кінця 2019.

Перепост вітається.

Автор