Світ 26 грудня. Результати дня

Iliya Kousa

Візит прем’єра Японії на Гаваї, демонстрація у Тунісі, рідкісне природне явище в Австралії, навколосвітня подорож француза, смерть поп-ідола та багато іншого.

На фото: прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе біля меморіалу в Гонолулу вшановує пам’ять загиблих американців під час бомбардувань Перл-Харбора у 1941 році.

Африка:

– Спецслужби Марокко повідомили, що протягом 2016 року зуміли нейтралізувати 19 терористичних ланок всередині країни внаслідок спецоперацій сил безпеки, пов’язаних із протидією терористам «Ісламської держави».

– Під стінами парламенту в Тунісі пройшла демонстрація, учасники якої вимагали від уряду дозволити громадянам, які воювали закордоном у складі різноманітних угруповань, повернутися додому. Раніше, Туніс заборонив таким людям повертатися і вважає їх терористами. Сили безпеки країни у відповідь закликали уряд посилити заходи для боротьби з тими, хто повертатиметься. За їхніми даними, понад 5 тисяч громадян Тунісу зараз воюють у складі ісламістських угруповань і терористичних організацій на території Сирії та Іраку.

– Щонайменше 30 людей потонули, коли судно, яке перевозило футбольну команду, перекинулося на озері Альберт в Уганді. 15 людей вдалося врятувати. Причиною аварії стало переповнення судна людьми.

Америка:

– Опозиція Венесуели заявила, що не продовжуватиме мирні переговори з урядом президента Ніколаса Мадуро наступного місяця, оскільки, за їхніми словами, глава держави відкинув кілька їх ключових вимог. На цьому тлі, у країні триває безлад. Групи мародерів продовжують розкрадати та грабувати будинки, лікарні та крамниці. Національна гвардія виставила блокпости у містах Маракайбо та Каракас для охорони громадського порядку.

– Колумбійська влада поклала провину за авіакатастрофу пасажирського літака із бразильською футбольною командою на борту на пілота. За даними слідчих, технічний стан літака відповідав усім вимогам. Натомість, пілот не попросив дозаправки пальним перед вильотом, знаючи, що пального в літака небагато, а також дуже пізно повідомив про відмову двигунів. Також винними визнали авіакомпанію «LaMia» та її керівництво за халатність та болівійські регулюючі органи, оскільки вони, на думку поліції, схвалили план перельоту, який містив явні порушення. Аналогічної версії дотримуються й у Болівії.

– Прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе прибув з офіційним візитом на Гаваї до Перл-Харбору. Саме тут в 1941 році японські літаки напали на американський флот, розв’язавши війну між державами. У перший день свого візиту, Абе відвідав меморіал жертв бомбардувань у Гонолулу. Військово-морську базу Перл-Харбор він відвідає наступного дня. При цьому адміністрація прем’єра Японії повідомила, що він не планує офіційно вибачатися за бомбардування японцями цих територій. Чимало хто пов’язує цей візит Абе як відповідь на візит президентом Бараком Обамою Хіросіми у травні цього року. Тоді американський лідер так само не вибачався. Абе – не перший прем’єр, який прибуває на Перл-Харбор. До цього, це робили Ітіро Хатояма у 1956 році та Нобусуке Кісі у 1957 році.

Азія:

– В Індонезії поліція застрелила двох підозрюваних у плануванні терактів в Джакарті на Новий Рік. Ще двох людей затримали на острові Ява. Всі вони підозрюються у зв’язках з терористами «Ісламської держави». Раніше, група бойовиків була нейтралізована правоохоронцями 23 грудня. Вони планували серію терактів на Різдво.

– За даними МВС Туреччини, близько 10 тисяч людей проходять по справах пропаганди екстремізму у соціальних мережах. Всіх їх звинувачують у перепостах, або публікаціях різноманітних матеріалів в Інтернеті, які вважаються в країні екстремістськими.

– В Австралії через дощі закрили популярний національний парк Улуру. Він з 1987 року перебуває у списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Через рекордні опади, парк частково підтоплений. Метеорологічна служба повідомила – такі різдвяні урагани на території Австралії бувають лише двічі за століття.

– Щонайменше 21 людина померла від отруєння алкоголем у Пакистані. Інцидент стався у місті Тоба-Тек-Сінгх за 330 км від Ісламабада. Серед постраждалих та загиблих – в основному представники християнської громади, які пили алкоголь на Різдво. За даними поліції, його виготовили власноруч місцеві мешканці.

– Близько 500 людей затримані в Туреччині за підозрою у зв’язках з курдськими бойовиками протягом минулого тижня. За цей же час турецька поліція затримала ще понад тисячу осіб за підозрою у зв’яязках з опозиційним проповідником Фетуллахом Гюленом. Ще 78 людей – затримані за підозрою у зв’язках з терористами «Ісламської держави».

Європа:

– У Великій Британії помер відомий співак Джордж Майкл. Йому було 53 роки. За повідомленням лікарів, смерть настала в результаті серцевого нападу. Свою музичну кар’єру Майкл розпочав у 1980-х роках у дуеті «Wham». Після розпаду групи почав співати сольно, і випустив шість альбомів. За своє життя, Джордж Майкл отримував три престижні нагороди «Греммі» та п’ять премій «MTV». Свій останній альбом «Symphonica» Майкл випустив у 2014 році.

– У Росії вступила у силу тимчасова заборона на продаж концентрату для ванн «Бояришник». Цей закон ухвалили через масову смерть людей в Іркутській області, які отруїлися «Бояришником». Станом на зараз, кількість померлих сягнула 76 людей. У цій справі вже затримали 23 осіб. Всі постраждалі пили «Бояришник» замість алкоголю, бо він дешевший. При цьому, вони усвідомлювали, що його заборонено вживати у великих дозах.

– У Великій Британії померла акторка Ліз Сміт на 96 році життя. Вона відома своїми ролями у фільмах режисерів Пітера Грінуея та Тіма Бертона. У 1984 році вона отримала премію BAFTA за роль у фільмі «Приватне святкування». Також зіграла у кінострічках «Повар, грабіжник, його дружина та коханець» Пітера Грінуея та «Чарлі та шоколадна фабрика» Тіма Бертона. У Британії вона відома комедійним телесеріалом «Королівська родина» 1998-2000 років.

– Терористична організація «Ісламська держава» взяла на себе відповідальність за напад на поліцейських у Дагестані в Росії. Четверо правоохоронців були розстріляні групою бойовиків на в’їзді до Махачкали. Слідчі підозрюють, що напад здійснило кавказьке відділення «Ісламської держави» – терористичне угруповання «Велаят Кавказ».

– ФСБ РФ не знайшла ознак теракту в авіакатастрофі літака Ту-154, який впав у Чорне море, здійснюючи переліт з Сочі до Сирії. Всі 92 людини на борту загинули.

– Французький мандрівник Томас Ковіль завершив одиночну безперервну навколосвітню подорож на тримарані, встановивши новий світовий рекорд. Його плавання тривало 49 днів. Він побив рекорд свого попередника – француза Франсуа Жойона, який переплив увесь світ за 57 днів. Свого результату, Ковіль добився лише з п’ятої спроби. Це зайняло у нього 10 років.

– Президент Молдови Ігор Додон відправив у відставку міністра оборони Анатолія Шалару, який виступав за вступ країни до НАТО.

Близький Схід:

– У Сирії в Алеппо вперше за останні 3 роки місцева християнська громада змогла справити богослужіння у церквах на честь Різдва. Раніше, церемонія була під забороною з боку бойовиків коаліції «Армія завоювання».

– У східному Алеппо сирійська армія виявила масове поховання цивільних, яких ймовірно вбили ісламісти «Армії завоювання», які контролювали місто. Про це повідомляє газета «Аль-Ватан». З ями витягли тіла 23 людей. Всіх їх, за даними медиків, вбили пострілом в голову.

– Терористи «Ісламської держави» відбили стратегічну гору Акиль та лікарню «Аль-Фарук» в місті Аль-Баб на півночі провінції Алеппо. Турецька армія та їхні союзники з числа сирійських антиурядових угруповань – були відкинуті на захід, вже вдруге за останній тиждень. У зв’язку з цим, Туреччина перекинула до північної Сирії додаткові сили спецпризначення, бойові танки «Леопард» і артилерійські системи М-109 і Т-155. Кількість бойовиків «ІД», знищених у боях за місто, сягнула 120 осіб. Понад 90 цивільних вбиті ударам турецьких ВПС по місту. Захоплення міста Аль-Баб – кінцева мета військової операції Туреччини. Воно є головним оплотом терористів «Ісламської держави» на півночі Сирії.

– Сирійська армія висунула ультиматум антиурядовим силам на південному заході Алеппо. Вона вимагає від них скласти зброю та здати урядовим військам квартали Рашидін-4 та Рашидін-5 на заході протягом 72 годин. Інакше – погрожують розпочати наступальну операцію.

– Щонайменше 20 людей загинули внаслідок повітряного удару по містечку Аль-Баадж західніше Мосула в Іраку. Хто саме здійснив авіаудар – достеменно невідомо.

– Міністр оборони Ізраїлю Авігдор Ліберман закликав євреїв виїжджати з Франції через її голосування «за» резолюцію, яка засуджує будівництво ізраїльських поселень на окупованих палестинських територіях. Водночас, Ізраїль обмежив робочі зв’язки з Радою Безпеки ООН через голосування, а прем’єр-міністр Біньямін Нетаньяху заявив, що Тель-Авів перегляне свої відносини з організацією.

Автор